BAKA, yenilenebilir enerji yatırım raporunu bakanlığa sundu
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), yenilenebilir enerji yatırımları konusundaki sorunlar ile çözüm önerilerini rapor haline getirerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sundu. Raporda, geniş katılımlı yenilenebilir enerji yatırımları çalıştayı düzenlenmesi, en kısa sürede bölgenin bir yenilenebilir enerji envanterinin çıkarılması, güneş enerji santrali (GES) konusundaki ön yargıların kırılması için küçük çapta örnek bir proje yapılması talep edildi.
BAKA, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının güneş enerjisi yatırımları çevresinde Antalyaya 58, Burdura 26, Ispartaya da 18 megavat izin vermesinin ardından sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı.
BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ile Enver Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Isparta Şubesi kurucusu Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğretim üyesi Dr. İsmail Gökdayının hazırladığı rapor, Bakanlığa gönderildi.
Sorunlar ve çözüm önerilerini içeren raporda, yatırımların artırılması için Ar-Ge uzmanları, yerli ve yabancı yatırımcılar ile Bakanlık temsilcileri, üniversiteler ve yerel yöneticileri bir araya getirecek bir çalıştay düzenlenmesi önerildi. Çalıştayın Antalya, Burdur ve Ispartadaki üniversiteler ile BAKA nın öncülüğünde düzenlemesi vurgulanan raporda, bu konuda yatırımcılara uygun arazi tahsis edilmesiyle yerli ve yabancı yatırımcının bölgeye çekilmesinin sağlanabileceği kaydedildi.
BAKA Isparta YDO Koordinatörü Bilgili, Alman ve İtalyan firmaların BAKA yatırım destek ofisleriyle daha önce temasa geçtiğini hatırlattı. Bu yatırımcıların Batı Akdenizde güneş tarlaları olmak üzere orman ve hayvansal atıklar potansiyeli yüksek biyokütle ile biyogaz enerji santralleri kurulmak için arazileri aradıklarını aktaran Bilgili, Milli Emlak ve Orman Bölge Müdürlükleri ile işbirliği içinde ALTERNATİF yatırım arazisi bulma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
www.timeturk.com/tr
17.09.2011