Hükümetin ‘Enerji Planı’ bekleniyor
Federal Hükümet Almanya’da yeni enerji politikaları için kapsamlı bir plan hazırlığında. Hükümetin merakla beklenen planının en önemli kısmını nükleer santrallerin işletim sürelerinin ne kadar olacağı oluşturuyor.
Enerji verimliliği konusunda hazırlanan bilirkişi raporu şu sıralar Çevre ve Ekonomi Bakanlıkları tarafından mercek altına alınıyor. Söz konusu rapor, nükleer santrallerin kaç yıl daha işletilmesi gerektiğini, bunun elektrik fiyatlarına ne şekilde yansıyacağını, ayrıca enerji güvenliği ve santrallerin devre dışı bırakılması durumunda ihtiyacın karşılanıp karşılanamayacağını kapsıyor.
Söz konusu incelemelerin sonuçlarının gelecek hafta açıklaması beklenirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel yeni ‘Enerji Planının bir an önce tamamlanması gerektiğinin altını çizdi. Federal Çevre ve Federal Ekonomi Bakanlıkları tarafından geliştirilecek yeni enerji konseptinin eylül ayı sonunda kabinede görüşülmesi bekleniyor.
Enerji devlerinden siyasi baskı
Almanya’da pazar payı en büyük elektrik sağlayıcı şirketler E.on, RWE, EnBW ve Vattenfall Europe. Bu dört şirket ülkedeki elektrik ihtiyacının yüzde 80’ini karşılıyor. Elektriğin dörtte biri nükleer santrallerden sağlanıyor. Elektriği nükleer santraller aracılığıyla daha ucuza üretebilen enerji devleri bu yüzden atom santrallerinin işletim sürelerini mümkün olduğunca uzun tutulmasını istiyor. Şirketler bu isteklerini kabul ettirmek için de hükümete yönelik baskıyı artırıyor. Enerji sağlayıcı şirketler elektriği ucuza üretebildikleri nükleer santrallerin işletim sürelerinin en az 15 yıl daha uzatılmasını istiyor.
Yaklaşık 10 yıl önce Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi’nden oluşan federal koalisyon hükümeti Almanya’da elektrik enerjisi üretiminde nükleer santrallerden vazgeçilerek santrallerin aşamalı olarak kapatılmasının temellerini attı. Ancak Almanya’nın nükleer enerji santrallerini ne zaman kapatacağı henüz belli değil.
Resmi olarak doğrulanmayan ancak medyada yer alan haberlere göre, nükleer santrallerle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu santrallerin en az 12 ila 20 yıl daha işletilmesi gerektiği sonucuna varıyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung bugün yayımlanan haberinde, raporda nükleer santrallerin en az 12 yıl daha işletilmesinin hem ekonomik hem de çevre açısından en verimli süre olacağı bilgisinin yer aldığını savundu.
Stuttgarter Zeitung da hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı bugünkü haberinde, federal hükümetin nükleer santraller için 10 yıllık bir süre üzerinde anlaştığını öne sürdü. Angela Merkelin söz konusu uzman raporunun ardından “Henüz bir karar alınmadı” değerlendirmesinde bulunmuştu. www.dw-world.de/dw / 28 Ağustos 2010