AB’ye İzmir’den güneş panelleri
DataTSP firması, 2009 Mayıs’ta başladığı güneş paneli üretiminde ilk ihracatı yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Torrent, “İzmir iklim olarak çok şanslı” dedi.
Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) geçen yıl 12 milyon Euro yatırımla Fransız ve Türk ortaklığında kurulan DataTSP A.Ş., ürettiği fotovoltaik güneş panellerinin ihracatına başladı.
Türkiye’de ilk kez yerli üretim güneş panellerini İzmir’de imal eden firma, 10 bin metrekarelik fabrikada, ilk etapta yıllık 100 bin fotovoltaik güneş paneli üretmeyi planlıyor.
İlgimizi çekmeye başladı
İlk planda 500 adetlik panel ihraç ettiklerini belirterek, yapılacak her üretimle birlikte yeni ihracat kapıları aralanacağını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Yves Torrent, “Türkiye’de bol olan, ancak yeterince kullanılamayan yenilenebilir enerji kaynakları, dünyayı saran ekonomik krizle birlikte ilgimizi çekmeye başladı” dedi. Dünyayı sarsan krizin ticaretin her alanını etkilediğine vurgu yapan Torrent, önümüzdeki süreçte, hükümetin de yenilenebilir enerji kaynaklarına destek vereceğini belirtti.
DÜNYACA ÜNLÜ
Uluslararası piyasada 20 yıldır faaliyet gösteren Fransa merkezli Datatechnic International firması ile yerli sermaye işbirliği sonucunda kurulan DataTSP, güneş paneli üretiminde dünyanın lider hammadde üreticilerinden Alman Q-Cell’in silisyum hammaddesi, üretim hattında ise İsviçre makinelerini kullanıyor. Ayrıca firma, panellerin üretiminde kullanılan çeşitli malzemeleri de Türk firmalarından tedarik ediyor.
110 GÜN GÜNEŞ
Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurdukları tam otomasyon sistemiyle el değmeden elektrik enerjisi üretiminde kullanılan panelleri ürettiklerini kaydeden Torrent, “Türkiye, 110 gün gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip. Gerekli yatırımların yapılması halinde yılda birim metrekareden ortalama olarak 1.100 kWh’lik güneş enerjisi üretilebilir. Ege Bölgesi de güneş enerjisi kullanımında önemli bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor” dedi. DHA / İzmir / 16 Mayıs 2010
-.-
Yerli üretim güneş panelleri
DataTSP AŞ Güneş paneline 12 milyon Euro yatırıyor, 150 kişiyi işe alacak.
Türkiyede bol olan ancak yeterince kullanılamayan yenilenebilir enerji kaynakları, dünyayı saran ekonomik krizle birlikte ilgi çekmeye başladı. Fransız ve Türk ortaklığında kurulan DataTSP A.Ş., İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde 12 milyon Euroluk yatırımla fotovoltaik (photovoltaic) güneş panelleri üretecek.
Türkiyede ilk defa yerli üretim güneş panellerini İzmirde imal edecek firma, tam otomasyon sistemiyle el değmeden elektrik enerjisi üretiminde kullanılan paneller için çalışma başlattı. 150 kişiyi istihdam etmeyi hedefleyen firma, eylül ayında faaliyete geçireceği 10 bin metrekarelik fabrikada, ilk etapta yıllık 100 bin fotovoltaik güneş paneli üretmeyi planlıyor.
Türkiye, 110 gün gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip bulunuyor. Gerekli yatırımların yapılması halinde yılda birim metrekareden ortalama olarak 1.100 kWhlik güneş enerjisi üretilebilir. Ege Bölgesi de güneş enerjisi kullanımında önemli bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusundaki çalışmalar 1970li yıllara dayanıyor. Fotovoltaik (PV) teknolojisi, güneşten gelen enerjiyi elektriğe çeviren teknoloji olarak ifade ediliyor.
