Taleplerimizi Ankara’ya ilettik …
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanında bulunan uzmanlarla birlikte iştirak ettiği "Yatırım İzleme ve Değerlendirme Toplantısı" Şanlıurfa’da yapıldı.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanında bulunan uzmanlarla birlikte iştirak ettiği Yatırım İzleme ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılış konuşmasını Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan yaptı. 2010 yılı merkezi yatırım programına Şanlıurfa’dan girmesi gereken konuları anlatan Vali Okutan, “Merkezi idarenin ayrıca destek vereceğini umuyor ve bekliyoruz” dedi.
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, yaptıkları görüşmelerde Ankara’ya giderek beklenti ve taleplerini iletmek istediklerini ancak Devlet Bakanı Yılmaz’ın bu beklenti, talep ve çalışmaları uzmanlarla birlikte Şanlıurfa’da yerinde görmek ve dinlemek istediklerini; bu yüzden Bakan Yılmaz’ın Şanlıurfa’ya geldiğini söyledi. Bakan Yılmaz’ın Şanlıurfa’ya gelerek çalışmaları görmesi; beklenti ve talepleri yerinde dinlemesi karşında memnun kaldıklarını söyleyen Vali Nuri Okutan, Bakan Yılmaz’a teşekkür etti.
Vali Nuri Okutan, 2010 yılı merkezi yatırım programına Şanlıurfa’dan girmesi gereken konular hakkında başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte bir hazırlık yaptıklarını; 2010 yılında programa girmesi gereken hususları dile getirmeye çalışacaklarını bildirdi.
Şanlıurfa hem bölgeye hem de ülkeye model olacak …
Artık batının yanında doğunun da gündeme gelmeye başladığını bildiren Vali Okutan, “Doğunun değerleri de gündeme gelmeye başladı. Doğu denince akla gelen Kafkaslar, Ortadoğu, Orta Asya belki kuzey Afrika ülkelerinin akla gelmesi gerekiyor. Buraların gündeme gelmesi demek bizim gündeme gelmemiz demektir. Dolayısıyla doğunun gündeme gelmesi komşularımızla, akrabalarımızla, binlerce yıllık tarihimizde birlikte yaşadığımız ülkelerle daha sıkı, daha olumlu bir dönemin yaşanması demek diye düşünüyorum. Böyle bir dönemin içinde artık sivri düşüncelerden çok evrensel söylemler üzerinden konuya yaklaşmak; kardeşliği, sevgiyi, kalkınmayı, hizmeti, adaleti daha çok öne çıkarmak lazım. Bu aslında büyük ülkelerin yapa geldiği şeylerdir. Bunu da bizim yapabileceğimiz kanısındayım” dedi.
Vali Okutan, komşularla kurulan sıkı ilişkilerin bazı illeri stratejik bir konuma getireceğini, Şanlıurfa’nın bu noktada hem tarihi, hem coğrafi dokuya hem de birikime sahip bir kent olduğunu belirterek; “Geçmişinde bunu birçok kez başarmış bir şehir. İnşallah bunu tekrar başarabilir. Şanlıurfa’da Türkçe konuşanlar var, Kürtçe, Arapça konuşanlar var. Dolayısıyla bunlar sanki özel bir bilgi olursa anlaşılabiliyor. Burada insan olmak, vatandaş olmak, Şanlıurfalı olmak daha çok ön planda. Böyle baktığımızda Şanlıurfa’nın hem bölgeye hem de ülkemize bir model olabileceğini düşünüyorum. Yani tarihi birikimin yanında coğrafi stratejik konumu ve artı bu tecrübesi, bu iklimi, bu havası, bu atmosferi bölgeye ve ülkeye örnek olabilecektir diye düşünüyorum” dedi.
