Bilim Merkezi 42 Milyon Euro Katma Değer Yarattı
Bölgesindeki ilk ve tek teknoloji transfer merkezi olan EBİLTEM, günü kurtarma derdindeki KOBİlere sabırla, Ar-Ge ve yenilikçilik için sabrın şart olduğunu öğretmeye devam ediyor. Kefir üretim teknolojisi, güneş ocağı, hurda kablo geri dönüşüm sistemi, mikrodalga yöntemi ile toprak işleme gibi 957 projeyi sanayiye tanıtan, bunlardan 40ını da transfer eden EBİLTEMin yerli ve yabancı kuruluşlarla da 50nin üzerinde ticari ortaklık, teknoloji transferi ve proje ortaklığı alanlarında işbirliği anlaşmaları bulunuyor.
Bugüne kadar 50 tane KOBİ projesinin TÜBİTAK desteklerinden, 100 kadar projenin de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına yardımcı olan kuruluş, 2005ten 2009 yılına kadar bin 511 KOBİyi ziyaret ederek, 167 uluslararası proje pazarına bin 453 KOBİnin katılımını sağlayarak, Avrupalı firmaların 3 bin 120 teknolojik işbirliği fırsatını duyurarak Türkiye sanayisini güçlendirmek için sessiz ama dev adımlar atıyor.
42 MİLYON EURO KATMA DEĞER
Firmalarla görüşmekle kalmayıp bir uzman eşliğinde teknoloji ve yenilik düzeyini de belirleyen EBİLTEM, Avrupa Birliği ile yürüttüğü Ege Yenilik Aktarım Merkezi projesi ile de 2005ten 2009a kadar 67 uluslararası teknoloji transfer anlaşması gerçekleştirdi, 42 milyon Euroluk katma değer yarattı ve 260 kişiye istihdam olanağı sağladı. Ayrıca Hollanda Uzman Havuzu ile yapılan anlaşma sonrasında getirilen yabancı uzmanlar ile 4 KOBİ daha önce var olmayan ürünler üretti, 4 KOBİ Hollandalı firma ile ticari işbirliğine girdi, 6 KOBİ de daha önce giremediği yurt dışı pazarlara açıldı.
FİRMALARIN KAYGILARI GÜNDELİK
Çalışmalarını büyük bir sabır ve titizlikle yürüttüklerini vurgulayan EBİLTEM Müdürü Prof.Dr. Fazilet Vardar Sukan, projelerinin giderek daha fazla benimsenmeye başladığını kaydetti. Veri tabanlarında yaklaşık 4 bin firmanın bulunduğunu aktaran Prof.Dr. Sukan, Bu sayı farkındalık arttıkça artacaktır. Küresel krizin de etkisiyle firmaların güncel kaygıları ön planda. Ar-Ge ve yenilikçilik ise uzun vadeli planlama istiyor. Bu yüzden ileri dönük kalıcı adımlar atılamıyor. Ancak 5 yıl sonra da yine arayış içinde olunuyor. Bu işler hemen olmuyor, onun için biz insanlara sabırla sabır gerektiren Ar-Ge ve yenilikçiliği anlatmayı sürdüreceğiz. Ar-Genin hemen ertesi gün getirisi olan bir şey olmadığını anlatmak zorundayız diye konuştu.
BİLGİ YURT İÇİNDE TUTULACAK
Ağırlıklı olarak gıdaya dayalı sanayi, tekstil, makine ve yedek parça, otomotiv, medikal, enerji, yazılım ve bilişim firmalarına ücretsiz danışmanlık ve destek hizmeti verdiklerini dile getiren Prof.Dr. Sukan, şunları söyledi:
Burada bir merkez yaratabilir ve gençlerimize önünü görecek fırsatlar sunabilirsek beyin göçü de büyük oranda tersine dönmüş olacaktır. Bilgiyi burada tutabilmek için sadece gençlerimizi burada tutmak için değil Türkiyeden yurtdışına gitmiş bilim insanlarını da günübirlik de olsa buralara getirmek için çaba gösteriyoruz.
