Güneş enerjisi ile şarj etme özellikli çanta
"Güneş enerjisi ile şarj etme özellikli çanta" buluşu ile güneş ışınları solar pil yardımı ile elektrik enerjine dönüştürülüyor ve bağlantı kablosu vasıtası ile Lit-On Bataryada depolanıyor. Lit-On Bataryada depolanan elektrik enerjisi, bağlantı kablolar ve bağlantı kitlerinin vasıtası ile şarj edilecek cihazlara aktarılıyor.
Mucitlerin ilginç buluşları sınır tanımıyor
Türk Patent Enstitüsüne, sineksavar pikeden kene çıkarma kitine, suda batmayan mayodan çoklu topuk sistemine sahip ayakkabıya kadar bazen hayal gücünü zorlayan bazen de kullanılabilir ilginç buluş başvuruları geliyor.
Edinilen bilgiye göre, son yıllarda Türk Patent Enstitüsüne gelen başvurular arasında sınır tanımayan buluşlar da oluyor. Sineksavar pikeden kene çıkarma kitine, suda batmayan mayodan çoklu topuk sistemine sahip ayakkabıya kadar bazen hayal gücünü zorlayan bazen de kullanılabilir ilginç buluş başvuruları geliyor.
"Sineksavar pike" isimli buluş, pike kumaşının içeriğinde permetrin bulunan haşere ve zararlıları uzaklaştırıcı özellikte bir kokuya sahip kimyasal madde ihtiva ediyor. Permetrin içeren kimyasal madde, emdirme yöntemi ile kumaşın yapısına katılıyor. Buluşa konu olan pike, her türlü böcek, sivrisinek, kene, mantar, akar gibi haşere ve zararlılara, dolayısıyla bu canlılar aracılığıyla bulaşabilen hastalıklara karşı koruma sağlamakta, özellikle yazın sivrisineklerin verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırarak uyku konforunu artırıyor.
"Kene ve kene salgısı çıkarma kiti" de kenenin insan derisinden çıkarılarak, derinin alt kısmına aktardığı enfeksiyon ve virüs taşıma riski yüksek olan salgıyı çıkarmaya yarayan iki aparattan oluşuyor.
"Güneş enerjisi ile şarj etme özellikli çanta" buluşu ile güneş ışınları solar pil yardımı ile elektrik enerjine dönüştürülüyor ve bağlantı kablosu vasıtası ile Lit-On Bataryada depolanıyor. Lit-On Bataryada depolanan elektrik enerjisi, bağlantı kablolar ve bağlantı kitlerinin vasıtası ile şarj edilecek cihazlara aktarılıyor.
"Değiştirilebilir çoklu topuk sistemine sahip ayakkabı seti" isimli buluş da istenildiğinde babet istenildiğinde de platform topuklu ayakkabı veya dolgu topuklu ayakkabı şeklinde kullanılabiliyor.
"Suda batmayan mayo" ise mayonun orta kısmındaki kumaşın arasına sıkıştırılmış köpük bloklarının yerleştirilmesi ile oluşuyor. Bu sıkıştırılmış köpük blokları istenildiğinde çıkartabiliyor ve mayo bu köpük blokları olmadan da kullanılabiliyor. Sıkıştırılmış köpük bloktan suya karşı mukavemet gösterdiğinden bu mayoyu giyen çocuk bel kısmından sürekli yukarı doğru itilerek, su yüzeyinde kalması sağlanıyor.
Andırın Tirşiği, Beypazarı Kurusu, Niksar Cevizi gibi 14 coğrafi işaret tescil aldı
Türk Patent Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, geçen yıl Türk Patent Enstitüsüne toplam 15 bin 696 patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını belirterek, bu başvuruların 8 bin 187si yerli, 7 bin 579u yabancı başvuru sahipleri tarafından gerçekleştirildiğini ve toplam başvurular içerisinde yerli başvuruların oranının yüzde 52 olduğunu kaydetti.
Geçen yıl yerli patent başvuru sayısının bir önceki yıla göre yüzde 2 artışla 4 bin 630a ve yabancı patent başvuru sayısının yüzde 6 artışla 7 bin 579a yükseldiğini ifade eden Prof. Dr. Asan, şunları söyledi:
"2013 yılında Türk Patent Enstitüsüne toplam 108 bin 581 marka başvurusu yapıldı. 2013 yılında marka başvurularında bir önceki yıla göre yüzde 2,3 oranında azalma yaşandı. Türkiye marka başvurularında 2011 yılından bu yana Avrupada birinci sırada yer aldı. 2013 yılında Türk Patent Enstitüsüne yapılan marka başvurularının yüzde 88i yerli başvuru sahipleri tarafından yapıldı. Geçen yıl Türk Patent Enstitüsüne yapılan tasarım başvuru sayısı 2012 yılına göre yüzde 5,6 artışla 43 bin 673e yükseldi. Tasarım başvuruları içerisinde yerli başvuruların oranı yüzde 97dir."
Prof. Dr. Asan, geçen yıl Adapazarı Islama Köftesi, Adapazarı Dartılı Keşkek, Parma Jambonu, Diyarbakır Örgü Peyniri, Kadınhanı Tahinli Pidesi, Andırın Tirşiği, Beypazarı Kurusu, Samsun Kaz Tiridi, Çağlayancerit Cevizi, Samsun Simidi, Niksar Cevizi, Yozgat Arabaşısı, Yozgat Parmak Çöreği, Aydın Kestanesi olmak üzere 14 coğrafi işaretin tescil edildiğini ve mevcut durumda Türkiyede 177 tescilli coğrafi işaretin bulunduğunu aktardı.
En fazla patent, marka ve tasarım başvurusu İstanbuldan geldi
Türkiyede sınai mülkiyet başvurularının önemli bir kısmının İstanbuldan yapıldığını belirten Asan, "Geçen yıl patent başvurularının yüzde 40ı, marka başvurularının yüzde 51i, tasarım başvurularının yüzde 41i İstanbuldan yapıldı. 2013 yılında patent başvurularında İstanbul, Ankara, Bursa, marka başvurularında İstanbul, Ankara, İzmir, tasarım başvurularında İstanbul, Gaziantep, Kayseri en fazla başvuru yapan iller oldu" dedi.
Prof. Dr. Asan, yerli patent başvurularında ilk sırada yüzde 26 oranla makine-imalat sektörünün yer aldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İkinci sırada yüzde 23 oranla kimya-ilaç-metalurji sektörü, üçüncü sırada yüzde 20 ile elektrik-elektronik sektörü, dördüncü sırada ise ile beyaz eşya sektörü gelmektedir. Bu sektörleri sırasıyla motorlu taşıtlar-ulaşım, mobilya imalatı, gıda-içecek-tütün ve tekstil-deri sektörleri takip etmektedir. İlk dört sırada yer alan sektörlerden alınan yerli başvurular, toplam başvuruların yüzde 82sini oluşturmaktadır. Firmaların patent başvuru sayısı yoğunluğuna göre yapılan değerlendirmede, tüzel kişiler tarafından yapılan başvurularının yüzde 60ından fazlasının KOBİler tarafından yapıldığı görülmektedir. Buna karşın ülkemizde en fazla patent başvurusu yapan ilk 10 firmanın patent başvuruları toplam yerli patent başvurularının yaklaşık yüzde 30unu oluşturmaktır."
www.sabah.com.tr / yaşam
15 Mart 2014