Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Devir Töreni yapıldı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirmelerin basit olarak maliyetlerin kısılması, hizmetlerin arttırılması, verimliliğin arttırılması anlamına gelmediğini söyleyerek, "Bugün Türkiyenin ciddi bir enerji dar boğazı var. Çünkü enerjide dışa bağımlıyız" dedi.
Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.nin yüzde 100 hissesinin Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Eti Gümüş A.Ş.ye devir töreni yapıldı. Törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, Yıldızlar SSS Holding Başkan Yardımcısı Harun Güdeberk de katıldı.
Bakan Şimşek, törende yaptığı konuşmada, özelleştirmelerin basit olarak maliyetlerin kısılması, hizmetlerin arttırılması, verimliliğin arttırılması anlamına gelmediğini söyleyerek, "Bugün Türkiyenin ciddi bir enerji dar boğazı var. Çünkü enerjide dışa bağımlıyız" dedi.
Bakan Şimşek, enerjide dışa bağımlı olmanın dışarıya kaynakların gitmesine yol açtığını, vatandaşın verimli kullanımı ve ülke kaynaklarının yerli üretime odaklanmasıyla bu kaynakların dışarıya gitmesinin azalacağını belirtti. Elektrikten bahsedildiğinde kayıp ve kaçakların ön plana çıktığını belirten Şimşek, "Bahsettiğimiz bölgede kayıp ve kaçaklar önemli boyutlarda değilse de, diğer devir çalışmalarını yaptığımız bölgelerde yüksek. Sonuçta Türkiyede bu kaynaklar iyi bir şekilde yönetiliyorsa, dağıtımda etkinlik sağlanabilmişse bütün vatandaşlarımız faydalanıyor. Yoksa bazı bölgelerde kayıp ve kaçaklar çok yüksekse, devlet bunu azaltmakta yeterli verimliliği gösteremiyorsa, bunu özel sektör yardımıyla sağlayabileceksek, bütün vatandaşlarımız bundan yararlanacaktır. Ben olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Kayıp ve kaçakların önlenmesi önemli bir hedeftir" ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar 3 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirildiği, bu rakamında Türkiye dağıtımının yüzde 24üne denk geldiğini, bu özelleştirmeyle birlikte yüzde 28inin özel sektöre devrini gerçekleşeceğini kaydetti. Şimşek, özelleştirmeler tamamlandığında devletin ve vatandaşın birlikte kazançlı çıkacağını, Hazineye kaynak aktarımı olduğunu, asıl amacın kaynak aktarma olmamakla birlikte, Türkiyenin borçlanma ihtiyacının azaltan bir husus olduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, yatırım yapılan bölgelerde
yatırım ihtiyacının da özel sektör tarafından karşılanacağını, elektrik dağıtımı işini alan bir şirketin diğer yatırımlara da yöneleceğini altını çizerek, "Son yıllarda enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için çok önemli adımlar atıldı. Türkiye rüzgar enerjisinde önemli adımlar attı. Rüzgar haritası çıkardı. Şimdi üretime başladı. Güneş enerjisinden yararlanma pratik bir noktaya ulaşırsa, teknoloji buna izin verirse, onun içinde Türkiye bu konuda hazırlıklarını yapıyor. Güneş haritası çıkarmış durumda" dedi.
Akarsuların ve hidroelektrik santrallerin asıl konuları olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "Hükümet olarak, devletin kasalarında duran hidroelektrik projeleri özel sektöre devrettik. Sadece devletin kaynaklarıyla bu projeler tamamlanmaya kalksa, bunların tamamlanması 40- 50 yıl belki 100 yılı alacak. Bunları özel sektöre devrederek, bu süreci hızlandırmış oluyoruz. Jeotermal enerjide çok önemli çalışmalar var. Gerek teknolojik seralardan tutun da, gerekse elektrik enerji üretiminde özelleştirme çalışmaları var" diye konuştu.
Bakan Şimşek, Türkiyenin kendi kaynaklarını mutlaka devreye alması ve kullanması, özelleştirmeyle iş bitmediği, sektörler bazında serbestleşmenin sağlanmasının gerektiğini belirterek, "Hakiki anlamda tüketicinin özelleştirme sonuçlarından yararlanması için mutlaka özelleştirmenin bir adım ötesine bütün sektörlerle gidilmesi gerekiyor. Serbestleşme devletin denetiminde, gözetiminde sağlamamız lazım. Bunun beraberinde daha verimli, yenilikçi bir yapı getirmektedir. Sektördeki liberalleşme sonucu vatandaş mutlaka yararlanmaktadır" diye konuştu.
Globalleşme sürecinden geçtiğimizi, iş, aş için daha rekabetçi bir yapıya doğru gitmesinin gerektiğini belirten Şimşek, "Yaptığımız özelleştirmeleri biz bu çerçevede algılıyoruz. Önemli olan bunları yapısal reform olarak gerçekleştirmek ve basit bir gelir imkanının ötesine taşımaktır. Benim özelleştirmelerden anladığım, vatandaş daha iyi hizmet alacak. İnşallah daha ucuza alacak. Ülke yatırımlarını daha hızlı gerçekleştirebilecek" şeklinde konuştu.
Özelleştirmelerle kayıp kaçakların azalacağı ve vatandaşa daha ucuz elektrik sağlanabileceğini söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, Yıldızlar SSS Holding Başkan Yardımcısı Harun Güdeberk dair işlemlerine ilişkin anlaşma imzaladılar ve Güdeberk, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Aksuya çek verdi. www.beyazgazete.com / 02.06.2010