Tarlalar güneş enerjisiyle sulanacak ...
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde devlet, makine ve ekipmanlarının alınmasını desteklemek üzere hibe desteği veriyor.
Hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50’si oranındaki katkı payı başvuru sahibi tarafından, kalanı ise devlet tarafından karşılanacağı bildirildi. 2009/47 tebliğ numarası ile yayımlanan tebliğin amacı; Doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükselmesi, tarım altyapısının gelişmesi amaçlanmaktadır.
Bu tebliğ ile yapılacak proje başvurularda hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 100 Bin TL, tüzel kişi başvurularında 500 Bin TL olarak belirlenmiş ve bu proje tutarının yüzde 50’si hibe desteği olarak verilecek.
ÇİFTÇİLER RAHATLAYACAK
Hibe programına başvuru süresi, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 60 gün olarak belirtildiğinden son başvuru tarihi 30 Aralık 2009 da sona erdiği hatırlatıldı.
Hibe için müracaat edecekler; Tarım İl Müdürlükleri Destekleme Şube Müdürlüğünden gerekli form ve bilgi edinebileceği hatırlatıldı. Bölgenin Güneş ve Tarım potansiyeli dikkate alındığında, Tarım Bakanlığının bu desteği ile bir çok çiftçinin Güneş Enerjisi ile sulamaya döneceği bekleniyor.
Ülkemizin güneş enerjisince zengin bir bölgede yer aldığı, ancak güneş enerjisinden yeteri kadar faydalanılamadığı belirtiliyor. Mevcut sulama sistemleri için harcanan yakıt, yükselen yakıt fiyatları ile çiftçinin sırtına her geçen gün daha fazla yük olmakta, üretim maliyetlerini arttırmakta ve çiftçinin kazancını düşürmektedir. Ekonomik destek sayesinde altyapının gelişeceği, verimin ve karlılığın artacağı bekleniyor.
-.-
ADANA Hakkında
Adana Türkiyenin güney bölgesinde Beyaz Altın (Pamuk) ambarı ve en bereketli toprakları bağrında bulunduran bir il. Türkiyenin yüzölçümü bakımından dokuzuncu, nüfus bakımından dördüncü büyük şehridir. Doğu Akdeniz bölgesinde; Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Niğde, İçel (Mersin), Osmaniye ve Hatay illeri ile çevrilidir. İlçeleri; Aladağ, Ceyhan, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık, Yüreğir. / www.turkcebilgi.com / Kasım 2009
-.-
Didimli üreticiler bilgilendirildi …
Didim İlçe Tarım Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklen programıyla ilgili olarak üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Didim İlçe Tarım Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi konuları hakkında Didim Ticaret Odasında bir toplantı düzenledi. Toplantıda Aydın Tarım İl Müdürü Destekleme Şube Müdürü Mustafa Arslan desteklemeler konusunda toplantıya katılanlara açıklamalarda bulundu.
Didim Ticaret Odası Toplantı salonunda yapılan toplantıya Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Didim Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Meclis Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Ümit Soneren ve katılımcılar katıldı.
Desteklemelerle ilgili slayt eşliğinde açıklamalarda bulunan Aydın Tarım İl Müdürü Destekleme Şube Müdürü Mustafa Arslan Doğal Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliğinin 30 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, " Kırsal Kalkınma yatırımlarının ekonomik yatırımlar ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları olarak iki konuda yapılacak. Ekonomik yatırımlar destekleme programı yatırım konularında ise şunlar yer alıyor; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, ALTERNATİF ENERJİ kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, ALTERNATİF kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecek " dedi.
Arslan, toplu basınçlı sulama sistemi yatırımlarının 81 ilde uygulanacağını kaydederek, " Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsamaktadır. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları kapsamında yeni sulama tesisi yapım projelerine hibe desteği verilmeyecek. Su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek su alma yapıları ve yeni kuyu açılması faaliyetini kapsayan proje başvuruları kabul edilmeyecek " diye konuştu.
