Güneş Enerjisi En Uygun Nerelerde?
En çok güneş enerjisi hangi coğrafi bölgelerde elde edilir diye sorsak çoğumuzun yanıtı Arabistan Yarımadası, Büyük Sahra veya benzeri çöller olurdu. Ancak Environmental Science and Technology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre en az bunlar kadar elverişli başka bölgeler de bulunuyor.
Güneş’ten elektrik enerjisi elde etmenin iki yolu var: Termik ve Fotovoltaik. Termik santrallarda Güneş ışınları aynalarla bir noktaya yoğunlaştırılmakta, burada suyun ısınmasıyla buhar tribünleri dönmekte ve jeneratörlerden elektrik elde edilmekte. Fotovoltaik yolla ise özel fotovoltaik malzeme üzerine düşen güneş ışınları doğrudan elektrik enerjisine dönüşmekte. Güneş hücreleri veya pilleri denen fotovoltaik malzeme silikon veya galyum arsenitten üretilmekte.
Güneşten enerji elde etme potansiyeli coğrafi bölgelere göre çok değişebiliyor. Güneşten gelen enerji hiç bir atmosfer kaybı olmasa, metrekarede 1360 vat olurdu. Ancak havadaki bulutluluk, nem, toz ve diğer parçacıkların varlığına bağlı olarak güneş panellerinin üstüne düşen enerji bu miktarın altındadır. Fotovoltaik paneller, üzerlerine düşen enerjinin kabaca %20 -%30 kadarını doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür. Teknolojik çalışmalar bu dönüşüm verimliliğini yükseltebilmeyi amaçlamaktadırlar.
Fotovoltaik enerji dönüşümü yapan malzemenin verimliliğinde ortam sıcaklığının da önemli bir etken olduğu az bilinen bir gerçektir. Çalışılan sıcaklığın yüksek olması çoğu malzeme için verimliliği düşürmektedir.
Japonya’daki Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsünde araştırmacılar, tüm Dünya coğrafyasını tarayarak hem atmosferden kaynaklanan yüzeydeki yıllık ışıma ve hem de ortam sıcaklığını dikkate alarak enerji üretimine en uygun bölgeleri ortaya koydular. Japon endüstri standartları çerçevesinde ve eldeki meteorolojik bilgileri kullanarak yapılan araştırmada mevsimlere göre çeşitli bölgelerin fotovoltaik enerji üretimine uygunluğu değerlendirildi.
Beklendiği gibi birçok çöl, bulutluluğun azlığından dolayı fotovoltaik enerji üretimi için elverişli çıktı. Ama yüksek irtifadaki bazı soğuk bölgeler de çöller kadar hatta daha bile elverişli görünmekte. Bu bölgeler yükseklikleri nedeniyle yeterince güneş ışıması alırken hava sıcaklığının düşüklüğü verimliliği artırmakta. Bu bölgeler arasında Himalayalar, Tibet, Ant Dağları da var. Antarktika bile fotovoltaik enerji üretimine uygun.
Araştırmayı yapanlar sonuçların ellerindeki meteorolojik bilgilerle sınırlı olduğunu bu bilgilerin bazı bölgeler için yetersiz olduğunu söylemekteler.
Bu sonuçlar elbette fotovoltaik dönüşüm için geçerli. Termal güneş enerjisi santralları için sıcak bölgelerden vazgeçilemez. (http://enerjigundemi.com)
www.gunesdergisi.com
22.11.2011