Çukurova Kalkınma Ajansı KOBİler ve sosyal projelere daha çok hibe verecek
Çukurova Kalkınma Ajansı, 2010 yılı Mali Destek Programları kapsamında ayırdığı 40 milyon lira hibede Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) ve sosyal projelere daha fazla destek verecek.
2010 yılı mali destek programları kapsamında teklif çağrısına yönelik proje başvurularının kabulü 23 Şubat 2011 tarihine kadar devam edecek. Çukurova Kalkınma Ajansı, bu yıl İktisadi Kalkınma için 17 milyon 500 bin lira ayırdı. Sosyal Kalkınma için ise 12 milyon 500 bin lira bütçe açıklanırken Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri için de 10 milyon lira destek yapılacağı duyuruldu.
KOBİLERİ ÖNEMSİYORUZ
KOBİleri önemsediklerini söyleyen Veysel Parlak, KOBİlerin alt yapı projelerine 50 bin ile 750 bin lira arasında destek vereceklerini vurguladı.
Parlak, "Öncelikle bölgenin iş koşullarını iyileştirilmesi, bölgenin turizm potansiyelinin geliştirilmesi, çevresel sorunların sürdürülebilir bir yaklaşımla çözülerek yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için proje tamamının yüzde 60ina hibe desteği vereceğiz." dedi. İşletmelerin ortak üretim, ticaret ve hizmet altyapısını destekleyici projeler ile sanayi ve teknoloji geliştirme bölgelerinin oluşturulmasına yönelik projeleri de önemsediklerini kaydeden Parlak, "Bölgenin turizm potansiyelinin geliştirilmesi, tarihi ve kültürel yapıların restorasyonu ve yenilenmesi, turizme dönük olarak kullanıma sunulması, çevresel sorunlar arasındaki evsel katı atık yönetimi, endüstriyel ve tarımsal katı atık yönetimi, hava, toprak ve su kirliliğinin azaltılması, su havzalarının korunması, sürdürülebilir su ve toprak kullanımı, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, enerji verimliliği ve doğal afetlerle (sel, taşkın, orman yangını vb.) mücadeleye yönelik projeleri destekleyeceğiz." şeklinde konuştu. Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, söz konusu başlıkların benzeri projelere de destek vereceklerini kaydetti.
SOSYAL KALKINMAYA DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak, sosyal kalkınma için en az 20 bin en fazla da 300 bin lira olmak üzere projelerin yüzde 85ine hibe desteği verileceğini kaydetti. Parlak, "Sosyal projede ağırlık veriyoruz. Adana ve Mersinde göçle gelen nüfusun kent hayatına uyum sağlamasına yönelik projeleri bekliyoruz. Kentlilik kültürünü geliştirmek, yaşam boyu eğitim ve spor projeler konularına öncelik vereceğiz. Fiziksel. Zihinsel engellilere yönelik projeleri destekleyeceğiz. Kadınlar, yaşlılar ve çocukları da unutmadık. Gezici sağlık projeler de desteklerimiz arasında. Yöresel kültürel değerlerin tanıtılmasına yönelik projeler, kültürel miras envanterinin çıkarılması ve restorasyonu, bölgede ihtiyaç duyulan alanlarda sertifikalı ara eleman eğitimi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi, organik tarım, modern seracılık gibi konuları da önemsiyoruz. Ekoturizm, agroturizm ve yayla turizmini geliştirmeye yönelik projelere de hibe desteğimiz olacak.Arıcılık, orman ürünleri, yöresel el sanatlarının üretim ve pazarlaması projeler gibi projelere de ajans olarak katkı sunacağız." dedi.
TARIM, TEKSTİL, TURİZM VE KİMSA SANAYİ ÖNCELİĞİMİZ
İktisadi kalkınma desteği kapsamında bu dönem tarım, gıda, turizm ve kimya sanayinin destekleneceğini duyuran Veysel Parlak, bu sektörlerde en az 40 bin en fazla da 400 bin lira olmak üzere projenin yüzde 40nın destekleneceğini kaydetti.
Parlak, "Kimya sanayi ile tekstil ve giyim eşyası sanayilerinde katma değerin artırılması projeleri, lojistik sektöründe pazar ağlarının genişletilmesi, turizm sektörünün arz yönünden güçlendirilmesi için destek vereceğiz. Sera kurulumu ve modernizasyonu, organik tarım faaliyetleri, gıda ürünlerinin imalatı, içeceklerin imalatı gibi konuları önemsiyoruz." diye konuştu.