DHA / 07 Aralık 2010
-.-
HAKKINDA
1994 yılında Ege Üniversitesi’nin Ar-Ge çalışmalarını daha da güçlendirmek ve özellikle Üniversite-Sanayi İşbirliğini güçlendirmek amacı ile kurulan Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM), özellikle son 10 yıl içinde, bir taraftan üniversitemizin sanayi ile ilişkilerini koordine ederek üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirme çabası göstermiş, diğer taftan da üniversitemiz içindeki birçok hizmetin daha etkin yürütülmesinde görev almıştır.
EBİLTEM, Üniversitemizin Ar-Ge’ye tahsis ettiği kaynakların, farklı destek programları üzerinden en etkin ve yerinde kullanılmasına aracı olmaktadır. Evrensel ve bilimsel esasları dikkate alarak, başvuruların üst yönetimin onayladığı ölçütlere uygunluğunu belirleyen ve destek verilmesini öneren bir hakem kuruluş olarak görev yapmaktadır.
EBİLTEM’in öğretim elemanlarına yönelik çalışmalarının 10 yıllık bir süreç içinde rakamsal verilerle de desteklenerek sunulduğu bu kitapçık, düzenli hazırlanan yıllık raporların bir özeti niteliğindedir. Merkezin tüm çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgiye web sitesinden de erişilebilmektedir.
Ayrıca EBİLTEM bir Üniversite - Sanayi ara yüzey kuruluşu olmasının yanı sıra, İnovasyon, Ar-Ge, Teknoloji Transferi, Teknoloji Lisanslama ve AB Fonları gibi, sektörün ve akademisyenlerin gereksinim duyabilecekleri konularda “tek durak merkez” olarak faaliyetini sürdürmektedir. Üstlendiği misyon açısından bakıldığında, ülkemizde kendi alanındaki kuruluşlardan çok farklıdır. Çünkü bilim, teknoloji ve sanayide ortaya çıkan hızlı gelişim ve değişimleri yakından izleyerek Ar-Ge faaliyetlerini kolaylaştırmayı, yönlendirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan destek programları ve uygulama mekanizmaları ile yeni, özgün yaklaşımlar sunan kurumumuz, Üniversite-Sanayi ilişkilerini tamamen kurumsallaştırmıştır. EBİLTEM, kendini yenilemeyi ve kendisi ile rekabet ederek verimliliğini arttırmayı ana hedef olarak benimsemiştir.
Ülkemizde tamamen özgün bir model olarak “EBİLTEM” kısa adı ile Üniversite’de olduğu kadar ulusal - uluslararası düzlemlerde de tanınan ve saygınlığı olan bir kurum haline gelen Merkezimizin en büyük gücü ve desteği üniversitemizin uzman havuzudur.
Merkezimiz, daha iyiyi yakalayabilmek için tüm yapıcı eleştirilere açık ve Üniversitemiz, Bölgemiz ve Ülkemiz için doğru olan her türlü öneriyi ve işbirliği teklifini değerlendirmeye hazırdır.
AMAÇLAR
-Üniversitemizde temel ve uygulamalı alanlardaki Ar-Ge faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenlemek,
-Rekabete dayalı, yaratıcı ve verimli bir araştırma ortamı oluşturmak,
-Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçların sanayiye aktarımını hızlandırmak,
Üniversitedeki bilimsel faaliyetleri nitelik ve nicelik yönünden artırmak
MİSYON
Ege Üniversitesi’nin alt yapısı ve uzman havuzunun verdiği güçle, yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla iletişim kurarak, Ar-Ge proje destekleri sağlayan bir profesyonel Proje Üretim Merkezi ve Danışmanlık birimi olarak Üniversite - Sanayi ilişkilerinde etkin bir ara yüzey kuruluşu olarak görev yapmak.
http://ebiltem.ege.edu.tr/ebiltem.php / Aralık 2010