Almanya on yıla kadar nükleersiz olabilir
Nükleer enerjiden vazgeçilmesi konusunu görüşen Alman Etik Komisyonu yenilenebilir enerjiye dönüşümün on yıl süreceğini tahmin ediyor.
Japonya’daki nükleer felaketten sonra kızışan nükleer tartışmalar Alman Başbakan Angela Merkel’i nükleer enerji devlerine tanıdığı süre uzatmasını askıya almaya mecbur etmişti. Merkel problemin çözümü için teklifler hazırlayacak bir teknik uzmanlardan, biri de farklı çevrelerin uzman temsilcilerinden oluşan iki komisyon görevlendirdi. Bunlardan Etik Komisyonunun ilk görüşmesinde medyaya açık olarak yapılan toplantıda uzmanlar dinlendi ve on yıl içinde nükleer enerjiden tamamen vazgeçilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.
Komisyona enerji sektörünü temsilen katılan Enerji ve Su Ekonomisi Birliği BDEW de 2020’ye kadar nükleer enerjiden vazgeçilmesi yönünde fikir beyan etti. Ancak BDEW Genel Başkanı Hildegard Müller, nükleerden tamamen vazgeçmenin özel ve ticari tüketiciler için ek fiyat artışlarına neden olacağını da dile getirdi. Elektrik fiyatlarının ne kadar artabileceği konusunda ekonomi, bilim ve toplumsal uzmanlar bir görüş birliğine varamadı.
Etik Komisyonuna yaklaşık 30 kişi katıldı ve ilk toplantı 11 saat sürdü. Nükleer enerjiden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen çevrecilerle temiz enerji sektörü temsilcileri kendilerine yapılan eleştirileri Japonya’daki nükleer felaketin sonuçlarını örnek vererek geri çevirdi. ALTERNATİF olarak rüzgar, güneş, su gücü ve organik maddelerden elde edilebilecek enerjinin nükleerden geriye kalacak boşluğu 2017 ile 2020 yılları arasında tamamen doldurabileceği tahmin ediliyor.
Etik Komisyonuna başkanlık yapan eski Çevre Bakanı Klaus Töpfer, Almanya’nın nükleerden vazgeçme tartışmasının tüm dünya tarafından izlendiğini ve ‘işaret etkisi’nin çok büyük olduğunu söyledi. Töpfer temiz enerjiye geçişin ‘büyük bir toplumsal görev’ olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.
Komisyon görüşmesinde uzmanlar birçok konuyla birlikte nükleere kısa vadede ALTERNATİF olabilecek gaz ve kömürle işletilen elektrik santrallerinde ve bunların işletmesiyle artacak karbondioksit konusunda aynı fikirde olduklarını ortaya koydu. Federal Çevre Dairesi Başkanı Jochen Flasbarth, artan karbondioksit hacminin Almanya’nın ticari olarak elde ettiği lisanslarla kapatılabileceğini, bu şekilde nükleerden dönüşümün çevreyi ilaveten kirletme ihtimalinin olmadığını belirtti.
Dünya Bülteni / Almanya
www.dunyabulteni.net
29.04.2011