Hayvan Atıkları Yenilenebilir Enerjiye Dönüştürülecek
Lüleburgaza bağlı Ovacık köyü yakınlarında kurulan biyoenerji tesisinde, büyükbaş hayvan atıklarından yenilenebilir enerji ve organik gübre üretilecek.
Kırklareli Çevre ve Şehircilik Müdürü Emre Kalaycı tesisin, büyükbaş hayvan atıklarının değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Trakyada yenilenebilir enerji üretim tesislerinin artması gerektiğini ifade eden Kalaycı, "Çevreci bir yatırım olmasının yanında Kırklarelinin büyük problemi olan hayvansal atıkların değerlendirilmesi açısından çok önemli" dedi.
İlde 200 binin üzerinde büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten Kalaycı, tesiste yaklaşık 20 bin hayvanın atığının değerlendirileceğini bildirdi.
Kalaycı, "Hayvansal atıklar ciddi şikayet konusu. Bu şikayetlerin önemli bir ölçüde bu tür tesisler ile azaltma yoluna gidilmesi kanaatindeyim" diye konuştu.
Emre Kalaycı, müdürlük olarak bölgede yapılacak bu tür tesislere destek vereceklerini kaydetti.
"Tesis eylülde faaliyete geçecek"
Üretici firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Işıtman, tesiste yılda 20 bin kilovat/saat yenilenebilir enerji üretmeyi hedeflediklerini söyledi.
Tesisin 20 bin ton atık alım kapasitesi olduğunu, anlaşma sağlanan çiftliklerden gübre alımlarına başladıklarını belirten Işıtman, eylülde faaliyete geçeceklerini ifade etti.
Tesisin kesintisiz enerji üretmesi için yılda yaklaşık 300 bin ton hayvan atığına ihtiyaç duyacaklarını aktaran Işıtman, şu bilgileri verdi:
"Çevreye faydalı olduğu için bu işe girdik. Bir yandan hayvan atıkları bertaraf edilecek diğer bir yandan ise yenilenebilir enerji ve organik gübre üreteceğiz. Bu tesisi yaparken devletin verdiği teşviklerden faydalandık. Devlet yenilenebilir enerjide 10 yıl alım garantisi veriyor. Biz de direkt ürettiğimiz elektriği devlete vereceğiz. Trakyada hayvan popülasyonu çok yüksek. Yaklaşık 200 bin büyükbaş hayvan var. Dolayısıyla bütün işlemlerimizi o doğrultuda yaptık. 900 ton hayvan atığı bertaraf edilerek, saatte 4.8 kilovat/saat yenilenebilir enerji üreteceğiz."
Işıtman, üretim sonrasındaki posaları da gübre olarak değerlendireceklerini ve yaklaşık 300 bin ton işlenmiş atıktan 25 bin ton organik gübre elde etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Hayvan gübresinden elde edecekleri atık ısıyı da sera yatırımında kullanmak istediklerini belirten Işıtman, "Organik tarıma başlayacağız. O ısının iklimlendirmede kullanması durumunda ülkemizin bu yöresinde seracılık yapmak elverişli hale gelecek" diye konuştu. UFUK ERTOP (Kaynak: AA)
http://haberciniz.biz
05 Temmuz 2014