Bir madenin üzerinde oturuyoruz …
“Şanlıurfa’ya baktığımızda iki şeyi görmek mümkün” diyen Vali Nuri Okutan, “Urfa’daki iki yüzü görmek mümkün. Bir tarafta derin, kadim bir mazi var. Hakikaten dünyada sayılı şehirlere nasip olabilecek değerlere sahip bir Şanlıurfa ile karşılaşıyoruz. Bu mazinin bölgemizi, ülkemizi, dünyayı etkilemesi söz konusu olabilir. Bir madenin üzerinde oturuyoruz diye tabir edebiliriz. Ama o madenin değerlendirilmesi, işlenmesi ve dünyaya sunulması gerekiyor. Diğer yüzüne baktığımızda; yoksullukların, cehaletin ve yetersizliklerin boy gösterdiği tarafları da var. O zaman biz ne yapıp yapıp bu eksik gibi görünen hususları artıya çevirmek için çalışmalıyız. Şanlıurfa bunu birçok kez başardı, şimdi de başarabilir.
Son yatırımlarla birlikte bölgeye 53 milyar dolar yatırım yapmış olacağız. Devasa yatırımlar var. İnsanın övüneceği, geleceğe çok büyük bir umutla ve heyecanla bakmamıza neden olan yatırımlar var. Ama aynı çok küçük hususlarda da tıkanmalar söz konusu. O zaman bizim bu tıkanmaları aşmamız ve bu büyük yatırımı bir kazanım haline, güzellik, zenginlik haline getirmemiz gerekiyor. Bu kültürel zenginliği maddi zenginliğe dönüştürüp, buradan bir küllerin içinden korun ortaya çıkarılması, ateşlenmesi hatta meydan ateşi haline getirilmesi, bu meydan ateşiyle tüm Türkiye tüm Anadolu’yu, tüm bölgeyi aydınlatmamız mümkün olabilir. Böyle teker teker baktığımızda çok güzel imkanlar var. 3 bin saatlik güneş enerjisi hemen hemen dünyanın sayılı yerlerinde var. Bu toprak, bu su, bu tarihi ve kültürel birikim birçok şehre nasip olmayacak şeylerdir” diyerek konuşmasını sürdürdü.
Şanlıurfa doğru yer …
Vali Okutan, Şanlıurfa’nın tarihte bereket diyarı olarak anılan bir yer olduğunu ifade ederek, “Bu coğrafya birçok kez buradan dünyaya güzel sesler, bereketler ve zenginlikler üretmişse, dünyanın kullanımına sunmuşsa, yine dünyanın kullanımına sunabiliriz. Bu tarım açısından, kültürel değerler açısından; sanayi açısından baktığımızda böyle. Çok büyük heyecan verici şeyler var. Ama ne yapmak lazım; bize göre her enstürmanın bir koroda birleştirilmesi gerekiyor. Öyle bir koroda birleştirmeliyiz ki her enstürman kendine düşen görevi ve sesi çıkartmalı ve öyle bir koro oluşturmalıyız ki o koroda o, enstürmanlar, enstürmanları çalanlar memnun olduğu gibi, koronun toplu olarak çıkardığı sesi dinleyenler de memnun olmalı. Biz bunun doğru yerinin Şanlıurfa olduğuna inanıyoruz. Ancak küçük küçük düzeltmeler, katkılar yapılması gerekiyor. Şanlıurfalılar olarak ümitliyiz. Ancak bu manada desteğe de ilgiye de ihtiyacımız var” dedi.
Bu güçlü tablonun yanı sıra bir takım eksikliklerin de olduğunu aktaran Vali Okutan, “Mesela kitle itibariyle Türkiye’nin 4. büyük öğrenci nüfusuna sahibiz. Yani İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra Şanlıurfa çağ nüfusunun tamamını okula kaydedebilsek 620 bin öğrencimiz çağ nüfusunda. Bu yıl 500 bin öğrenci okula gidiyor. Bu birçok şehirden daha büyük bir nüfusa sahip olduğumuzun göstergesidir. Genç nüfus itibariyle de, nüfus artışında da Türkiye’nin ilklerindeyiz. Eğitim hizmetleri sınıf başına düşen öğrenci sayısına baktığımızda bu sefer sonlarda yer alıyoruz. Mesela Halfeti ve Birecik’i çıkarırsak sınıf başına düşen öğrenci sayımız 63’tür. Sınıf başına düşen öğrenci sayısı 100 ve daha yukarı olan okulumuzun sayısı ise 70’in üzerinde. 180 yerde sınıf başına 30’un üstünde öğrencimiz olmakla birlikte okulumuzun olmadığı yerler var. Üniversite sınavı bir gösterge değil ancak göstergelerden bir tanesi. O göstergelere baktığımızda da sonlarda yer alıyoruz. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ancak bu halledilemez bir şey değil. Bu gün toplam 8 bin 700 derslik yapılmış. Bu dersliklerin yaklaşık 5 bini son 4-5 yılda yapılmış. Ama buna rağmen 12 bin dersliğe ihtiyacımız var. Bu 12 bin dersliğin tamamını yapmış olsak, her yıl da ek bin dersliğe ihtiyacımız var. Çünkü 26 bin öğrenci mezun ediyor; ancak 56 bin öğrenci kaydediyoruz” dedi.
