Enerji devleri İstanbulda buluştu
Enerji sektöründe dünyanın önde gelen sistem üreticileri ve Türk sanayicileri ve enerji kuruluşlarıyla İstanbul Yenilenebilir Enerji Günlerinde buluştu.
Enerji sektöründe dünyanın önde gelen sistem üreticileri ve Türk sanayicileri ve enerji kuruluşlarıyla İstanbul Yenilenebilir Enerji Günlerinde buluştu. Sadece Türkiyenin değil tüm dünyanın ana tartışma konularından biri olan enerji kaynaklarını masaya yatırmak için yapılan organizasyona 150den fazla kuruluş ile 220 yerli ve yabancı yatırımcı katıldı.
Pratt and Whitney Enerji Sistemleri, Turboden, Clipper Wind gibi Avrupanın önde gelen enerji üreticilerinin katkı sunduğu organizasyona katılan Enerji İşleri Genel Müdür Vekili Mustafa Çetin, yenilenebilir kaynakların ülkeler bağlamında önemine vurgu yaptı.
Türkiyede ekonomik ilerlemeyle tüketim eğilimlerinin arttığını bunun enerji taleplerine de yansıdığını belirten Çetin, "Türkiye 2000 yılından bu yana hissedilen talep artışları göz önüne alındığında Çinin ardından gelmekte, ikinci sırada yer almaktadır." dedi.
Çetin, talep artış oranının 2010un ilk 5 ayı itibarıyla belirgin biçimde arttığına işaret ederken "Yılın kalan aylarında talep artışı böyle giderse yüzde 6-7 gibi bir talep artışıyla kapatacağız." açıklamasını yaptı. Elektrik taleplerinin de 2020ye kadar 2 kat armasının beklendiğini bildirdi.
2023E KADAR ELEKTRİĞİN YÜZDE 30UNUN YENİLENEBİLİR ENERJİDEN TEMİN EDİLECEK
Enerji İşleri Genel Müdür Vekili, hedefler dâhilinde 2023 yılına kadar elektriğin yüzde 30unun yenilenebilir enerjiden temin edileceğini kaydetti. Ekonomide dışa bağımlılığın azaltılması, enerji arzının oluşturulması ve sera gazı emisyonlarının artışının önlenmesi bakımından yerli ve yenilenebilir enerjinin önemli olduğunun altını çizdi.
Mustafa Çetin, Türkiyenin yenilenebilir enerji kapasitesinin yukarılara çekilmesi gerektiğini savundu. Yenilenebilir enerji için yapılan teşvik çalışmalarını anlatan Çetin, şunları ifade etti : "Azami beş yüz kilowattık üretim yerleri açanlara, yenilenebilir enerji kaynaklarının lisansını alma ve şirket kurmada yükümlülüklerden muafiyet verildi. Bununla birlikte arazi teşvikleri getirildi. Rekabetçi piyasa şartlarında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimini öngören Yenilenebilir Enerji Kanununda değişiklik yapılmasını öngören tasarı TBMMde. Kanımız o parlamento tatile girmeden bu 5346 sayılı kanun yürürlüğe girecek. Böylece farklı kaynaklar için farklı tarife uygulanacak. Ayrıca 2010 sonunda enerji dağıtım şirketlerinin büyük kısmı özelleşmiş olacak. Yaptığımız yeniliklerle yatırımcının önü açılacak. Gerçek yatırımcının projelerini hayata geçirecek teşvik yasası getireceğiz. Bununla çantacılara lisans alıp satma yolunu açılmayacaktır."
Geniş katılımlı toplantıda enerji sektörünün önde gelen oyuncularına hitap eden Termikel Grup CEOsu Ahmet Kaya, yenilenebilir enerjinin çevreye hiçbir zararı olmadığını belirtti. Türkiyenin yenilenebilir kaynaklar konusunda hak ettiği yeri alması gerektiğinin altını çizen Kaya, Termikel olarak bu yönde önemli adımlar attıklarını savundu.
Platformu organize eden firmalardan Clipper Windden Robert Gates ise yenilenebilir enerjinin hayat ve doğa bağlamında önemli gördüklerini aktardı. Türkiyenin bu kaynağa yöneliminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. www.enerjihaber.com / 28 Haziran 2010