EPDK Başkanı Köktaş, krize altyapısı hazır giren enerji sektörünün Türkiye için önemli bir fırsat yaratabileceğini, cari açığı düşürmeye yardımcı olabileceğini belirtti Köktaş, yenilenebilir enerjide 5.5 eurocent olan alım garantisinin güneşte fazla olacağını söyledi ve ilk kez yapılan çalışmadaki rakamı açıkladı : 18-22 eurocent ..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, yenilenebilir enerjide 5.5 eurocent olan alım garantisinin güneşte 18-22 eurocent arasında olması için çalışıldığını söyledi. Köktaş enerji piyasasının kriz döneminde Türkiyenin en önemli fırsatı olabileceğinin altını çizen Köktaş, Rekabet Kurumunun akaryakıt piyasasının 5 şirketin kontrolünde, oligopolistik bir yapıda olduğuna ilişkin raporuna da, "Bize Ceza vermeyi gerektirecek bir durum yok şeklinde yazı göndermişlerdi" yorumunda bulundu. EPDK Başkanı Köktaş, kurumun 7. kuruluş yıldönümü vesilesiyle SABAH gazetesini ziyaret etti. Köktaş şunları söyledi:
* GÜNEŞE ÖZEL TEŞVİK : Yenilenebilir enerjide devlet teşvik etmek amacıyla 5.5 eurocent alım garantisi veriyor. Güneş enerjisini bunlardan ayırarak daha yüksek bir fiyatla teşivik etmeyi düşünüyoruz. Enerji Bakanlığında bir çalışma var. Türkiyenin güçlü olduğu güneş enerjisine daha rekabetçi teşvikler vererek bu sektörü geliştirmeliyiz. Bizde de bakanlıkta 18 eurocent mi verelim 22 eurocent mi verelim yaşanıyor. Ancak 22 civarında bir alım garantisi çıkabilir.
* YATIRIM MALİYETLERİ DÜŞTÜ : Şu anda hem durgunuluk hem de talep daralması nedeniyle enerjide yatırım maliyetleri düştü. Enerjinin kendi içinde gelişen teknolojilerden dolayı da bir ucuzlama oldu. Almanya teşvik ettiği güneşten elde edilen elektriği 47 eurocentten alıyordu. Ama şimdi 22 eurocente kadar düştü.
ALTYAPI HAZIR
* CARİ AÇIĞI FİNANSE EDEBİLİR : Enerji, güçlü yanımız olarak ön plana çıkarabileceğimiz ve yeni dönemde de göreceli olarak daha çok yabancı sermaye çekebileceğimiz bir sektör. Aynı zamanda cari açığımızı kapatmaya da yardımcı olabilir. Enerji sektörü önümüzdeki dönemde yeni ve taşıyıcı sektörlerden bir tanesi olacak. Türkiye açısından önemli fırsat olabilir. Çünkü Türkiyenin enerji yatırımları için altyapısı hazır.
* REKABET BİZE UYUMLU EYLEM YOK DEDİ AMA... : Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği, düşmesindeki gecikme konusunda bize de zaman zaman eleştiriler geliyordu. Biz de temmuzda Rekabet Kurumuna konuyu zaten iletmiştik. Rekabet Kurumunun da bu konuda çalışması varmış, birleştirdiler. Bize gönderdikleri raporlarında, akaryakıt sektörü için kesin bir ifadeyle uyumlu bir eylem oluşmadığını ve cezayı gerektirecek bir durumun ortaya çıkmadığını bildirdiler. Ancak 2 hafta önce akaryakıt sektörünün 5 şirketin hakimiyetinde olduğuna ilişkin rapor açıkladılar. Ceza vermenin koşulları yönetmelik ve yasayla açık tarif edilmiş durumda. Yine de sektörde rekabet koşullarının oluşması için uzun zamandan bu yana çalışma yapıyoruz. Ama bunları kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Her zaman konuşmayı sevmiyoruz çünkü biz konuştuğumuz zaman büyük sonuçlar doğuran bir kurumuz. EVRİM ERGİN 21.11.2008