Ruanda elektrik hedefine bir adım daha yaklaştı
Ruanda’nın toplam elektrik üretim kapasitesini %8 arttıracak 8,5 MW kapasiteli ilk güneş santrali kuruluyor.
Norveçli Scatec Solar şirketi 8,5 MW kapasitesindeki ilk güneş santralini Ruanda’da kurmak için Norveç Uluslar arası Kalkınma Fonu Norfund ve Gigawatt Global Coöperatief ile 23.7 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Santral bu kapasitede Doğu Afrika’da kurulan ilk santral olma özelliğine sahip.
YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFİNE DE KATKI
Santralin yapımına hemen başlanacak ve yaza kadar tamamlanacak. Tamamlandığında santral Ruanda’nın toplam elektrik üretim kapasitesini %8 arttıracak ve ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesini beş kat arttırma hedefine önemli bir katkı sağlayacak.
SANTRAL ALANI
Santral, Ruanda’nın başkenti Kigale’den 60 km uzaklıkta olan ve Aahozo-Shalom Gençlik Köyü adı verilen, 1994 Ruanda soykırımı sonrası kimsesiz kalan çocukların eğitilip konakladığı topluluğa ait olan bir alanda kurulacak.
Santralden elde edilen elektrik Ruanda Enerji, Su ve Sağlığı Koruma Kurumu (EWSA) ile 25 yıllık enerji alım anlaşması kapsamında ulusal şebekeye aktarılacak.
PROJE FİNANSMANI
Proje için sermaye yatırımı FMO, Hollanda Kalkınma Bankası, Yükselen Afrika Altyapı Fonu ve Norfund tarafından finanse edilecek. Scatec Solar ve Norfund güneş parkında çoğunluk hisseye sahip olacaklar. Proje geliştirici firma Gigawatt Global Coöperatief ise %20 hisseye sahip olacak.
ŞİRKET AFRİKA’NIN EN BÜYÜK GÜNEŞ PARKINI KURMUŞTU
Scatec Solar CEO`su Raymond Carlsen, geçen yılın sonunda Güney Afrika’da ilk kurum ölçekli güneş parkı şebeke bağlantısı gerçekleştirdiklerini belirterek, 75 MW kapasiteli Kalkbult güneş parkının mevcut durumda Afrika’nın en büyüğü olduğunu söyledi. Amaçlarının Güney Afrika’da kazandıkları deneyimi diğer Afrika ülkelerine de aktarmak olduğunu söyleyen Calsen, Norfund, FMO ve EAIF ile birlikte çalışarak Doğu Afrika’yı büyük ölçekli bir güneş enerjisiyle tanıştırmaktan dolayı memnun olduklarını söyledi.
HEDEF 2017’YE KADAR RUANDALILARIN YARISINA ELEKTRİK SAĞLAMAK
Afrika’nın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Ruanda, çok sınırlı elektrik üretim kapasitesine sahip. Ruanda hükümeti ülkenin elektrik kapasitesini arttırmayı ve 2017 yılına kadar nüfusun yarısının elektriğe erişimini sağlamayı hedefliyor. Bu da şu anda 110 MW olan elektrik üretim kapasitesinin 560 MW’a çıkartılması anlamına geliyor.
www.enerjigunlugu.net
18 Şubat 2014