İnnokent Skolkovo: Kanatlarını açan bir kelebek
Beş yıl sonra Rusya başkenti banliyösünde, çalışmak ve yaşamak için uygun şartların oluşturulacağı örnek bir kent ortaya çıkacak.
Tam anlamıyla yeni bir kent inşa etmek kolay değil. Hele bu kenti düz arazide, sıfırdan inşa etmek hiç de kolay değil. Üstelik bir de beş yıl sonra haritada sembol olacak bir kentin ortaya çıkmasını sağlamak üç katı daha zordur. Skolkovo Fonu’nun önündeki görev işte böyle: Rusya başkenti banliyosunda, beş yıl sonra, çalışmak ve yaşamak için uygun şartların oluşuturulacağı örnek bir kent inşa etmek.
Skolkovo Fonu üyeleri, inovasyon kent için en iyi mimari konseptin seçimine girişmeden önce bu konseptin uyması gereken kriterleri tespit ettiler. Bu kriterlerin sayısı dört: ekolojik olması, enerji tasarrufunu esas alması, ergonomik olması ve ekonomik olması.
2010 yazında açılan yarışmaya Dünya’nın en büyük mimarlık büroları katıldılar. Finale, inovatif düşünceleri çok zengin olan, başında Pritzker Ödülü sahibi Rem Kolhas’ın bulunduğu Hollanda’lı mimarlık bürosu OMA ve Fransız AREP Ville şirketi kaldılar. Tercih ise ‘Kent köyü’ olarak adlandırılan Fransız projesinden yana yapıldı. AREP müdürü Etienne Triko bakın ne diyor:
«Bir paradoksa benziyor. Ama bize kalırsa bu düşünce 21. yy’da şehirlerin gelişmesi için bir model olabilir. Kent köyü çalışmak, incelemek, keşifler yapmak için her türlü şartın oluşturulduğu yer demektir. Burada görüş alışverişinde bulunabilir, bilgi değişimi yapabilir yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Üstelik tüm bunları yaparken doğaya çok yakınsınızdır ve huzur içinde yaşamaktasınız. Bu yaşam ve çalışmanın doğayla uyumlu bir şekilde yürütülmesidir.
Geleceğin bilimkenti planda yukarıdan baktığınız zaman kanatlarını açmakta olan bir kelebeğe benzemektedir. Kanatlardan birinde nükleer, biomedikal ve enerji tasarruf klasterleri, diğerinde ise bilişim ve uzay klasterleri yer alıyor. Dmitriy Medvedev tarafından tespit edilen beş modernizasyon alanını simgeleyen beş köy araziye uyumlu bir şekilde yerleştirilmiştir ve birbirlerine yumuşak geçişlerle bağlıdırlar. Her birinin kendi ofisleri, bilimsel merkezleri, konutları ve yeşil alanları bulunacaktır.
Fransız mimarlar arazi yapısından maksimum düzeyde faydalanmayı hedeflemişlerdir. Kent doğal bir balkonda, Setun Nehri vadisi boyunca oluşturulacak yeşil alana doğru, yani güneye cephesi dönük bir şekilde inşa edilecektir. Bu şekilde arazi yapısı sadece güzel manzarları ile insanın hoşuna giden görüntüler oluşturmayacak, gezinti ve spor yapmak için de uygun şartlar sağlayacaktır. Bu yapısı ile arazinin kendisi bir nevi alt yapıya dönüştürüelcektir. Açık parklar yağmur ve kar sularının toplanması ve drenajı için kullanılacaktır.
Dünya şehir imar alanında araziye uygun şehircilik şu anda çok popüler olan bir akım, bu açıdan yeni projenin inovatif yanı hemen göze çarpıyor. Ne yapılaşmanın ne de komünikasyon hatlarının araziyi parçalamayacak şekilde düzenlendiği modern şehirler yok denecek kadar azdır, Skolkovo bu alanda öncü kentlerden biri olacak.
Ancak, Rus innokentinin sembol kent olmasını gösteren başka hususların da olması gerekiyor. Örneğin, Skolkovo’daki enerji tasarrufu konulu masrafların sıradan bir yerleşim yerine göre üç katı daha az olmalı. Bu amaca etkili ısı izolasyonu, enerji kullanımının optimal seviyede tutulması ve natif enerji kaynakları kullanılması yolu ile ulaşılması planlanıyor.
Projeyi hazırlayan mimarlar İnnokent bina ve tesislerinin işletilmesi sırasında bugün bilinen hemen hemen bütün enerji kaynaklarını kullanmayı öneriyorlar. Güneş, rüzgar, biolojik kökenli maddeler ve diğerleri bunlar arasında. Benzeri önerilerin hayata geçirilmesi Rusya’daki hayata önemli etkilerde bulunabilir. Bu öneriler Rusya’daki yüzlerce küçük yerleşim yerlerinde, en azından inovasyon programına dahil olan yerleşim yerlerinde kullanılabilir.
http://turkish.ruvr.ru
01 Ağustos 2011