İklim değişikliği ile mücadelede bölgelerin birlikteliği önemli
R20, dünyanın en büyük 20 bölgesinin bir araya gelmesinden oluşan bir grup. Hedef dünyanın en fakir bölgelerinde küresel ısınma nedeniyle yaşanan sorunlara çözüm aramak.
Montreal’de düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nin yan etkinliklerinden biri de R20 tarafından düzenlendi. R20, dünyanın en büyük 20 bölgesinin bir araya gelmesinden oluşan bir grup. Kopenhag Zirvesi sonrasında oluşturulan grubun hedefi, dünyanın en fakir bölgelerinde küresel ısınma nedeniyle yaşanan sorunlara çözüm aramak ve bu bölgelerde enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konularına yönelik bilinç oluşturmak. Avrupa Bölgeler Birliği Başkanı Michele Sabban, AB’nin GE işbirliğinde kurduğu enerji portalı REFER’e verdiği söyleşide bu konuya yönelik şu yorumlarda bulunuyor:
-Neden R20’ye ihtiyaç duyuldu ve neden şimdi ?
R20 dünyanın en büyük 20 bölgesinin bir araya gelip, birlikte çalışma kararı alması ile oluştu. G20 toplantılarında da olduğu gibi, Kopenhag Zirvesi sonrasında Avrupa’nın en büyük 20 bölgesini bir araya getirmeye karar verdik. G20 toplantılarında da olduğu gibi, Kopenhag Zirvesi sonrasında Avrupa’nın ve dünyanın en büyük 20 bölgesini bir araya getirmeye ve iklim değişikliği ile enerji tasarrufu konularında dünyanın en fakir ülkelerine yardım etmeye karar verdik.
-Bu grubu Montreal’de düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nde tanıtmanızın nedeni neydi ?
Dünyanın en büyük enerji şirketlerinin yer aldığı dünya enerji kongresinde bulunmak bizim için çok önemli. Avrupa Bölgeler Ağı ve GE arasındaki bu işbirliğin tüm dünyada aynı amaçla hareket edeceğini bilmeleri çok önemli.
-R20 nasıl büyüyecek ? Sonuçta ulaşmak istediğiniz nokta nedir ?
Çok farklı alanlara yönelmek istiyoruz. Öncelikle hükümetlerimizle iletişime geçip, onlara farklı konularda çözüm önerileri getireceğiz. Kopenhag Zirvesi başarısız oldu, fakat önereceğimiz çözümler sonrasında, Cancun gibi zirveler başarıya ulaşabilir. Bölgelerin birlikte hareket etmesi çok önemli. Grubumuzun en önemli sloganlarından birisi “güç sayıdadır”.
Kaynak: www.referblogactiv.eu
www.geleceginenerjisi.com / Ekim 2010