Uşaklı Öğretmenler güneş enerjisinden elektrik üreten bir sistem geliştirdi …
Uşakın İlyaslı Beldesinde 3 ilköğretim okulu öğretmeni Yenilikçi Öğretmenler Programı kapsamında yenilenebilir enerjiye dikkat çekmek ve öğrencilere temiz çevre bilincini kazandırmak amacıyla güneş enerjisinden elektrik üreten bir sistem geliştirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Microsoft ile ortaklaşa başlattığı Yenilikçi Öğretmenler Programı kapsamında 3 öğretmen tarafından geliştirilen güneş enerjisinden elektrik üreten sistemi 3 ayda tamamlayan öğretmenler proje için 7 bin TL harcadı. İlyaslı İlköğretim Okulunda görevli Serkan Uğurun, Ömer Nuri Turan ve Ayşe Çoşkun adlı öğretmenlerin hazırladığı proje günlük ortalama 4 KW elektrik üretiyor.
Proje ile Uşaktaki okullar arasında bir ilki başardıklarını anlatan Proje Koordinatörü Serkan Uğur, " Hedefimiz yenilenebilir enerjiye dikkat çekerek çevre bilincini öğrencilerimize aşılamaktı. Proje başarılı olduğu için amacımıza ulaştık " dedi.
Yaklaşık 3 ay süren proje çalışmalarında 7 bin TL para harcadıklarını kaydeden Serkan Uğur, " Geliştirdiğimiz sistem kış aylarında günlük ortalama 3 KW yaz aylarında ise 4 KW elektrik üretebilecek. Okulumuzda kurulan bu sistem Uşakta Mili Eğitim Bakanlığı bünyesindeki bir okulda ilk kez uygulanan bir sistemdir. Amacımız yenilenebilir enerjiye dikkat çekerek öğrencilerimize temiz çevre bilinci kazandırmaktır. Dünyadaki katı yakıtlar hızla tükenmektedir. Güneş ise sınırsız bir enerji kaynağı ve çevreye hiçbir zararı bulunmamaktır. Bizler de bu sitemi kurarak temiz enerjiye dikkat çekmek istedik. Geliştirdiğimiz sistem Bilişim Teknoloji sınıfında bir bilgisayar, bir projeksiyon cihazı, yazıcı ve bir tarayıcının çalıştırılmasında, güvenlik sitemi, okul binasının aydınlatılmasında ve geceleri okul bahçesinin aydınlatılmasında kullanılabilecek. Sistemin kuruluşunda maddi - manevi olarak okulumuza katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz " dedi.
Serkan Uğur, hazırladıkları proje ile Nisan ayında yapılacak il seçmelerinde birinci olmaları halinde Haziran ayında Çanakkalede gerçekleştirilecek Türkiye finaline katılacaklarını söyledi. www.beyazgazete.com / 26.02.2010
-.-
UŞAK Hakkında
Uşak ili, Ege bölgesinde Batı ve Orta Anadoluyu birbirine bağlayan İç Ege Bölümünde bulunmaktadır. İzmire 211 km., Ankaraya 368 km. ve İstanbula 499 km. uzaklıktadır. Merkez ilçenin nüfusu 172.709 (TÜİK-2007) olarak tespit edilmiştir. Uşak ilinin merkez ilçe dışında 5 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubeydir.
Coğrafi Yapı
Uşak ili komşu iller olan Kütahya ve Afyonkarahisar gibi Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçit oluşturan İç Batı Anadolu Bölümü üzerinde yer alır. Genel olarak ilin kuzey, kuzeydoğu ve doğu kesimleri dağlarla ve güneybatısı yüksekliği 1000 metrenin altında olan ovalarla kaplıdır. İl toprakları 5341 km2lik yüzölçümüyle Türkiye alanının yaklaşık % 0,7sini kaplar. İl kuzeyden Kütahyanın Dumlupınar, Gediz ve Şaphane; doğudan Afyonkarahisarın Sincanlı ve Hocalar; güneyden Denizlinin Çivril, Bekilli, Çal, Güney ve Buldan; batıdan Manisanın Sarıgöl, Alaşehir, Kula ve Selendi ilçeleriyle çevrilidir. Murat Dağı, Bulkaz Dağı ve Ahır Dağı ilin kuzey, kuzeydoğu ve doğudaki doğal sınırını oluşturur. Bu dağlar il topraklarını Kütahya ve Afyonkarahisardan ayırır. İl topraklarında ağırlıklı yeri platolar tutar.
İklim
Ege ve İç Anadolu ikliminin geçit yeri olan Uşakta genellikle Ege Bölgesinin yumuşak ve İç Anadolunun sert hava şartları birarada görülür. İlde Egeye göre yazları daha az sıcak ve kurak geçen, kışları ise İç Anadoluya göre daha ılık geçen Akdeniz - karasal geçiş iklimi egemendir. Egeden gelen bulutların getirdiği yağışlar il iklimini İç Anadolu ikliminden ayırır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış ortalaması 534,4 mmdir.
Sıcaklık
Uşakta Akdeniz ikliminin karasallaşmış geçiş tipi iklimi görülmektedir. İç Egenin batı kısmında görülen bu iklim Marmara Bölgesinin iklim şartlarını andırmaktadır. Yıl boyunca sıcaklık İç Anadolu iklimine göre yüksek değerlerde seyrederken, Kıyı Ege iklimine göre ise düşük değerlerde seyretmektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,1 oCdir. Bu değer Kıyı Egede 18,0oCye ulaşırken, Kütahyada 10,5oCye inmektedir. Yağış miktarı da ve rejimi açısından yine Akdeniz iklimini andırmakla birlikte özellikleri karasallaşmıştır. Örneğin, yıllık yağış miktarı Kıyı Egede 670 mm.yi bulurken Ege Bölgesinin doğu ucunda 400 mm.ye inmektedir. Uşak meteoroloji istasyonunda ise yağış miktarı 550 mm. civarındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,1 oCdir. İlde en soğuk geçen ay Ocak 3,3 oCdir, en sıcak geçen ay da Ağustos 24,1 oCdir. Yılın en sıcak ayının Ağustos ayına kayması denizel iklim özelliği olması açısından dikkat çekicidir.
Rüzgârlar
Uşakta egemen olan rüzgarlar; günbatısı, gündoğusu ve karayeldir. İl merkezinde ortalama rüzgar hızı saniyede 2,8 metredir. Batı rüzgarları Uşakta en hızlı esen rüzgarlardır. Bu rüzgarların hızı saniyede 29,6 metreye kadar yükselir. http://tr.wikipedia.org/wiki / Şubat 2010