GAP çiftçisine Hollandadan destek
GAP BKİ Başkanı Karahocagil, Bir Avrupalı çiftçiden beş kat daha fazla kazanan katma değerli üretim yapan Hollanda ile teknik işbirliği yapacağız" dedi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ile Hollandanın Wageningen Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.
GAP BKİden yapılan yazılı açıklamaya göre, Wageningen Üniversitesinin tarım bilimleri alanında dünyanın en iyilerinden biri olduğu belirtildi. GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil ile Wageningen Üniversitesi adına Tijs Breukinkin imzaladığı protokolle katma değeri yüksek ve yenilikçi gıda üretimine ilişkin çalışmaların yapılması planlanıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Karahocagil, GAP illerindeki tarımsal işletmelerin geliştirilmesi, modern ve organik tarım faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirtti.
Wageningen Üniversitesi ile birlikte hareket edeceklerini vurgulayan Karahocagil, şunları kaydetti:
Bir Avrupalı çiftçiden beş kat daha fazla kazanan katma değerli üretim yapan Hollanda ile teknik işbirliği yapacağız. Anlaşma; tarımsal işletmelerin geliştirilmesi, organik tarım, tarımsal eğitim, entegre üretim, modern hayvancılık yönetimi, yenilenebilir enerji, teknoloji transferi, sosyo-ekonomik çalışmalar ile kurumsal ve insani kaynaklarda kapasite geliştirilmesi konularını kapsıyor." ŞANLIURFA (AA)
www.dunya.com
16 Temmuz 2014
-.-
GAP Nedir
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve maliyetli projesi olup, bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma plan ve programları arasında en etkin olarak uygulananıdır. GAP, entegre bölgesel kalkınma yaklaşımı ve sürdürülebilir insani gelişme felsefesi ile uluslararası literatüre geçen ve marka değeri olan bir projedir.
Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsamaktadır. GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiye’nin ortalama %10’u civarındadır.
GAP’ın temel hedefleri; Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bu Bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmaktır.
GAP, 1970’lerde Bölge’nin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesine dayalı bir program olarak ele alınmış; Fırat- Dicle Havzası’nda sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ile 1,8 milyon ha alanda sulama yatırımlarının yapımı planlanmıştır. Projenin, enerji santrallerinin toplam kurulu gücü 7476 MW olup, yılda 27 milyar kilovat-saat enerji üretimi öngörülmüştür.
GAP, 1989 yılında hazırlanan Master Plan ile tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımlarını da içine alan bir bölgesel kalkınma projesine dönüşmüştür. Proje, gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan sürdürülebilir insani kalkınma felsefesi üzerine kurulmuştur; kalkınmada adalet, katılımcılık, çevre korunması, istihdam, mekansal planlama, alt yapı geliştirilmesi, yatırım uygulamalarında kamu-özel sektör ve halk katılımının sağlanması GAPın temel stratejileridir.
Çok sektörlü, sürdürülebilir insani gelişmeye dayalı, Bölge’nin rekabet gücünü artırmayı, ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi güçlendirmeyi hedefleyen, entegre bir bölgesel kalkınma projesi olarak uygulanmakta olan GAP, hazırlandığı dönem dikkate alındığında, bugün ağırlıklı olarak vurgulanan yenilikçi yaklaşımları içeren vizyoner bir bakış açısıyla planlanmıştır.
BKİ Nedir
Bölge Kalkınma İdaresi
Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamına giren yörelerin süratle kalkındırılması amacıyla kendisine verilen görevleri yerine getirmek amacıyla 388 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı; Güneydoğu Anadolu Projesi Yüksek Kurulu ile Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP İdaresi Başkanlığı)ndan teşekkül etmektedir. GAP İdaresi Başkanlığı, GAP Yüksek Kurulunun sekreterya hizmetlerini yürütmekle de görevlendirilmiştir. Başbakan ve/veya görevlendirilecek Devlet Bakanlığı vasıtasıyla Başbakanlık’a bağlı olarak görev yapan GAP İdaresi Başkanlığı Merkez ve Bölge olmak üzere teşkilatlanmıştır.
GAP İdaresi Başkanlığının işleyişi gözden geçirilerek daha verimli ve etkili hizmet üretmesini sağlamak amacıyla Temmuz 2005 tarihinden itibaren bir dizi yeniden yapılanma çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar doğrultusunda GAP İdaresi Başkanlığının misyonu ve vizyonu yeniden belirlenmiştir.
http://www.gap.gov.tr
Temmuz 2014