Uluslararası piyasada 20 yıldır faaliyet gösteren Fransa merkezli Datatechnic International firması ile yerli sermaye işbirliği sonucunda kurulan DataTSP, güneş paneli üretiminde dünyanın lider hammadde üreticilerinden Alman Q-Cellin silisyum hammaddesi, üretim hattında ise İsviçre makinelerini kullanacak. Ayrıca firma, panellerin üretiminde kullanılacak çeşitli malzemeleri de Türk firmalarından tedarik etmeyi planlıyor. DataTSP A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Pınar, Türkiyede bir ilki gerçekleştiriyoruz. TSP Solar Panel markası ile Türkiyede fotovoltaik güneş panellerinin ilk entegrasyon üretimini yapacağız. Şirketimiz, dünya standartlarındaki teknolojisi ile uluslararası yenilenebilir enerji piyasasında önemli bir konuma sahip olacak. dedi.
Yenilenebilir enerjiye çifte destek
Kriz sebebiyle duran yatırımları hareketlendirmek isteyen hükümet, yenilenebilir enerjiye bugüne kadar görülmemiş fiyat garantisi verecek. Meclise sunulan ve alt komisyonda kabul edilen kanun teklifine göre, yenilenebilir enerji yatırımlarına uygulanan 5,5 Eurocent / kilovatsaat alım garantisi artırılarak, hidroelektrikte 7, rüzgarda 8, jeotermalde 9, biomasta 14, güneş ve fotovoltaik enerjide 20-28 Eurocent / kilovatsaat olarak uygulanacak. Güneşte 20, diğerlerinde 10 yıl boyunca teşvik verilecek düzenlemeyle ayrıca yerli üretime ek fiyatla alım garantisi sunulacak. Böylece devletin alım garantisi sunduğu fiyat hidroelektrikte 9,5, rüzgarda 10,5, güneşte 30-38 Eurocent / kilovatsaate kadar çıkacak. Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Bu yatırımların her biri için ayrı ayrı fiyat ve zaman verdik. Rakamlar ABye uyumlu. Hem devletin gerçeklerini göz önünde bulunduran hem de özel sektörü tatmin edecek düzeyde. Teklif aynen yasalaşması halinde herkesi memnun edecek. dedi. ANKA / Ankara / 25 Mayıs 2009
-.-
BÖLGE TANITIMI
İAOSB, Türkiye’ nin en büyük en modern organize sanayi bölgelerinden birisidir. 1990 yılında faaliyete geçmiştir. Bölgemiz İzmirin kuzey batısında, Çiğli ilçesinde, şehir merkezine 25 km, Adnan Menderes Havaalanına 35 km , İzmir Alsancak Limanına 20 km uzaklıkta yer almaktadır.
Bölgemizin toplam alanı, 7.500.000 m2’ dir. Halen 526 fabrika üretim yapmaktadır. Bunların 200’ ü ihracat yapmaktadır. Bölgemizde 15 tane yabancı sermayeli firma bulunmaktadır. Firmalarımızda, 30.000 kişi istihdam edilmektedir. Bölgemiz firmaları ağırlıklı olarak; makine, tekstil, hazır giyim, gıda, plastik, kimya, metal, otomotiv yan sanayi, elektrik ve elektronik sektörlerinde yoğunlaşmıştır.
Bölgemizin yıllık cirosu 4 milyar, ihracatı 2 milyar ve ithalatı 1 milyar dolar civarındadır. Kasım 2004’ ten itibaren firmalar doğalgaz kullanmaya başlamıştır.
Bölge firmalarının kesintisiz ve kaliteli enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla 1996 yılında Ataer enerji santrali kurulmuştur. Santralin kapasitesi 60 megavatdır. Elektrik tüketimi Bölgedeki gelişmeye bağlı olarak artmaktadır. Kuruluşundan Ağustos 2003e kadar Nafta ile çalıştırılan santralde bu tarihten itibaren doğalgaz ile elektrik üretimine başlanmıştır.
Bilgisayar kontrolünde ve dünya standartlarında arıtma yapan 21.000 m3/gün kapasiteli, atıksu arıtma tesisi; bölgedeki tesislerle beraber işletmeye alınmıştır.
