Yeni Akım : Çok İşlevli Küçük-Orta Ölçekli Solar Santraller
Yapım ve işletme maliyeti uygun lokal çözümler.
Alman Fraunhofer Institute tarafından araştırma konusu yapılan küçük-orta ölçekli solar santraller projesi solar sektörün geleceğine yön verecek önemli çalışmalardan biri. Büyük ölçekli güneş tarlalarının yapım, planlama, teknik destek, işletme ve lisans konularındaki dezavantajlarının sıyrılmış, solar termal enerji depolama yöntemiyle gün boyunca enerji üretimi yapabilen santraller zinciri oluşturmak asıl hedef. Solar termal yoğunlaştırma yöntemiyle 400 derece ısıya ulaşan enerji kaynağını birden fazla yöntemle kullanıma sunmaya yönelik çok ciddi bir proje. Elektrik üreten, ısıtan ve endüstriyel işleme sürecinde ısı kaynağı olarak kullanılan lokal solar santraller.
20 megavat ve üstü solar santrallerin maliyet odaklı ve karlı olduğunu solar sektörün yatırım mantığı ileri taşıyabilecek sistemlerin üretim kapasitesi aralığı 20kilovat ile 2megavat olarak belirlenmiş. 20 megavat ve üstü kapasiteli bir santral için yer bulmak sayısız kriterin hepsine olumlu cevap verebilen bir alan ister. Kilometrekarelerce alanı işgal edecek santral sahası ve o alana götürülmesi gereken altyapı hizmetleri yerine üretim ya da yerleşim alanlarına yakın binlerce küçük enerji işletmesi akla uygun geliyor.
Konuya “küçük güzel ve hızlıdır” sözüyle açıklama getiren Fraunhofer ISE bölüm başkanı Dr. Werner J. Platzer küçük-orta ölçekli enerji santrallerinin faydalarının çok çeşitli olacağını söylüyor. Santraller güneş enerjisini yansıtan parabolik aynalar ve konsantre eden fresnel kolektörlerden oluşan ilk bölüm, toplanan solar termal enerjiyi farklı şekillerde kullanabilecek ısıtıcı üniteler ve buhar türbinleri olarak 2 temel bölümden oluşacak. Diğer bir önemli avantaj ise güneşlenme oranı yüksek bölgelerde bu tip yatırımların daha ekonomik çözümler sağlaması. Özellikle Avrupa’nın güneyine ve şebekenin ulaşamadığı yerlerde kullanılan dizel motorların yerine ekonomik çözümler sunacağı belirtilen projenin ticari uygulamalarının kısa zamanda yaygınlaşacağı öngörülüyor. (kaynak: Fraunhofer ISE) www.limitsizenerji.com / Ağustos 2010