Dünya yenilenebilir enerji ile büyüyecek
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA`ya göre yenilenebilir enerjinin payının yükselmesi küresel ekonomiye 1.3 trilyon dolarlık katkı yapacak.
IRENA tarafından yapılan çalışmada, 2030 yılına kadar küresel elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payının yüzde 36`lara çıkması halinde, bunun küresel gayri safi hasıla rakamına katkısı 1,3 trilyon dolara ulaşacak.
IRENA`nın "Renewable Energy Benefits: Measuring the Economics" başlıklı raporunda bu yıl ilk kez yenilenebilir enerjinin makro ekonomiye etkisi de irdelendi. Raporda, 2010-2030 döneminde dünya çapında yenilenebilir enerji sektörünün büyüklüğünün ikiye katlanmasının küresel ekonomiye ne gibi etkileri olacağı sorularının cevapları da yer aldı.
IRENA Genel Sekreteri Adnan Z. Amin "Bu çalışma yenilenebilir enerji sadece iklim değişikliğini frenlemiyor, bundan çok daha fazlasına yapıyor. Yani aynı zamanda ekonomiyi de hareketlendiriyor ve dünya nüfusuna refah ve yeni istihdam da olanakları da yaratıyor" dedi.
EN BÜYÜK ETKİ JAPONYA`YA
Yenilenebilir enerji alanındaki gelişmelerin yol açacağı 1.3 trilyon dolarlık gayri safi hâsıla, Şili, Güney Afrika ve İsviçre`nin toplam GSYİH’sına eşit. IRENA raporuna göre bu büyük rakamın etkisi en çok Japon ekonomisinde (+ %2,3) hissedilecek. Avusturya, Brezilya, Almanya, Meksika, Güney Afrika, Güney Kore gibi ülkelerinde de yenilenebilir enerji alanındaki büyüme GSYİH`yi ekstra %1 artıracak.
24 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM
IRENA raporunda, yenilenebilir enerji yatırımlarının sosyal ve çevresel faydalarına da vurgu yapıldı. Buna göre küresel gayri safi hasılanın %3,7 büyümesi dünya çapında insanlar üzerinde üç dört kat refah getirebilecek. Yenilenebilir enerji sektöründe halen 9,2 milyon olan istihdam sayısı 2030 yılında 24 milyona ulaşacak.
KÖMÜR İTHALATI YARIYA DÜŞECEK
Yenilenebilir enerjinin payının öngörüldüğü gibi yükselmesi halinde, bu durum küresel enerji ticaretindeki mevcut görünümün değişmesine de yol açacak. Küresel kömür ticareti yarıya düşecek, petrol ve doğal gaz ticareti azalacak. Bu durum Japonya, Hindistan, Kore ve AB gibi büyük ithalatçılara ve bütün fosil yakıt ithal eden ülkelere yarayacak. (Enerji Günlüğü)
http://enerjigunlugu.net
18 Ocak 2016