www.haberfx.net / 06.11.2009
-.-
DİDİM Hakkında
Didim, Aydının turistik bir ilçesidir. Doğuda Muğla il sınırı ve Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir. Yüzölçümü 402 kmdir. 2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 37.395 kişi yaşayan ilçede 3 bağlı belediye ve 5 köy bulunmaktadır. 9 Mayıs 1990 tarihine kadar Didim ve çevresi Söke ilçesinin bir parçası iken bu tarihte yayınlanan bir kanunla Yenihisar kasabası merkez olmak üzere Akbük, Ak-Yeniköy beldeleri ile Balat, Batıköy, Denizköy ve Yalıköy köyleri ve Milas ilçesinden alınan Akköy ile ilçe olmuştur. 1999 yılında Yenihisar ilçesinin ismi Didim olarak değiştirilmiştir. İlçe ekonomisi tarıma ve turizme dayalıdır. Tarla ürünlerinden buğday ve pamuk birinci sırayı almaktadır. Hayvancılık tüketim ihtiyacını karşılayacak kadar olup, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği önde gelmektedir. Yaz aylarında önemli sayıda turistin ziyaret ettiği ilçede, ekonomi olumlu yönde etkilenmektedir. / tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009
-.-
Diyarbakıra aktarılan kaynak 19 milyon TL …
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 2006 - 2010 Ulusal Tarım Stratejisi kapsamında yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Diyarbakıra bugüne kadar 19 milyon lira kaynak aktarıldığı bildirildi.
Tarım Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 5 etaptan oluşan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, doğal kaynaklar ve çevrenin korunması dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda ALTERNATİF gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasının amaçlandığı belirtildi.
Bugüne kadar yürürlüğe giren 4 etabın sonunda basınçlı sulama sistemlerine ilişkin bin 146 projenin kabul edildiğini, projelere toplam 11 milyon 857 bin 833 lira kaynak aktarıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere ver verildi : “ Ekonomik yatırımlar kapsamında kabul edilen 30 projeye toplam 7 milyon 151 bin 270 lira kaynak aktarıldı. Böylece Diyarbakıra bugüne kadar Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde 19 milyon lira kaynak aktarımı yapıldı. Daha önce yürürlüğe giren 4 etaptan 3ü biterken 4. etap halen devam ediyor. 5. etap için başvurular tebliğin yürürlüğe girdiği 30 Ekim 2009 tarihinden itibaren 60 gün içerisinde tarım müdürlüğü destekleme şubesine yapılacak. Yürürlüğü giren 5. etapta sadece tarıma dayalı ürünlerin işlenmesi paketlenmesi ve depolanmasının yanı sıra ALTERNATİF enerjinin kullanıldığı sera projeleri değerlendirilmeye alınacak.
Tüzel ve gerçek kişi başvuruları sonucunda projeleri kabul edildiği taktirde yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Tüzel kişilere en fazla 250 bin lira, gerçek kişilere de en fazla 50 bin lira destek verilecek. Kooperatif ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Projelerinin kabulü halinde ise yüzde 75 hibe desteği sağlanarak, en fazla 375 bin lira destek verilecek. Proje kapsamında Diyarbakırda 4 etap sonunda şimdiye kadar projeleri kabul edilerek hibe desteği ile bin 146 basınçlı sulama sistemi kuruldu. Yine projeleri kabul edilerek hibe desteği alan bakliyat paketleme, yoğurt, ayran üretimi, pul biber üretimi ve paketleme, süt mamulleri üretimi, bulgur işleme paketleme, karma yem üretimi, sebze kurutma, paketleme, güneş enerjisi ile ısınan sera, un değirmeni, üzüm suyu işleme, mercimek işleme, pekmez üretimi ve çeltik ayıklama kapsamında toplam 30 tesis kuruldu.”
AA / 06.11.2009
-.-
DİYARBAKIR Hakkında
Diyarbakır karpuzu ve kalesiyle meşhur Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan il. Doğuda Batman, kuzeydoğuda Muş, kuzeyde Bingöl ve Elazığ, batıda Malatya ve Adıyaman, güneyde Şanlıurfa ve Mardin illeriyle çevrilidir. 37°30’ ve 38°43’ kuzey enlemleri ile 40°37’ ve 41°20’ doğu boylamları arasında yer alır. Güneydoğu Anadolu’nun Gaziantep’ten sonra ikinci gelişmiş şehridir. Trafik numarası 21’dir. / www.turkcebilgi.com / Kasım 2009
Bitki Örtüsü
Doğal bitki örtüsünü, genellikle otsu bitkilerin ağır bastığı bozkır bitkileri oluşturur. Bunlar ilkbaharda kısa bir süre içinde yeşerip çiçeklenir, ama yağışların kesilmesiyle yaz başında kururlar. Çevredeki dağlar, yer yer meşe ormanlarıyla kaplıdır. Orman bakımından çok yoksul olan Karacadağın Diyarbakır ili içindeki kesimlerinde yer yer meşe topluluklarına rastlanır. Ama ormanlar, ilin toplam yüzeyinin onda birini bile bulmaz. / tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009