Bu dönem kimya sanayinin hazırlayacağı projeleri de beklediklerini aktaran Parlak, "Plastik mamuller imalatı, zirai-kimyasal ürünlerin imalatı sabun, temizleyici maddeler, parfüm, kozmetik ve diğer tuvalet malzemeleri imalatı, madeni yağ hazırlama ve harmanlama gibi konularda projeler hazırlanabilir." ifadesini kullandı.
Yükselen yıldız tekstil ve lojistiğe de hibe kapsamında yer verdiklerini kaydeden Parlak, "Akıllı ve çok fonksiyonlu tekstil imalatı, ev tekstili imalatı, giyim eşyası imalatı gibi konuların yanı sıra, lojistikte depolama ve ardiye ile turizmde bölgenin konaklama tesislerinin yatak kapasitesi ve hizmet kalitesinin artırılması konularında proje bekliyoruz. Proje sahipleri en fazla 2 ayrı proje ile başvuruda bulunabilecek. Her ikisi de başarılı bulunması halinde sadece daha yüksek puan alan bavurusu için ajanstan destek alınabilir." dedi. Parlak, daha detaylı bilgi almak için www.cka.org.tr adlı ajansın internet sitesinde yayınlanan başvuru rehberlerine bakılabileceğini sözlerine ekledi.
www.beyazgazete.com / 24.12.2010
-.-
Ajans Profili
Kalkınma Ajansı, ulusal ihtiyaçları ve kalkınma amaçlı yerel örgütlenme taleplerini dikkate alarak; ülkemizin siyasi, idari, sosyal ve ekonomik koşulları ile dünya tecrübesi ve AB üyeliği perspektifini de gözeten, ülkemize özgü olarak oluşturulmuş bir modeldir.
Yerel potansiyeli harekete geçirme ve yerel kalkınmayı gerçekleştirme rolünü üstlenen Çukurova Kalkınma Ajansı, küreselleşmeden kaynaklanan tehditlerin bertaraf edilerek, sunduğu fırsatlardan azami yararın sağlanmasına yönelik yerel kalkınma stratejisinin oluşturulmasında çok önemli roller üstlenecektir. Bölgesel Kalkınma Stratejisine uygun olarak, yerel aktörlerce hazırlanacak proje ve faaliyetler; gerek ulusal kaynaklardan gerekse AB’den sağlanacak fonlarla kredi şeklinde değil, hibe şeklinde desteklenerek; yöremiz potansiyeli harekete geçirilecektir.
Çukurova Kalkınma Ajansı, ülkemizde başlatılacak olan yeni kalkınma hamlesi üslerinden biridir. Ajansın temel amaçları, ekonomik ve sosyal potansiyelin ortaya konularak bölge cazibesinin artırılması ve bölgenin gerek ulusal gerekse uluslar arası arenada tanıtımının yapılması; bölgede üretim ve istihdamı artırabilecek özellikteki faaliyetlerin desteklenmesi; göçün etkin olarak yönetilmesi ve insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi olacaktır.
Bölgesel stratejilerin hazırlanmasına destek verecek olan Ajans, girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi; kırsal ve yerel kalkınma faaliyetlerinin desteklenmesi; kamu, özel kesim ve STK’lar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi rollerini üstlenecektir. Bunların yanı sıra bölgenin iş ve yatırım imkanlarının tanıtımını da gerçekleştirecek olan Ajans, yatırımcıların izin ve ruhsat işlemleri tek elden takip ederek sonuçlandıracaktır. AB fonları ve uluslararası fonların kullanılmasında da aracılık ve koordinasyon görevini yürütecek olan Ajans, hem araştırma ve veri tabanı oluşturma, hem de izleme ve veri değerlendirme alanlarında da faaliyet gösterecektir.
Çukurova Bölgesi
Çukurova Kalkınma Ajansı’nın çalışma bölgesi, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan Adana ve Mersin illerini kapsamaktadır. Adana ve Mersin illerinden oluşan TR62 Düzey 2 Bölgesinin toplam yüzölçümü 29.745 km2 olup, bölge ülke yüzölçümünün yüzde 3,8’ini kaplamaktadır. 2000 yılı itibarıyla bölge nüfusu 3,5 milyon (Adana ili 1,85 milyon, Mersin ili 1,65 milyon) kişidir.
Çukurova Bölgesi İlkçağ’dan bu yana yüksek kültürlü medeniyetlerin yaşadığı bir bölge olmuştur. Yeni Çağ’da Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine giren Çukurova Bölgesi, Tanzimat döneminde Anadolu için çok canlı bir tarım ve sanayi bölgesi haline gelmiş, 1886 yılında hizmete giren Adana-Mersin demiryolu ile birlikte hızlı bir gelişim sürecine girmiştir.
