Yıldız, enerji sektörünün büyümeye devam ettiğine dikkati çekerek, "Yüzde 8.4lük bir rakam bizim memnun olduğumuz bir rakamdır ve uluslararası yatırımcıların özellikle son iki aydaki Türkiyeye olan rehabetlerinin daha da çok artması, global krizin tehdit yanını Türkiyede fırsata dönüştürmekle alakalıdır. Türkiye enerji sektörü ile alakalı büyümesini özel sektörle devam ettireceği ile alakalı iradesini kullanmasıdır" dedi.
Yıldız, iki nükleer güç santralinin inşasının başlamış olması ve 2023e kadar işletmeye geçecek olmasının ekonomiye yaklaşık 45 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını ifade etti. Yıldız, yalnızca yerli kömür kaynaklarının 17-18 bin megavatlık bir enerji santraline dönüşmüş olmasının ekonomiye 25 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını söyledi. Yıldız, rüzgar santrallerinin ise ekonomiye yaklaşık 15 milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını, bunların her birisinin olabildiğince yerli kaynaklardan yapılacağını kaydetti.
Bugün açıklanan TÜİK verilerine de değinen Yıldız, "Enerji sektörünü bu rakamlar şu açıdan ilgilendirmektedir. Bize kredilendirme ile alakalı özellikle bankacılık sektöründe kredilendirme rakamları bizim için önemli. Uluslararası kredi verecek kuruluşların Türkiyeye bakışını çok etkileyen bir konu" dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından Muğla Yatağanda toprak döküm sahalarına zeytin ağaçları dikildiğini hatırlatan Yıldız, bu bölgede 28 ton zeytinden yılda 6,5 ton zeytinyağı üretildiğini ifade etti.
www.sabah.com.tr
03 Temmuz 2012