Türkiye güneş enerjisinden 96 milyon dolar tasarruf sağlıyor
Dünyanın en pahalı ürünü haline gelen enerjide önemli bir ALTERNATİF olan güneşin ısıtmada kullanımıyla Türkiyede yılda 96 milyon dolarlık tasarruf sağlandığı bildirildi.
Güneş enerjisi sistemlerinin üretiminde öncü kuruluşlar arasında yer alan ve merkezi Adanada bulunan Ortadoğu Alüminyum bünyesindeki Lara Solar Güneş Enerjisi Sistemleri Genel Müdürü Nurullah Aslan, sosyo ekonomik seviyenin yükselmesinin de etkisiyle enerjiye duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını vurguladı.
Aslan, hayatın her dalında enerjiye ihtiyaç duyulduğunu, dünyanın en pahalı ürünü haline gelen elektrik enerjisi fiyatları yükseldikçe ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarının öneminin daha da belirgin hale geldiğini ifade etti.
Bugünkü tabloda insanların en ucuz ve en fazla faydalanacağı enerjinin güneş enerjisi olduğunu belirten Aslan, Ülkemizin güneş enerjisi yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olması büyük bir avantaj. Allahın bir lütfu diyebileceğimiz bol güneşin büyümesini sağladığı güneş enerjisi sektörü bugün Türkiye de yıllık 310 milyon dolar civarında ciro yapıyor ve bu sektörde yaklaşık 3 milyon 750 bin kişi istihdam imkanı buluyor. dedi.
Sektörde 25 yıldır faaliyet gösterdiklerini, Türkiyede kolektör imalatı yapan ilk firma olduklarını vurgulayan Nurullah Aslan, sektörlerinde dünyadaki son teknolojileri yakından takip ederek, daha önce ithalatla yurda giren ve bu yüzden döviz kaybına yol açan ürünleri artık kendilerinin ürettiğini kaydetti.
Aslan, güneş enerjisinin ülke ekonomisine katkısının küçümsenmeyecek boyutta olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: Türkiye, güneşlenme süresi yönünde dünyada en iyi ülkeler arasında yer alıyor. Bu da insanların güneş enerjisinden daha fazla faydalanması demektir. Kesin bir istatistik veri bulunmamakla birlikte Türkiye de yılda 900 bin adet güneş enerji takımı üretildiğini tahmin ediyoruz. Her bir takım enerji günlük 3,6 kWh tasarruf sağlıyor. Bu da yıllık 1 milyar 182 milyon 600 bin kWh tasarruf sağlanmaktadır. Bu rakamlar ise, ortalama yıllık 96 milyon dolarlık bir tasarrufu ifade ediyor.
Aslan, üretimlerini yurt içinde tüketicilere sunmakla kalmayıp ihracatla da döviz girdisi sağladıklarını belirterek, Bu sektörde talep doğal olarak sıcak ülkelerden geliyor. Macaristan, İtalya, Çin, Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Libya, Lübnan, KKTC, Kenya, Fas, Senegal, D. Kongo ve Kazakistan önemli alıcı ülkeler arasında. dedi. CİHAN
www.zaman.com.tr
10 Şubat 2012