Atık dizüstü bataryalarınız gelişmekte olan ülkelerde enerji kaynağı haline gelecek.
Zamanla dizüstü bilgisayar bataryalarının eski gücünden uzaklaştığı ve cihazınızı daha az bir süre prizden uzak olarak kullanma imkanı sunmaya başladığı bir gerçek. Bu bakımdan bir süre sonra batarya değişimi kaçınılmaz oluyor. Ancak atık bataryalar halen belirli bir miktar enerjiye sahip oluyor ve bu enerji de oldukça işe yarar nitelikte.
IBM araştırmacıları tarafından geliştirilen UrJar adındaki cihaz eski lityum iyon bataryaları kullanarak LED aydınlatma, fan, mobil telefon gibi düşük güçte enerji gerektiren cihazlar için yeniden şarj edilebilir bir enerji kaynağı oluşturuyor.
Ekip bu bataryaların içerisinde yer alan yakıt hücrelerini ayrıştırarak UrJarın içerisine yerleştiriyor. Güvenli bir devre ve şarj adaptörleri ile desteklenen UrJar sabit bir elektrik kaynağının olmadığı bölgelerde enerji kaynağı olarak kullanılıyor.
IBM dünyadaki atık pillerin yüzde 70inin bir yıl boyunca günde 4 saat bir LED ampülü yakabilecek kadar enerji sahibi olduğunu belirtiyor. UrJar ile bu enerji tasarruf ediliyor ve atık pillerin de yeniden kullanılmasına imkan sağlanıyor.
UrJar ticari bir ürün değil ve satışa sunulmayacak. Afrika ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkelerde enerji fakirliğini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için ücretsiz olarak dağıtılacak. Ancak cihaz henüz kullanıma hazır değil ve son rötuşların yapılmasının ardından kullanıma sunulacak.
www.donanimhaber.com
10.12.2014