Yatırımlar verimlilik ve zenginliğe dönüşecek …
Bu gün yapılan yatırımların birkaç yıl içinde çok büyük verimlilik ve zenginliğe dönüşeceğine inandıklarını söyleyen Nuru okutan, “Bu verimlilik ve zenginlik kesinlikle bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek. Köylerden ilimize daha çok nüfus gelecek ve dolayısıyla bugün gençlere baktığımızda hakikaten Türkiye genelinde genç nüfus itibari ile hatırı sayılır derecede öndeyiz. İlk ikilerin, üçlerin içersindeyiz ama spor altyapısına baktığımızda çok da iyi durumda olmadığımız ortadadır. Bizim hülasa ne yapıp yapıp bu eğitim sorununa el atmamız gerekir. Eğitim sorunun çözersek tarımda verimliliğimizi arttıracağız, sağlıkta verimliliğimizi arttıracağız, kontrolsüz nüfus artışımızı önleyeceğiz ve sanayide, ticarette, kültür turizmde … kısacası bütün alanlarda verimliliğimizi üst nokralara taşıyacağız” dedi.
827 Yeni derslik eğitime kazandırıldı …
Vali Okutan, yeni başlattıkları kampanya ile birlikte 827 dersliği eğitime kazandırdıklarını bunun 300’ünü sıfırdan yapıp, geri kalan kısmı ise, onarım ve diğer kurumlardan milli eğitime tahsisle gerçekleştirdiklerini bildirdi. Okutan, normalde ihale ortalamalarına bakıldığında bir dersliğin 85 bin Türk Lirasına mal edildiğini, ancak başlattıkları imece usulü sayesinde bir dersliğin maliyetini 12 bin ile 15 bin arasında gerçekleştirdiklerini belirterek, “Tabii bu ancak köylerde gerçekleştirilebiliyor. Köylerde köylülerimiz ile birlikte imece usulünü uyguluyoruz. Köylülerimiz okul yapımı esnasında çalışmalara katılıyorlar, hatta bazen maddi destekte de bulunabiliyorlar. Biz bu çalışma temposuyla bütün köylülerimizin ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. Ancak merkezlerde daha büyük ihtiyaçlarımız var. Merkezlerde görülen ihtiyaçlarımızı da merkezden gelecek kaynaklarla çözmek arzusundayız. Bizim bu heyecanımızı Şanlıurfalılar hissettiler, anladılar ve Şanlıurfalılar bu heyecan ile yaptığımız çalışmalara katılıyorlar. Şanlıurfa’nın bu sesine merkezin de duyarlılıkla yaklaşacağından hiçbir şüphemiz yok. Biz bunu söylerken öncelikli ele alınması gereken il olarak söylemiyoruz. Biz Şanlıurfa’yı biraz önce çizdiğim atmosferde özel ve pilot bir olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Şanlıurfa bütün birikimi ile bölgeye, Türkiye’ye örnek ve model olabilecek bir kenttir. Dolaysıyla bu olumsuz görüntüleri de aradan çıkarırsak çok güzel sonuçlar alacağız” dedi.
