“Rüzgâr elektriğine 5.5 euro/sentten daha yüksek bir alım garantisi veremeyiz” diyen Enerji Bakanı Taner Yıldız nükleer santralı yeni doğmuş bebeğe benzeterek, kilovatsaatine 12.5 euro/sent fiyat vermenin normal olduğunu söyledi.
Yeni doğmuş bebek
Rusya ile yapılan anlaşmayla Mersin’de inşaa edilecek olan nükleer santralde üretilecek elektriğin kilovat saatine 12.5 euro/sent fiyat biçen Türkiye, ‘rüzgar santralinden üretilen elektriğe 5.5 euro/sent’ vermekte kararlı.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Yenilenebilir enerjinin kanunu var. Bizim hesabımıza göre 5.5 euro/sent maliyetlerini karşılıyor. Krizden sonra rüzgar türbini fiyatı düştü. Eskiden de aynı fiyattı. Maliyeti düşünce rüzgara daha rahat yatırım yapılır. Fiyat iyi” dedi.
Diğer ülkeler cesaretlenir
Rusya ile imzalanan nükleer santral anlaşmasının ardından diğer ülkelerin talebinin daha da artacağını ifade eden Taner Yıldız şu değerlendirmeyi yaptı : “Varsa başka yatırımcılar gelsinler konuşuruz. Biz davet mektubu gönderip almadık. Konuşmak isteyenler çıkar diye düşünüyoruz. Önümüzdeki bir ay önemli bir ay. Bizim Rusya’yla yaptığımız hükümetlerarası anlaşmanın TBMM’den geçmiş olması bu konuyla alakalı ciddiyetimizin, kararlılığımızın dışa vurumu demek” dedi.
Mühendisten Gül’e : Nükleer santralı veto et
Makine Mühendisleri Odası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkiye’nin yatırımcıların çıkarlarını değil, yerli kaynaklara dayalı programlar uygulaması gerektiğine dikkat çekerek, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasını veto etme çağrısı yaptı. Oda Başkanı Ali Ekber Çakar, hükümetin Rusya ile dışa bağımlılığı artırıcı bir karara imza attığına dikkat çekti.
Anlaşmada, Türkiye’de ilgili kuruluşlarının kim olduğunun bile kararlaştırılmadığını vurgulayan Çakar, düzenleyici kuruluşun görev ve yetkilerinin de tanımlanmadığını belirtti. Çakar, “Bütün bu çalışmaların ve sorumlulukların yatırımcı Rus şirketine bırakılması gayri ciddi ve kabul edilemez bir davranıştır. Bu ulusal egemenlik haklarının ihlal edilmesidir” dedi. www.posta.com.tr / ekonomi / 20.07.2010