Elektrikli araç için Boynerin kapısındaki dünya devi kim?
Boyner Ailesinin bir ferdi ama mağazacılıkla ya da konfeksiyon sektörüyle ilgili değil. Osman Boyner, bir otomobili alıyor ve elektrikli bir araca çeviriyor. Deniyor ki maliyet açısından neredeyse onda bir. Benzin fiyatları uçuşa geçtiğinden, kimin hoşuna gitmez ki 10 liralık benzin yakarak varacağın yere 1 lira harcayarak ulaş!
Peki ben niye yazıya Osman Boynerin içindeki motorları çıkarıp, yerine elektrikle çalışan motor koyduğu otomobil projesiyle başladım diyecek olursanız, onun da sebebi Turgut Yıldız derim. Bir sohbeti mükemmel bir yeşil sohbete dönüştürecek kadar ilginç ve hayatımıza dokunan bilgilere sahip ve de bunları bizzat şirketinde uygulayan TNT Ekspres Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldızdan söz ediyorum.
İş süreçlerinde örneğin elektrikte yeşil enerji kullanarak karbon emisyon oranlarını 3 yılda yüzde 11 oranında azaltmayı başaran bir yönetici Yıldız. Şimdi merak ediyorum, iş dünyasında kimler yeşil enerji kullanıyor ya da yeşil enerjiyi nasıl kullanacağını ve kullanırsa elektriği yüzde 20 daha ucuza elde edeceğini biliyor?
Yılda 100 bin kilowatsaatten fazla elektrik kullanan şirket; su ya da rüzgâr enerjisi üreten şirketlerle anlaşabiliyor ve dolaylı olarak temiz enerji kullanabiliyor. Daha doğrusu elektriği yine bağlı olduğu bölgedeki elektrik şirketinden alıyor ama o şirkette gidip, TNTnin anlaştığı yeşil enerji üreten şirketten elektrik alıyor. TNT ödemeyi yeşil enerji üreten şirkete yapıyor.
İşte şimdi de Turgut Yıldız, TNTnin sahip olduğu bütün araçları elektrikli yapmak için uğraşıyor. Türkiyede henüz elektrikli araç üretimi yok. O nedenle de Osman Boynerin benzinle çalışan sıfır otomobillerin motorunu elektrikli motorla değiştirdiği projeden umudu var. Tabii daha önce hibrid otomobilin başına gelen elektrikli aracın başına da geldi Türkiyede. Hatırlayın hibrid otomobili birkaç marka Türkiyeye getirdiğinde, bir bakmışlardı ki plaka tescili yapılamıyor. Şimdi tabii o sorun aşıldı ama aynı sorun elektrikli araçlar için geçerli. Sanıyorum bu sorun da bugünlerde çözülüyor. TNT gibi bir şirket için geriye sadece küçük otomobillerde motor değişimi yapan Osman Boyner, bu projeyi içinde gönderi taşınabilecek daha büyük araçlar için yapabilip yapamayacağı kalıyor. Turgut Yıldız umutlu.
Düşünsenize, global şirketler dünyanın dört bir yanında çalışan üst düzey yöneticileri karbon harcamalarını indirmeyi öncelikli işleri yapsınlar diye prime de bunu koymuşlar. Yani daha yeşil bir şirket yaratan CEO daha çok para kazanıyor. Şimdi ben merakla bekliyorum. Türkiye yollarında doğayı kirletmeyen benzine göre onda bir daha ucuz enerjiyle çalışan otomobiller ve ticari araçlar ne zaman dolaşmaya başlayacak?
-.-
Eşine elektrikli oto alırsa şirketi üstüne para verecek
Dünyayı daha çok kirletenler şimdi herkesten çok temizlemek için daha çok çaba sarf ediyor. Avrupa ve ABDdeki şirketler bu konuda bir hayli ciddiler. Öyle ki Turgut Yıldızdan öğrendim ki, dünyanın en büyük taşımacılık şirketi TNT, şayet yöneticileri kendilerine ya da eşlerine elektrikli araç alırlarsa o yöneticiye 3 bin euro veriyor. Nasıl? Müthiş değil mi?
Türkiyede geçen yıl çift haneli büyüme gösteren şirketlerden biri TNT. Yüzde 25 oranında büyümüşler. Öyle ki bu büyümeyle TNT Türkiye, dünya sıralamasında en önlerde. Bu kadar çok büyüyen diğer ülkenin Çin olduğu düşünülürse, Türkiyenin durumunun ne kadar ayrıcalıklı olduğu daha iyi anlaşılabilir. Yıldız, seçim yılı olmasına rağmen bu yıl hükümetten popülizm olmayacak sözünü duyduklarını ve rahatladıklarını söylüyor. TNT bu yıl da yüzde 10un üzerinde büyüme hedefliyormuş. Şelale KADAK
09.02.2011 / www.sabah.com.tr