Güneş enerjisinde yüksek verim elde eden buluş
Fraunhofer Enstitüsü güneş ışığını yüzde 41’ini elektriğe dönüştürebilen bir güneş enerji hücreleri geliştirdi.
Fraunhofer Enstitüsü’nden bir grup bilim adamı güneş enerji panellerinde rekor dönüşüm sağlayabilecek yeni bir buluşa imza attı. Yeni teknoloji bu alanda bir yeni bir rekorla güneş ışığını yüzde 41 oranında elektrik enerjisine dönüştürülebilmesini mümkün kılıyor. Fraunhofer Enstitüsü Güneş Enerjisi Sistemleri (ISE) bölümünün yaptığı çalışma çevre dostu enerji kaynaklarından güneş enerjisi alanda önemli bir adım niteliği taşıyor.
5 milimetrekarelik panel üzerine güneş ışığının 454 kez yoğunlaştırılmış halde yapılan denemelerde yeni güneş enerji hücrelerinde güneş ışığını elektriğe çevirmede yüzde 41,1’lik bir dönüşüm başarısı sağlandı. Güneş ışığı 880 kez yoğunlaştırılmış halde yapılan deneylerde de 40,4’lık dönüşüm sağlandı. Şimdiye kadarki güneş enerji hücrelerinden faklı olarak güneş enerji hücreleri üç katman olarak planlandı. Katmanlar yarı iletkenlerden Galyum, İndiyum, Fosfor, Arsenik, Germanyum’un farklı kombinasyonlarıyla oluşturuluyor. Bu yüksek verimde güneş ışığının renk spektrumundaki farklı renklerin kullanılan farklı yarı metaller sayesinde enerjiye dönüştürmesi yatıyor.
Fraunhofer ISE Heilbronn’dan Azur Space ve Freiburg’dan Concentrix Solar GmbH ile ortak çalışarak mümkün olduğunca kısa sürede yeni teknolojiyi piyasaya sürmeyi planlıyor. Normalde mevcut sistemler güneş ışığının en fazla yüzde 10-15’ini elektrik enerjisine çevirebiliyordu. Bu da güneş enerji sistemlerinin kendini amorti etme süresinin uzun olmasına ve maliyetin de fazla olmasına yol açıyor. 1999 yılından bu yana bu alanda yürütülen çalışmalar Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF), Federal Çevre Bakanlığı (BMU) ve Alman Çevre Vakfı (DBU) tarafından da destekleniyor.
(YUSUF BAL , MANNHEIM)
http://euro.zaman.com.tr/euro
18.01.2009