Enerji tasarrufu
Günlük hayatımızda uygulayacağımız pek çok küçük ayrıntılar ile, öncelikle aile bütçemize ve sonra da ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlayabileceğimizin maalesef bilincinde bulunmamaktayız.
Enerji ihtiyacı nedeniyle de, ülkemizde son yıllarda termik santral yatırımlarının ön plana çıkmakta , hammadde konusunda ise, yenilenemeyen enerji kaynaklarından mı üretilsin, yoksa yenilenebilir enerji kaynaklarından mı üretilsin ? Şeklindeki tartışmaların yaşanmasına engel olunamamaktadır.
Enerji tasarrufunda günlük olarak uygulayabileceğimiz küçük ayrıntılara bir göz atacak olur isek; örneğin evlerimizde kompakt floresan lamba kullandığımızda, normal ampule nazaran % 80 daha az enerji harcamamız mümkündür. Türkiye genelinde her evde sadece üç adet lambayı kompakt floresan’a çevirmemiz halinde iki adet Keban barajı büyüklüğünde yeni santral yapılmasına gerek kalmayacaktır.
Hepimizin ev hayatında önemli yer tutan buzdolaplarımız, evimizin toplam enerji tüketiminin % 30’nu oluşturur. Aydınlatma % 28, elektrikli fırınlar % 10, çamaşır makine % 7, bulaşık makinesi % 6, ütü % 4, elektrik süpürgesi % 3 ve saç kurutma makinesi ise % 2 paya sahiptir. Bu ürünler satın alınırken prospektüsteki bilgileri okumak hiç birimizin aklına gelmez. Oya enerji verimliliği A sınıfı olan bir ürün, D sınıfındaki bir ürüne nazaran % 45 daha fazla enerji tasarrufu sağlar.
Ev hanımlarının mutfaktaki en büyük yardımcısı olan bulaşık makinesi kullanımında dahi % 10 enerji tasarrufunun sağlanması mümkündür. Bulaşık makineleri elle yıkamaya oranla da az su ve elektrik tüketimi sağlamaktadır. Dolmayan bulaşık makinesini çalıştırmak, dolu olduğunda da aynı su ve enerjiyi tüketeceğinden doğru değildir. Ayrıca yine ev hanımlarının bulaşık makinesine dolduracakları bulaşıkları önceden durulamak yerine sadece yemek artıklarını sıyırmakla da daha az ve elektrik tüketilecektir.
TV ve müzik setlerimiz kumandadan kapatıldığında yine enerji tüketmeyi sürdürürler. Harcanan bu enerji ise kendi enerjisinin % 5’i kadardır. Ütülerimizi kullanırken, su ısıtıcılarımız, elektrikli fırınlarımız, klimalarımız vesaire, usulüne uygun kullanıldığında, elde edeceğimiz enerji tasarrufu ile, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanacaktır.
Bu konulara neden değindiğimiz malumdur. Samsun’da ve ülkede doğayı ve insan sağlığını önemli ölçüde tehdit edecek olan Doğalgaz veya kömür çevrimli Termik Santral yapımlarının azaltılarak hayatımızdan kısmen de olması çıkarılmasıdır. Fert olarak evlerimizde uygulayacağımız ve dikkat edeceğimiz küçük ayrıntıların büyük boyutlara ulaşan enerji tasarrufunun kapılarını aralayacağı muhakkaktır.
Hammadde olarak kullandığımız doğalgazı ısınma amaçlı olarak da önemli ölçüde tüketmemiz ve üstelik bu ürün için tamamen dışa bağımlı olmamız, ekonomimizi de tehdit etektedir. Uluslar arası yapılan anlaşmalar gereğince, harcamadığımız doğalgazın dahi paraları bizden tahsil edilmektedir. Nitekim geçen yıl doğalgaza yapılan aşırı zamlar nedeniyle, evlerimizde doğalgaz kullanımında tasarrufa gidilmiş ve sonuçta Rusya ile yaptığımız sözleşme çerçevesinde tüketmediğimiz doğalgaz bedelleri Türkiye’ye tahakkuk ettirilmiştir.
Samsun’da özellikle kenti yönetenler tarafından sürekli olarak gündemde tutulan ve bazı sivil toplum örgütleri ve kuruluşlarca da tasvip edilmeyen termik santrallerin tesis edilmesi ile elde edilecek enerji kazanımlarının, insan ve doğada yaratacağı tahribat ile mukayese edilebilmesi elbette mümkün değildir. Yani “ Yatırımcı geliyor kaçırıyorsunuz, yatırımcılar Samsun’da yatırım yapma riskine girmiyor ” gibi üretilen bahaneler, bir yanda sadece rantı düşünenler diğer yanda ise insan hayatını ve doğayı korumak isteyenlerin mücadelesidir.
Doğalgazın çevresel avantajlarından bahsedilirken, lokal seviyelerde emisyonlarda çok büyük düşüşler sağlandığı ifade edilir. Elbette kömür ile mukayese edildiğinde çevreyi etkileyici toksik ve korozif ürünler üretmediğinden en temiz yakıttır. Ancak kaynağı fosillerdir. Yani hiçbir şekilde yenilenemeyecek kaynaklardır. Dolaysiyle, enerji üretimi konusunda başvurulacak tek adres, yenilenebilen enerji kaynaklarıdır. Güneş’tir, su’dur ve rüzgar’dır. www.halkgazetesi.com.tr