Toplum Merkezlerini önemsiyoruz …
Kadınları muhakkak uğraşılması ve ilgilenilmesi gereken bir kitle olarak ele aldıklarını dile getiren Vali Nuri Okutan, “O bakımdan toplum merkezlerini çok önemsiyoruz ve her mahallede kültür merkezi kimliğinde toplum merkezleri oluşturacağız. Bununla kadınlarımızın bilinçlenmesini ve kendi yeteneklerini ortaya çıkarmalarını bekleyeceğiz. Çünkü bizim buna ihtiyacımız var. Ayrıca gençlik merkezlerine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’yı heyecan sardı …
Şanlıurfa’yı bir heyecanın sardığını aktaran Vali Okutan, “Şanlıurfa’da bir heyecan başladı. Enstrümanlar kendi seslerini akort etmeye başladı. İnşallah bunu bir koroya dönüştürmek düşüncesindeyiz. Bu koro öyle inanıyorum ve öyle ümit ediyorum ki sesini önce bünyesinde bulunanları memnun edecek. Daha sonra dinleyenleri memnun edecek. Biz Şanlıurfa’da küllerin üflenerek korların açığa çıkarılması için çalışıyoruz. İnşallah o korlar ateşe, o ateşler de meydan ateşine döneceğine yürekten inanıyoruz. Bu noktada merkezi idarenin ayrıca destek vereceğini bekliyor ve umuyoruz” dedi.
Vali Okutan’ın konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Vekili Mehmet Özel tarafından 2010 yatırım programına alınması istenen konular ve sorunlar hakkında bir sunum yapıldı.
Toplantıya Bakan Yılmaz ve Vali Okutan’ın yanı sıra, TÜİK Başkanı Ömer Toprak, Milli Eğitim Bakanlığı Mali Hizmetler Uzmanı Şaziye Ertüzün, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Engin, Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Etüt Proje Daire Başkanı Musa Tuncay, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Genel Müdür Hacı Duluklu, Kültür ve Turizm Bakanlığından Genel Müdür Yardımcısı Ali Ağbal, Çevre ve Orman Bakanlığı Proje ve İnşaat Daire Başkanı Mevlüt Aydın, AK Parti Şanlıurfa Milletvekililleri, Zülfikar İzol, Ramazan Başak, ve Müfit Yetkin ile Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu ve ilgili daire amirleri katıldı.
www.urfahaber.net / 18.10.2009
-.-
CEVDET YILMAZ
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili
BİNGÖL
Cevdet Yılmaz, 1 Nisan 1967de Bingölde doğdu. Babasının adı Kemal, annesinin adı Fatmadır. Bürokrat; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünü birincilikle bitirdi. Yüksek lisansını ABD Denver Üniversitesi uluslararası ilişkilerde; doktorasını Bilkent Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetiminde tamamladı. Başbakanlık Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığında Planlama Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. Planlama Uzmanlığına atandı. Devlet Plânlama Teşkilatı AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyeliği, Ulusal Ajans, ATAUM ve Sümerhalıda Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. 23. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi ve Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk Grubu Başkanı oldu. Bu görevi esnasında, 60. Hükümette Devlet Bakanlığı görevine atandı. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Yılmaz, evli ve iki çocuk babasıdır.
www.tbmm.gov.tr
-.-
ŞANLIURFA Hakkında
Şanlıurfa ili (kısaca: Urfa ili), Türkiye Cumhuriyetinin Güneydoğu Anadolu bölgesinde doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeybatıda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye sınırı ile çevrelenmiş bir sınır ilidir.
Şanlıurfa ilinde merkez ilçeyle birlikte 11 ilçe, 26 belediye, 30 bucak, 1,080 köy ve 1,624 köy altı yerleşim yeri vardır. Ortalama yükseltisi 518 metre olan Şanlıurfa 18,584 (D.İ.E. 1997) kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye nin 7. büyük ilidir.
Şanlıurfanın ilçeleri ise şunlardır: Merkez, Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Siverek, Suruç, Viranşehir.
1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 arkadaşının, Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı Urfa ili adının "Şanlıurfa" olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM tarafından 6 Aralık 1984 tarihinde kabul edilerek kanunlaşmıştır.
tr.wikipedia.org/wiki