Kömür ve petrol çok yakında tükenecek
TÜTEV (Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı) Çorum Şubesi teknik elemanlarına yönelik düzenlediği seminerlere devam ediyor.
TÜTEV Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere TÜTEV Çorum Şube Başkanı Murat İlhan, vakıf üyeleri ve öğrenciler katıldı. İnşaat Mühendisi Gülşen Sarı’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde katılımcılara ‘ALTERNATİF ENERJİ Kaynaklarının Faydaları’ konusu anlatıldı.
Günümüzde endüstrinin en temel enerji tüketimini elektrik ile yaptığını söyleyen Sarı, günümüzde güneş ve rüzgâr enerjisinin dünyayı bir çevre felaketinin eşiğine getiren fosil yakıtlara ALTERNATİF olacak güce eriştiğini söyledi. Petrol ve kömür gibi yakıtların içinde bulunduğumuz yüzyılda tükeneceğini vurgulayan İnşaat Mühendisi Gülşen Sarı, konuşmasında şunları kaydetti;
‘‘Enerji iş yapabilme kabiliyeti olarak tanımlanır. Endüstriyel manada insanlığı huzuru ve refahı için hizmet veren her enerji türü mühendislik ilgi alanına girer. Günümüzde, endüstrinin en temel enerji tüketimi elektrik enerjisi olup, onu ısınma veya ısıtma amaçlı fosil yakıtlar (petrol, kömür, doğal gaz...) takip etmektedir.
Dünya ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarına yöneliyor. Bu kaynakların başında güneş ve rüzgar enerjisi yer alıyor. Güneş yüzyıllardır dünyadaki bütün yaşamın kaynağı. Bugün güneş ve rüzgâr enerjisi dünyamızı bir çevre felaketinin eşiğine getiren fosil yakıtlara ALTERNATİF olacak güce erişti. Günümüzde enerji üretmek amacıyla kullanılmakta olan petrol ve kömür gibi yakıtlar, içinde bulunduğumuz yüzyıl sona ermeden tükenecek. Bu yakıtlara ALTERNATİF olabilecek kaynaklar ise yenilenebilir enerjilerdir.
Yeryüzünün kullanılmakta olan tüm yenilenebilir enerjilerin kaynağı güneştir. Ses ve atık kirliliği yaratmayan tek enerji kaynağı: güneş pilleri yakıtı güneş ışığı olan, hareketli parçaları olmayan, doğa dostu ve ülkemizde her yerde yüksek verimlilikle kullanılabilecek elektrik üreticileridir.
Yine Rüzgar enerjisiyle, elektrik üretebilir; kuyulardan su çekmek için kullandığınız pompaları çalıştırabilirsiniz. Özellikle yurdumuzun Marmara, Güney Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin rüzgâr potansiyeli yüksektir. 3 m/s den yüksek rüzgâr hızlarında, jeneratörünüz elektrik üretecektir.
1974 petrol krizinde sanayileşmiş ülkeler teknolojileri ve sanayi ürünleri ihracatları vasıtasıyla, geniş ölçüde petrol kaynaklarına sahip değilken, hafif bir sıkıntı ile bağımsızlıklarından ödün vermeden atlatmışlardır. Hatta benzer bir duruma tekrar düşmemek için enerji bağımsız hale gelmenin yöntemlerini aramışlardır. Petrol, kömür ve hidrolik potansiyele dayanmayan, bilimsel terminolojide ALTERNATİF ENERJİ Kaynakları olarak isimlendirilen, yeni enerji kaynakları geliştirmişlerdir. Bu kaynakların her ülkede olabilecek olmasına özellikle dikkat edilmiştir.
Ülkemizde, 1962 yılından beri, MTA tarafından sürdürülen çalışmalar sonucunda, çok sayıda jeotermal kaynak bulunmuştur. Ancak henüz istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. Bu kaynaklarımızı en kısa sürede ve en ekin şekilde değerlendirmeliyiz.”
www.corumkenthaber.com
18 Ocak 2011