Bozbey: "Gelecek Kuşaklara Yaşanabilir Bir Dünya Bırakabilmek İçin”
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 34. Ulusal Kongresi, Uludağ Üniversitesinin ev sahipliğinde Bursada başladı.
Türkiyede sayıları yetmişi geçen Endüstri Mühendisliği bölümlerinin sürdürdükleri eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerinin paylaşıldığı "Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Kongresi Uludağ Üniversitesinde başladı. "Sürdürülebilir Üretkenlik ve Ekonomik Üstünlük İçin Üniversite-Sanayi Sarmalında Ar-Genin Önemi" başlığı altında U.Ü Aykut Barka Salonunda gerçekleştirilen kongreye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Yöneylem Araştırma Derneği Başkanı Selim Aktürk, Kongre Başkanı Prof. Dr. Erdal Emel ve üniversitelerin temsilcileri katıldı.
Yurtdışından gelen akademisyenlerin de yer aldığı kongrenin açılış konuşmasında söz alan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bilimin ve teknolojinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarının yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Başkan Bozbey, "Sanayi toplumundan, bilgi toplumuna geçildiği günümüzde, bilgi üretimi hayati önem kazanmış, gelişmenin ana öğesi durumuna gelmiştir. Dünyadaki bu gelişmelerin gerisinde kalmamak, bilim ve teknolojiyi üretebilir duruma gelmek zorundayız. Bunu, eğitimi çağdaşlaştırıp, bilim, kültür ve sanata gereken önemi veren genç kuşaklar yetiştirerek, iletişim teknolojisindeki yenilikleri izleyerek, küreselleşmenin her aşamasında etkili olmakla başarabiliriz" dedi.
Türkiyenin önümüzdeki süreçte teknolojiyi satın alan değil, üreten ve pazarlayan konuma yükselmesi gerektiğini vurgulayan Bozbey "Araştırma-geliştirme etkinliklerine daha çok ağırlık verilmeli, bu yöndeki çalışmalara destek olunmalı, özendirilmeli ve gerekli kaynak ayrılmalıdır. Sürdürülebilir üretkenlik ancak sağlıklı araştırma geliştirmeyle olacaktır. Yoğun rekabetin yaşandığı, üretim biçimleri, ilişkiler ve yönetim anlayışının değiştiği dünyamızda söz sahibi olmak ve varlığını sürdürmek isteyen ülkelerin bu dönüşüme uyum göstermesi zorunludur. Tersi durumda, diğer ülkelerle yarışmak ve dünya pazarlarında tutunmak imkansızdır. Dünya, bilgi toplumu ve bunun dışında kalanlar olarak ikiye ayrılmıştır. Bilgi toplumu ülkeler, diğerlerinin gölgesinde kalmakta, sağlıklı bir gelişme yakalayamamaktadırlar" şeklinde konuştu.
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için temiz enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesinin bu alandaki çalışmalarından örnek verdi. Küresel ısınmayı azaltmak için Nilüfer Belediyesinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini belirten Bozbey, "Aynı elektrik dağıtım hattı içinde bulunduğumuz ve rüzgar açısından uygun Balıkesir ya da Çanakkalede kuracağımız rüzgar türbiniyle belediyemizin elektriğinin çok büyük bir kısmını kendimiz üretmek istiyoruz. Böylece sürdürülebilir enerji politikası ile yıllık CO2 salınımı da yılda bin ton 20 yıllık süreçte de 20 bin ton azaltmayı hedeflemekteyiz" dedi.
Temiz enerji kullanımı konusunda Türkiyede ilk defa meclis kararıyla binaların çatılarına güneş enerjisi sistemi mecburiyeti getirdiklerini belirten Mustafa Bozbey, üst makamların bu uygulamaya karşı çıktığını söyledi.
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 34. Ulusal Kongresinde söz alan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanacağı kongreye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti. Kongre kapsamında projelerin ödüllendirileceğini de söyleyen Dilek, genç beyinlerin bilim dünyasına kazandırılacağını söyledi.
Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 34. Ulusal Kongresi 27 Hazirana kadar devam edecek. Bursa (İHA)
www.haberler.com
25.06.2014