Şanlıurfa, 3 bin saatlik güneşi, enerjiye çevirecek …
Türkiyede güneşlenme süresinin en fazla olduğu kentlerden Şanlıurfa, yenilenebilir enerji projeleri konusunda adını duyurmayı hedefliyor. Yıllık güneşlenme süresinin 3 bin saat civarında olduğu Şanlıurfa, geniş ve verimli tarım arazilerinin yanı sıra Ortadoğu ülkelerine coğrafi yakınlığıyla, yenilenebilir enerji üretimi konusunda ciddi bir potansiyeli elinde bulunduruyor. Bölgede güneş paneli üretim sanayisinin kurulmasına öncülük etmeye çalışan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), düzenlediği toplantılarla yenilenebilir enerji yatırımları konusunda bilgilendirmelerde bulunuyor. ŞUTSO; Güneydoğunun yenilenebilir enerji konusunda Türkiyenin üssü, bu üssün merkezinin ise Şanlıurfa olmasını hedefliyor.
Güneş enerjisinin kullanımına yönelik çalışmaları GAP idaresi ve Harran Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirten ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin, " Enerji ihtiyacı dünyada gittikçe artıyor. Eskiden rahatça sağladığımız kaynaklar, her geçen gün azalıyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmek gerekiyor. Güneşlenme süresi açısından Güneydoğu Türkiyenin yenilenebilir enerji üssü, bu üssün merkezi de Şanlıurfa olacak " dedi.
Yenilenebilir enerjinin bölge açısından çok büyük bir iş potansiyeli oluşturduğunu, bu potansiyelin işsizlik sorununu çözmekte de önemli olduğunu kaydeden Ertekin, " Bu konuyu ele almak ve bölgeyi kalkındırmak adına GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Harran Üniversitesi ve ŞUTSO işbirliği ile bir toplantı düzenledik. Toplantıyı düzenlemekteki amacımız, yenilenebilir enerjiyi gündeme getirmek ve enerji tasarrufu sağlamaktır. Yeni iş imkânlarını sanayicimize tanıtmak, sanayicimizin üniversitemizle işbirliği yapmasını sağlamak, bunları kol kola geçirerek kentimizin ilerlemesine katkı bulunmak amacındayız " diye konuştu.
Sanayi - Üniversite işbirliği ile oluşturulacak
Önceki hafta Birleşmiş Milletlerin Şanlıurfa 2. Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Urfa Sanayisini Kalkındırma Programı kapsamında, İsveç ve Danimarkayı ziyaret ettiklerini hatırlatan Ertekin, " Bu ziyaretimizde örnek olarak İsveçin Kastar şehrinde MYOnun sanayicilerle sürekli işbirliği yapmak suretiyle 10 yılda çok büyük mesafeler aldıklarını gördük. Bu nedenle biz de sanayi - üniversite işbirliği içerisinde olursak, hem işsizliği çözeriz hem de Urfa sanayisinin daha iyi yerlere taşırız " dedi.
Şanlıurfada yenilenebilir enerji konusunda yapılacak yatırımlar konusunda bilgi veren Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, GAP Bölgesinin mevcut güneş enerjisi potansiyeli ile sadece ulusal değil uluslararası seviyede ilgi çekeceğini söyledi.
Bölgenin, güneş enerjisi sistemi üreticilerinin ürünlerini test etmek istedikleri verimli bir zemin olduğu vurgulayan Yeşilata, " Bölge, büyük ölçekli güneş santrallerinin kurulması açısından da uygun bir zemindir. Bu amaçla Harran Üniversitesinin 27 bin dönümlük yeni kampüsü içerisinde kısa vadede, Yenilenebilir Enerji ve Tarım Teknoparkı kurulması ve Yenilenebilir Enerji Ortak Doktora Programı açılmasını talep ediyoruz. Uzun vadede ise Uluslararası Yenilenebilir Enerji Mükemmeliyet Merkezinin kurulması konularında işbirliği ve destek istiyoruz " açıklamasında bulundu.
Bakanlıklardan da destek bekliyorlar
Üniversitenin konuyla ilgili yürüttüğü çalışmalardan bahseden Yeşilata, " Üniversitede kampus içi fotovoltaik (PV) uygulamaları ile dış mekan aydınlatma sistemleri, şebekeye entegreli PV elektrifikasyon sistemi kurduk. Fotovoltaik güçle çalışan pompa ve buzdolabı ünitelerinin; GAP Bölgesi gereksinimlerine uygun koşullarda optimizasyonu ve mümkün olduğu kadar yerli olanaklarla imalatı, yaygınlaştırılması konularındaki çalışmalarımız ile fotovoltaik güçle çalışan yakıt pili birleşik sisteminin deneysel optimizasyonu konularında destek bekliyoruz. Kısa vadede maddi araştırma desteği, orta vadede ise PV pompa konusunda Enerji Bakanlığı - Tarım Bakanlığı; PV buzdolabı konusunda Enerji Bakanlığı - Sağlık Bakanlığı, PV-yakıt pili konusunda Enerji Bakanlığı - Milli Savunma Bakanlığı ile kapsamlı işbirliği istiyoruz " şeklinde konuştu.
Yenilenebilir enerji sektörünü yönlendirmek için 2 talep
Güneşenerjisi Araştırma Projemerkezi Bölgesinde yenilenebilir enerji sektörünü doğru yönlendirmek için, Harran Üniversitesi öncülüğünde; GAP Güneş Enerjisi Ortak Platform ağı kurulması konusunda Enerji Bakanlığı ile TÜBİTAKtan, ayrıca resmi okul ve kurum binalarına prototip PV elektrik üretim sistemleri kurulması konusunda Enerji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığından kapsamlı işbirliği talep ediliyor.
www.kobiden.com / Şanlıurfa / 07 Aralık 2009
-.-
KURTULUŞ ŞEHİTLERİ ANITI
Urfa Kurtuluş Mücadelesinde şehit olanların anısına Kültür Bakanlığı tarafından1987 yılında yaptırılarak Şanlıurfaya armağan edilmiştir. Yeniden projelendirilen anıtın oturduğu kaide “Urfa Taşı”ndan yeniden düzenlenerek üzerine “Urfa Kurtuluş Savaşı şehitleri”nin isimleri yazılmıştır. Ayrıca anıtın etrafı Çevre Koruma Vakfı tarafından yeniden tanzim edilerek yeşillendirilmiştir. 11 Nisan 2001 tarihinde “Şanlıurfa’nın Düşman işgalinden Kurtuluşunun 81. Yıldönümü”nde açılışı yapılmıştır.
TBMM TARAFINDAN URFAYA "ŞANLI" ÜNVANININ VERİLMESİ
Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 arkadaşının, Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı Urfa ili adının "Şanlıurfa" olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM tarafından 12.6.1984 tarihinde kabul edilerek kanunlaşmıştır. Urfa ilinin adının Şanlıurfa olarak değiştirilmesi hakkındaki 3020 sayılı kanun 22 Haziran 1984 tarih 18439 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
www.sanliurfa.gov.tr / Aralık 2009