Serinleten otobüs durağı !
Serinleten Otobüs Durağı Projesi Mersin Üniversitesi’nde uygulamaya konuldu. Güneşten aldığı enerji ile soğutma yapan ve harekete duyarlı sensörler aracılığıyla çalışan sistem, özellikle sıcak yaz günlerinde duraklarda araç bekleyenleri serinletiyor.
Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Proje Pazarı 2010’da dereceye giren bir proje, Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü’ndeki duraklarda uygulamaya geçti. “Enerjisini Güneşten Alan Açık Hava Soğutma Sistemi” adlı projenin sahibi Ali Yeşiltaş, dereceye girmesi ile finali Kahramanmaraş’ta yapılacak Bölgesel Proje Pazarı’nda yarışmaya hak kazandı.
Üniversite yetkililerince de ilgi gören proje, uygulanabilirliğinin tespit edilmesinin ardından Çiftlikköy Kampüsü’ndeki toplu taşıma araçlarının duraklarında hizmete sunuldu. Yapılan işin, Proje Pazarı’nda yarışan projelerin uygulanabilirliğini göstermesi adına önemli olduğunu belirten Mersin Üniversitesi Rektörü Suha Aydın, “Ali Yeşiltaş’ın projesinin desteklenmesi ve uygulanmasını bu ölçekte değerlendirmek gerekir.” dedi. Yenilenebilir enerjinin önemine ve uygulanabilirliğine dikkat çeken Aydın, bu projenin uygulanması ile güneş enerjisinin en kolay elde edilen enerji olduğunu da tekrar gördüklerini söyledi.
Kampüsteki üç farklı durakta bu sistemin uygulamaya girdiğini dile getiren Aydın, projenin sadece duraklarda değil, parklarda, otellerin bahçelerinde, restoranlarda veya kamelyalarda da rahatlıkla kullanılabileceğine dikkat çekti.
Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü mezunu olan Ali Yeşiltaş ise insanların sıcak havalarda bunaldıklarında, onları serinletmek amacıyla böyle bir proje geliştirdiğini belirtti. Yeşiltaş, “Sıcak havayı nasıl serinletmeye çeviririz diye düşündüm ve güneşin etkisinden kurtulmak için yine güneşin enerjisini kullandım. Özellikle, toplu taşıma araçlarının durumunu düşünerek, insanları duraklarda araç beklerken serinletmek istedim. Güneşin en etkili olduğu zamanlarda hatta gölgenin bile yeterli olmadığı durumlarda, insanlar bu duraklarda rahatlıkla serinleyebilir.” diye konuştu.
Güneş enerjisini depolayan aküler, ihtiyaç durumunda üstte ve altta bulunan fanlara enerji vererek fanların çalışmasını ve soğutma yapmasını sağlıyor. Hareketsizlik durumunda ise belli bir süre sonra otomatik olarak kapanıyor, ayrıca hava karardıktan sonra çalışmıyor. Sistem içerisinde ayrıca enerjiyi daha verimli kullanmak için fanları kontrol eden manuel düğme bulunuyor. Duraklarda sisteme zarar verilmesini engellemek için kameralar yer alıyor. www.stargazete.com / 30.06.2010