Tavuğun gübresinden 20 bin eve elektrik!
Era Şirketler Grubu Türkiye’nin ilk tavuk dışkısından elektrik üreten tesisini Ankara Çubuk’da kurdu. Tavuk dışkısından çıkan gazlarla üretim yapan biyogaz tesisinin kapasitesi 3 MW.
2004 yılında Alpay Ünal tarafından kurulan Era Şirketler Grubu, Türkiye’nin ilk tavuk dışkısından elektrik üreten biyogaz tesisini Ankara Çubuk’da devreye alıyor.
Era Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Albe Biyogaz Ankara’nın Çubuk ilçesinde yaklaşık 6 futbol sahası büyüklüğündeki 54 dönüm alanda, %100 tavuk gübresinden elektrik üretimi gerçekleştirmeye hazırlanan Albe Biyogaz Tesisi 3 MW’lık elektrik üretim kapasitesi ile günlük ortalama 20.000 konutu (yaklaşık bir ilçeyi) aydınlatacak elektrik enerjisi üretecek.
Tesislerin zaten yok etmek zorunda olduğu aksi takdirde ceza ödedikleri tavuk atığını değerlendiren Albe Biyogaz günlük olarak aldığı tavuk dışkılarını havuzlarda yıkayıp bekleterek öncelikle pisliklerinden ve yabancı maddelerden arındırıyor.
Ardından bekleme sürecine alınan gübrenin gazı üste çıkarken posası aşağıda kalıyor ve ortaya çıkan biyogaz santral motorlarını harekete geçirerek elektrik üretimini sağlıyor. Geriye kalan atık posa ise tesis içerisindeki gübre fabrikasına yönlendirilerek %100 organik tavuk gübresi haline gelerek kullanıma kazandırılıyor.
Serada da domates
Türkiye’de sıfır atıkla çalışan ilk entegre tesis olması hedeflenen Albe Biyogaz tesisinde ortaya çıkacak 19 milyon kWh / yıl atık ısı ile de sera yapılacak. Serada yıllık 360 ton domates yetiştirilmesi planlanıyor. En üst düzey fayda yaratmak amacıyla özel olarak tasarlanan tesiste ayrıca günlük 25 ton organik granül gübre üretimi de gerçekleştirilecek. Rüzgar ve güneş enerjisi santrallerini de bünyesinde bulunduracak olan Albe Biyogaz tesisi bu yönü ile de Türkiye’nin ilk “Yenilenebilir Enerji Parkı” olmaya hazırlanıyor.
www.gazetevatan.com
09.11.2014