Avrupa ile Orta Doğu arasında stratejik bir konumda bulunan Çukurova Bölgesi, tarihi, kültürel yapısı, iklim koşulları, geniş hinterlandı ve gelişmiş altyapısıyla gelişmeye elverişli bir bölgedir. Bunun yanında bölge 3 üniversitesi, Araştırma Enstitüleri, Organize Sanayi Bölgeleri, büyük sanayi ve ticaret kuruluşları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, modern limanları, serbest bölgeleri ile hızla gelişen bir bölge konumundadır.
Bölge nüfusunun yüzde 68,5’i şehirlerde, yüzde 31,5’i ise kırsal kesimde yaşamaktadır. Tarım alanlarının dağılımı incelendiğinde; bölgenin toplam tarım alanının ülke içerisinde yüzde 3,8’lik paya sahip olduğu görülmektedir. Ülke ortalamaları ile karşılaştırıldığında, bölgede sebzecilik ve meyvecilik yapılan tarım alanı miktarının ağırlıkta olduğu görülmektedir. 2001 yılı GSYİH değerinin sektörler itibarıyla dağılımı incelendiğinde; TR62 Bölgesi tarım sektörü payı %19,4, sanayi ve hizmetler sektörünün GSYİH içerisindeki payları ise sırasıyla yüzde 27,2 ve yüzde 53,4 olarak gerçekleşmiştir.
Sanayi
Bölge illerinin imalat sanayii gelişmişlik düzeyleri incelendiğinde, Adana ilinin 81 il içerisinde 12 inci, Mersin ilinin ise 21 inci sırada yer aldığı görülmektedir. TR62 bölgesi ise imalat sanayii gelişmişlik sıralamasında 26 bölge içerisinde 7 nci sırada bulunmaktadır.
Dış Ticaret
Bölgenin ihracat ve ithalat tutarları incelendiğinde, bölge ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 115 ile yüzde 65’lik ülke ortalamasının oldukça üzerinde olduğu görülmektedir.
Turizm
Bölgenin turizm imkânları (deniz-kum-güneş turizmi yanında kongre, yayla, kültür ve inanç turizmi) açısından önemli bir potansiyel vardır. Ancak bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayıları incelendiğinde; bölgede iç turizmin ağırlıklı ve bölgedeki turist sayılarının yetersiz olduğu görülmektedir. Ülkemizdeki her 100 yerli turistin 3,64’ü bölgeye gelirken, bu oran yabancı turistler için yüzde 0,68’de kalmıştır.
Enerji
Adana’ya bağlı Yumurtalık ilçesi gerek doğal gaz gerekse ham petrol boru hatlarının kesişme noktasındadır. Bu yönüyle bölge; rafineri, petrokimya, petrol ürünleri ve termik santral alanlarında yapılacak yatırımlar için önemli bir potansiyele sahiptir.
Liman ve Serbest Bölge
Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarından olan Mersin Limanı, ülkemizin ithalat, ihracat ve transit ticarette önde gelen limanları arasında yer almaktadır. Limanın 670 bin m2 açık, 21 bin m2 kapalı alanı bulunmaktadır. Yine, Türkiyenin ilk ve en büyük ticari hacme sahip olan Serbest Bölgesi Mersin’de kurulmuştur. Bölge, yabancı yatırımcılar için büyük uluslararası pazarlara (Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu ve Batı Avrupa, Rusya ve eski Sovyet Cumhuriyetleri) yakınlığı sebebiyle bir merkezdir. Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi ise, İskenderun Körfezinde, Adana-Hatay illerinin birleşiminde kurulmuş olup, girişimcilerin üç kıtadaki pazarlara erişiminde önemli avantajlar sağlamaktadır.
Eğitim
Bölgede üç adet üniversite bulunmaktadır. Çukurova Üniversitesi Adana’da, Mersin ve Çağ Üniversiteleri ise Mersin ilinde bulunmaktadır. 2004 yılı itibarıyla, bölgedeki bu üç üniversitede toplam 42.028 üniversite öğrencisi eğitim görmektedir.
İletişim:
Çukurova Kalkınma Ajansı
Çınarlı Mah. Atatürk Caddesi No:1
Sabancı İş Merkezi Kat:7
Seyhan / ADANA
E-posta: info@cka.org.tr
Telefon: +90 322 363 00 39 - 40
Fax: +90 322 363 00 41
Mersin Yatırım Destek Ofisi
Tel : +90 324 237 80 86
Fax: +90 324 237 86 26
Üç Ocak Mah. Turgut Özal Bulvarı
Mersin Ticaret Borsası Kompleksi
(Liman D Kapısı Yanı) Kat:2 No:3/21
Akdeniz - MERSİN
www.cka.org.tr / Aralık 2010