Güneş enerjisiyle elektrik üretip aylık 2 bin TL kâra geçti
Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde kurduğu güneş enerjisi sistemiyle elektrik üreten çiftçi Arif Ergün, bu yöntemle aylık 2 bin lira kâra geçti.
10 dönüm arazi üzerindeki meyve fidanlarını kendi ürettiği elektrik sayesinde sulayan Ergün, çiftliğin elektrik ihtiyacını da aynı yöntemle karşılıyor. Meyveleri sulamak için günde 80 liralık mazot yakan Ergün, bahçeye çektirmek istediği elektrik hattı maliyetinin 40 bin lira olması üzerine güneş enerjisi sistemi kurarak külfetten kurtulduğunu anlatıyor.
Mahmudiye’de 10 dönüm arazi üzerine 450 meyve fidanı diken Ergün, arazi üzerine bir kuyu açtırarak fidanlarını akaryakıt ile çalışan motor sayesinde sulamaya başladı. Ancak akaryakıt fiyatlarının her geçen gün artması sulama maliyetini artırdı. Ergün, bu maliyet karşısında ALTERNATİF yöntemler aramaya başladı. Bunun üzerine arazisine ilçeden elektrik çektirmeye karar veren Ergün’e bunun için 40 bin lira maliyet çıkarıldı. Ergün, bölgenin hava şartlarını da değerlendirerek güneş enerjisinden elektrik üreten bir sistem kurmaya karar verdi, 3 güneş panelini bir araya getirdiği sistemin daha iyi çalışması için enerji yükseltici konvertör ve akü kullandı.
Güneş enerjisi paneli sayesinde saatte 1.3 kilovat elektrik üreten Ergün, 12 voltluk akü desteğiyle üretilen 1.3’lük elektriği yükseltici konvertöre aktardı. Elektrik yükseltici konvertör sayesinde elektrik 220 volta dönüştürüldü. Böylelikle Ergün, meyve fidanlarını sulamak için bir ayda harcadığı bin 700 TL para ile güneş enerjisinden elektrik üretim sistemini faaliyete geçirdi. Ergün, bahçesindeki konteyner ev ve 24 saat çalışan güvenlik kamerasının elektriğini de buradan kullanıyor.
www.zaman.com.tr / ekonomi
31.05.2013