Engelli hayal etti; dünyanın ilk güneş enerjili tekerlekli sandalyesi üretildi
Bursa’da spastik engelli bilgisayar programcısı Alper Şirvan’ın hayal ettiği güneş enerjili tekerlekli sandalye, Amerika Birleşik Devletlerindeki Virgina Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilerek kendisine hediye edildi. Güneş enerjisi sayesinde şarjı bitmeden kilometrelerce yol alabilen yeni araç, bütün engelliler için umut oldu.
Bursa Halk Sağlığı Yıldırım Toplum Sağlığı Merkezi’nde bilgisayar işlemeni olarak çalışan 40 yaşındaki Alper Şirvan, tekerlekli sandalyesinin şarjının sık sık bitmesinden şikayet ediyordu. “Keşke güneş enerjisi ile çalışan bir araç yapılsa da yolda kalmasak’ diyen hayal kuran Şirvan, bu düşüncesi ile Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) öncülüğünde başlatılan farkındalık kampanyasına katıldı. Şirvan, geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmada, güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikriyle birinci oldu.
Sandalyenin üretimi için sponsor arayan genç mucidin imdadına Virginia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yetişti. Şirvan’ın fikrinden yolan çıkan mühendisler, dünyanın ilk güneş enerjili tekerlekli sandalyesini üretti. Hazırlanan aracı Şirvan’a hediye eden üniversite, tekerlekli sandalyeyi geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gönderdi.
“BİR HAYAL KURUYORSUNUZ, HİÇ TANIMADIĞINIZ İNSANLAR GERÇEKLEŞTİRİYOR”
Hayalinin gerçeğe dönüşmesi karşında büyük mutluluk yaşayan Şirvan, güneş enerjili tekerlekli sandalye fikrinin oluşum sürecini şöyle anlattı: “Ben bilgisayar programcısıyım. Bursa Halk Sağlığı Yıldırım Toplum Sağlığı Merkezi’nde bilgisayarcı olarak çalışıyorum. Çok gezen biriyim. Gezerken otomatik arabamın şarjı çok çabuk bitiyordu. Bu çok büyük bir sıkıntı oluyor. Ben de ne yapabilirim diye düşündüm. Güneş enerjili araba aklıma geldi. Bu fikrimi ortaya koydum. Fikrimin de dünya çapında değer buldu. Bu benim için bir rüya gibi bir şey. Güzelliği şurada, biz bir hayal kuruyorsunuz, ‘böyle bir şey olsa ne güzel olur’ diyorsunuz ve hiç tanımadığınız insanlar sizin bu hayalinizi gerçekleştiriyor. O yüzden ben başta Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
“TEK ŞARJLA 14 KİLOMETRE GİTTİM, DÜZ YOLDA 20 KİLOMETRE GİDER”
Aracın kullanımının gayet rahat olduğunu dile getiren genç mucit, şu bilgileri verdi: “Ben şuan bunu test ediyorum. Bu aracın gelişmesinde bizim de katkımız olsun istiyorum. İki-üç haftadır kullanıyorum, geziyorum. Tek şarjda 14 kilometre yol gidiyor ki burası çok yokuş. Düz bir yer olsa 20 kilometre gider rahatlıkla. Son çıktığımda şarj bitmek üzereydi, hemen açtım panelleri. Bekledim, eski gücüne kavuştu, tekrar yoluma devam ettim.”
BABA: BİZİ GURURLANDIRIYOR
Eşi Rağbet Şirvan ile birlikte Alper’in odasından dünyaya açılmasının mutluluğunu yaşayan baba Hüseyin Şirvan ise şunları dile getirdi: “Alper zaten bilgisayar programcılığını bunun için seçmişti, kendi şartlarına uygun bir meslek olduğu için. Bu tabii ki evrensel bir olay. Geliştirildiği taktirde yalnız spastikler değil, diğer engel grupları da bu araçlardan faydalanacaktır. Bunda oğlumun da katkısı olması aile olarak bizi gururlandırıyor.” CİHAN, Bursa
02.12.2013
www.zaman.com.tr