2050’ye kadar dünya elektrik ihtiyacının yüzde 25’i güneş enerjisinden karşılanacak
Uluslararası Enerji Kurumu’na (IEA) göre, eğer ülkeler teknolojik yenilikleri sürdürürler ve erken konuşlandırmaya destek olacak politikaları hayata geçirirlerse güneş enerjisi 2050’ye kadar dünyanın elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayabilir.
IEA 11 Mayıs’ta güneş enerjisi üretimi için teknoloji yol haritası yayımladı. Buna göre güneş panelleri kullanılarak dev aynalar aracılığıyla toplanan güneş ışınlarının panellerdeki sıvıyı ısıtması yoluyla tribünlerin harekete geçirilmesi planlanıyor.
IEA bu teknolojiyle yüzyılın ortalarına kadar küresel elektrik üretiminin yüzde 11’inden fazlasını karşılama imkânı bulunduğuna dikkat çekerek 2050’ye kadar yılda 60 milyar ton CO2 tasarrufu sağlanabileceğini ileri sürüyor.
Bununla birlikte IEA sanayiden daha düşük büyüme rakamları bekliyor. Güneş enerjisi yol haritası piyasanın önümüzdeki on yılda yıllık yüzde 17 üzerinde büyüme gerçekleştireceğini tahmin ediyor.
Öte yandan Avrupa Güneş Enerjisi Sanyi Birliği (EPIA) geçen ay yapılan açıklamada toplam küresel büyüme kapasitesinin 2010’da en az yüzde 10 olacağını ileri sürdü.
Uygun siyasi çerçevelerin hazır olması hâlinde güneş enerjisinden elektrik üretiminin 2020 yılına kadar hanelerin ve işyerlerinin birçok bölgede fosil yakıtlarıyla rekabet edebilecek duruma gelebileceğine ve bu durumun fazla güneş alan yerlerde 2030’a kadar süreceğine dikkat çekiliyor.
Güneş enerjisi üretiminin en fazla güneş alan bölgelerde ise 2020’ye kadar en üst seviyeye çıkabileceği kaydediliyor.
Ancak farklı üretim sınıflarının rekabeti yerine IEA her iki teknolojinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirtiyor. Güneş enerjisi teknolojisi güneş panellerini kullanırken genellikle ağ üzerinden enerji dağıtımı uygulanacağı bildiriliyor.
IEA Müdürü Nobuo Tanaka bu konuda “Panellerin esnekliği ve kapasitesi ağ operatörlerinin güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerjiyi daha yüksek miktarda toplamasına yardım edecektir. Güneş panelleriyle farklı iklim koşullarında uygun olup yenilenebilir enerjiyi aracısız son kullanıcıya getirilecektir.
IEA, bu potansiyelden yararlanmak için hükümetlerin uzun vadeli ve güneş enerjisi yoğunluklu planlar hazırlamaları, AR-GE ve için fon temin etmeleri ve ilk kurulumları desteklemeleri gerektiğine dikkat çekti.
Kurum ayrıca uzun vadede güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda deneyim arttıkça sektör ve operatörlerin daha azla enerjiyi ağlara aktarmak üzere yeni teknolojiler geliştirmelerini bekliyor. IEA, güneş enerjisi panelleri için en önemli konu uzun mesafeler için ulaşım kapasitesinin artırılması olduğuna dikkat çekiyor.
Bu teşviklerin zaman içinde yenilikçiliği ve teknolojik gelişmeleri besleyecek şekilde artırılması gerekiyor. Maliyeti düşürmek ve uzun vadeli çığır açacak türden yenilikler için hükümetlerin de ek araştırma, geliştirme ve uygulama için uzun vadeli fon sağlamaları bekleniyor.
Yüklü miktarda enerji iletim kapasitesi fikri hâlen Akdeniz Güneş Enerjisi Planı, Avrupa Desertec Girişimi gibi büyük projelerle hayat bulunuyor. Örneğin Desertec projesi tamamlandığında yüksek voltajlı kablolar aracılığıyla Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya güneş enerjisi taşınmış olacak.
IEA Kuzey Afrika’nın 2050’ye kadar en büyük güneş enerjisi üretim merkezi hâline geleceğini tahmin ediyor ve bunu Afrika, Hindistan ile Orta Doğu’nun takip etmesi bekleniyor. www.euractiv.com.tr / enerji / 13 Mayıs 2010