Gökyüzündeki cevher, en büyük enerji kaynağı : güneş
İnsanoğlu ısınmak, hareket edebilmek, üretmek veya eğlenmek için artık enerjiye muhtaç. Kullandığımız her araç, artan miktarda enerji tüketiyor. Çoğu zaman enerjinin kaynağı ve doğaya olan etkilerinden ziyade, faturalarımıza yansıyan maliyeti ile ilgileniriz. Elektrik, doğal - gaz faturaları, kömür veya odunun ton fiyatı, otomobillerimize aldığımız yakıtın maliyeti her ne kadar ceplerimizi yakıyor olsa da, bu ürünleri tükettikçe aynı zamanda yaşadığımız çevreyi ve geleceğimizi tüketiyoruz. Kurtuluş ile doğal, temiz ve daha ucuz enerji kaynaklarında. Bilim adamları bu konuda güneş enerjisini bir kurtuluş olarak görüyorlar.
Güneş enerjisi nedir ?
Her saniye güneş üzerinde milyonlarca ton hidrojen gazı yanarak helyuma dönüşür. Bu dönüşüm (füzyon) sonrasında ortaya ciddi bir ısı ve ışınım çıkar. Bu ışılar, barındırdıkları enerjiyi dünyamıza ulaştırırlar.
İnsanoğlu çok eskilerden beri güneşten yayılan bu ışınları kullanmaya çalışmıştır. Ancak ticari olarak ilk ürünler 1970li yıllarda piyasaya çıkmaya başladı. Özellikle hesap makinelerinin üzerinde bulunan minik güneş pilleri bunların en temel olanlarıdır. Ancak zamanla güneş enerjisinden daha fazla yararlanma ihtiyacı hissedildi. Özellikle ülkemiz gibi bol güneş alan iklimlerde, güneşten gelen ısının su ısıtma sistemlerinde kullanılması gittikçe gelişti. Düzlemsel güneş kolek-törleri olarak isimlendirilen bu sistemler, gelen ışınların cam paneller üzerinde dolaşan borulara odaklandırılması ile oluşan ısıyı kullanıyor. Isınan su daha sonradan bir başka bölgede depolanarak konutun sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Türkiye bu alanda hem kullanım hem de sistemlerin üretimi anlamında öncü ülkelerden biri. Ancak ne yazık ki güneşten elektrik elde edimi konusunda aynı başarıyı gösteremiyoruz.
Kendi elektriğinizi üretin
Fotovoltaik piller olarak adlandırılan sistemler, güneşten gelen ışığı yarı iletken teknolojisi ile elektrik enerjisine çevirebiliyor. Bu sistemler elektrik enerjisinin götürülemeyeceği bölgelerde kullanılıyor. Örneğin dünya çevresine gönderilen uyduların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi, güneş panelleri ile sağlanıyor. Ayrıca portatif ürünlerde de sıkça kullanıldılar. Örneğin hesap makinesi, bahçe aydınlatmaları veya küçük oyuncaklar gibi. Aynen hesap makinelerinin üzerinde bulunan güneş pilleri gibi, evlerin çatılarına döşenebilecek olan bu sistemler, bir konutun toplam enerji ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Yakın zamana kadar oldukça pahalı olan bu sistemler, gittikçe ucuzlama-ları ile artık makul seviyelere indiler. Örneğin 1990 yılında 1 Watt elektrik üretebilen panelin maliyeti 75 USD iken günümüzde bu maliyet 3 - 4 USD seviyesindedir, ilk yatırım maliyetinin ardından bir daha elektrik parası ödemek zorunda kalmıyorsunuz. Dahası, yaptığınız yatırımın geri dönüşünü de alabiliyorsunuz. Çünkü üretmiş olduğunuz enerjinin fazlası, elektrik sayacınızdan ölçülerek şehir şebekesine aktarılıyor. Böylece devlete elektrik satmış oluyorsunuz.
Rakamlarla Güneş
- Yarıçapı dünyanın 109 katı büyüklüğünde
- Kütlesi dünyanın 330.000 katı büyüklüğünde
- Dünyaya 178 trilyon KiloWatt enerji yansıtıyor
- İnsanlığın yıllık ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacı 11 TeraWatt
- Güneşin yaydığı enerji bu rakamdan 16.000 kat fazla
- Dünyadaki nükleer santrallerin toplam enerjisi 0.4 TeraWatt
- Dünyadaki tüm elektrik santrallerinin toplam enerjisi 2.9 TeraWatt
- Bir evin çatısına (100 m2) yerleştirilecek güneş enerjisi kolektörleri ile 53 litre petrol ya da 100 kilo taş kömüre eşdeğer enerji elde edilir. www.haberturk.com / ekonomi / 20.11.2009