Bölgede faaliyet gösteren KOBİ niteliğindeki firmaları; ihracat, yatırım, Ar-Ge destekleri, krediler, teşvikler, E-ticaret konularında bilgilendirmek, yönlendirmek ve bu fırsatlardan yararlanmalarını sağlamak amacıyla, 2003 yılında, İAOSB Bölge Müdürlüğü bünyesinde KOBİ Bilgi Hizmet Gelişim Merkezi (KOBİM) kurulmuştur. Bu, Türkiyede Organize Sanayi Bölgelerinin hiçbirinde olmayan ilk uygulamadır ve bölge sanayicilerinin yoğun ilgi ve takdirini toplamıştır.
Sanayicilerin Türk Telekom’ dan satın aldığı ADSL (simetrik olmayan) internet hatlarının kullanımında yaşanan sorunlara kalıcı çözüm getirmek ve bu konudaki şikayetlerine son vermek üzere bölge firmalarına; daha hızlı, kesintisiz ve ucuz internet erişimi, internet hattı üzerinden daha ucuz telefon görüşmeleri, firma başına birden fazla mail adresi, sürekli mail hizmeti, sağlamak amacıyla, İAOSB ile internet servis sağlayıcısı olan özel bir firma arasında 2004 yılında hizmet sözleşmesi imzalamışlardır.
Elektrik, su ve doğalgaz dağıtımı, imar ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, GSM ruhsatı verilmesi, atık toplama, atıksu arıtma, çevrenin koruması, ağaçlandırma, yol yapımı ve bakımı, güvenlik hizmetleri yanı sıra, bölge sanayicilerinin firmaları ve sektörleri ile ilgili bilgileri sağlamak ve sanayicilere iletmek İAOSB yönetiminin temel görevleridir.
Bölgenin ticaret hacmini, özellikle ihracatını arttırmaya özel önem verilmektedir. Bu düşünceden hareketle, bölgede üretilen ürünlerin ve firmaların tek bir merkezde tanıtılması amacıyla sürekli sergi alanı kurulmuştur. Alan, Ağustos 2004’ te hizmete açılmıştır. 800 m2’ lik alanda kurulan sergi alanımızda 150 firmanın ürünleri sergilenmektedir.
Bölgemizde, İAOSB imkanları ile tesis ettirilen 11 doktorun görev yaptığı tam teçhizatlı, resmi tatil günleri dahil, 24 saat hizmet veren modern bir SSK Sağlık Dispanseri bulunmaktadır. Dispanserde, her türlü tıbbi tahliller yapılmakta ve sonuçlar aynı gün alınmaktadır. Bölgede ayrıca; giderleri bölgece karşılanan tam donanımlı ambulans, doktor, hemşire ve şoför kadrosuyla 365 gün 24 saat (resmi tatil günleri dahil) acil yardım birimi hizmet vermektedir.
Bölge bünyesinde; başta deprem olmak üzere, her türlü ulusal ve uluslar arası felakete müdahale etmek amacıyla, felaketler konusunda uzman eğitmenler tarafından eğitilmiş 24 kişiden oluşan “Arama Kurtarma Ekibi” mevcuttur. Ekip, Avrupa Birliği’ nde geçerli NİBRA sertifikasına sahiptir.
Bölge bünyesinde, sanayicilerin istediği niteliklerde eleman ihtiyaçlarının hiçbir ücret ödemeden karşılamasını sağlamak amacıyla, İAOSB Özel İstihdam Bürosu hizmet vermektedir. İş bulmak için birime başvuran kişilerin özgeçmişleri, eğitim, bilgi ve deneyimleri ayrıntılı olarak kaydedilmekte ve bu kişiler, talep sahibi sanayicilere yönlendirilmektedir.
Tüm bu hizmetlerin haricinde İAOSB; sosyal sorumluluklarının her zaman bilincinde olan bir kurum olarak, her yıl toplam 125 öğrenciye eğitim bursu vermektedir. www.iaosb.org.tr / Mayıs 2010