Gaziantepte çevre kirliliğine en büyük etken ısınma
Gaziantep’te hava kirliliğinin önlenmesi için yapılan toplantıda, kentteki hava kirliliğinin en önemli etkini ısınma olduğu belirlenirken, ALTERNATİF temiz yakıt kullanımının kentte yaygınlaştırılması kararı alındı.
Gaziantep valiliğinde yapılan toplantıya Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı.
Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kentte 2011 ile 2013 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hollanda Hükumetiiş birliğinden kısa ismi KENTAİR olan Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında hava kalitesini mevsimlere göre iklimlere göre tespit çalışması yapıldığını kaydetti. il genelinde havayı kirleten nedenlerden yüzde 55.46’sının ısınma, yüzde 23.21’nin trafik, yüzde 21.33’nün de sanayi kaynaklandığını anlatan Vali Yerlikaya, "Büyükşehir Belediyemiz 2015 yılında 29 noktada Pasif ‘Örnekleme çalışmasıyla’ bir tespit çalışması yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda il müdürlüğümüz aracılığıyla 1 adet sabit 2 adet geçici istasyon verileriyle 47 noktada yine Pasif Örnekleme çalışması yaptı. Bugün şunu net olarak ifade edebiliyoruz. Hava kirliliğinin en büyük nedeni ısınmadan dolayı, ortam kirliliği yüzde 55 ile birinci sırada yer alıyor. Trafikteki araçlarımız yüzde 23, sanayi den ise yüzde 21 hava kirliliğine neden oluyor. Bütün tekbirlerimizi bu ana eksen üzerine yaptık. Dolaysıyla alınan tedbirlerimiz 1 ALTERNATİF yakıtların kullanılması, 2 motorlu taşıtlar, 3 sanayi tesisleriyle ilgilidir” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise özellikle ısınmanın yol açtığı kirliliğin önlenmesi için ALTERNATİF temiz yakıt kaynaklarına geçiş olacağını belirtti. şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde kademeli bir geçişle temiz yakıt kullanılacağını anlatan Şahin, "İnsanımızı merkeze alıp çocuklarımızın geleceği adına şehrimizin geleceği adına bu kararların hızlı bir şekilde alınması gerektiğine inandık. Ve özellikle mahalle bazlı yaptığımız çalışmalarda her mahalledeki ölçümleri çıkarınca oradaki kullanılan yakıtların verileri elimizde komisyonumuzda da hem bunun geçiş tarihlerini belirledik. Hem de hangi mahaller olduğunu belirledik. Hem merkezi sistemde, hem bireysel sistemde vatandaşlarımızı zora sokmadan olacak şekilde planlarımızı yaptık. Bizim 1 yıl içerisinde mahalle bazlı hava kirliliği yüksek olan mahallelerde temiz yakıta geçilmesi gerekiyor. ALTERNATİF temiz yakıtlara geçiyoruz. Güneş enerjisi ve doğalgaza geçişi hızlandıracak şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Bunların maliyetlerini aşağıya çekilecek şekilde Büyükşehir Belediyesi olarak yardımcı olacağız. 2. Mesele özellikle sanayiye giden işçi servisleri ile ilgili, bununla ilgili çok önemli bir karar aldık. Bunların yaşlarını gençleştiriyoruz” şeklinde konuştu. (İHA)
www.milliyet.com.tr
05.11.2015