Artan Petrol Fiyatları Doğal Gaza İlgiyi Arttırdı
Rüzgar ve doğalgaz maliyet bakımından birbirine yakın. Üretim birim maliyetleri bakımından ikisi aynı seviyede. Güneş enerjisinde ise üretim maliyetleri birim başına 5 kat daha fazla.
Artan petrol fiyatları tüm dünya ekonomisini olumsuz etkilerken, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde de seçmenin tercihlerine yansıyacak gibi görünüyor. Ortadoğu’daki gerginlik, Afrika’daki karışıklık ve gelişmekte olan ülkelerin artan petrol ihtiyacı petrol fiyatlarını yükseltiyor. Ancak, enerji sektöründeki bazı olumlu gelişmelerin petrol fiyatlarını aşağı çekmesi bekleniyor.
Petrole ALTERNATİF olarak düşünülen doğalgazın üretimi Amerika’da son yıllarda arttı. Bunda kayalıklardaki sıkışmış doğalgazı çıkaran teknik etkili oldu.
Houston’da Mart ayı başında yapılan bir enerji konferansına katılan uzmanlar da bu tekniğin getireceği olumlu değişikliklerden umutluydu.
Danışmanlık şirketi IHS Global Insight’ın Başkan Yardımcısı John Larson, kayalıklardan elde edilen doğalgazın, hem bu yakıtla çalışan araçların üretimini arttıracağını hem de rüzgar ve güneş enerjisi gibi ALTERNATİFLERİ teşvik edeceğini söylüyor: "Doğal gaz hem petrol fiyatlarını aşağıya çekiyor hem de rezerv oluşturarak, ALTERNATİF enerji kaynaklarının geliştirilmesine olanak sağlıyor."
Larson, doğalgazın, rüzgarın esmediği, güneşin olmadığı günlerde jeneratörleri çalıştırabileceğini söylüyor. Uzman, ucuz maliyetli doğalgazın aslında bu konuda rüzgar enerjisine rakip olabileceğini de belirtiyor.
John Larson, "Rüzgar ve doğalgaz maliyet bakımından birbirine yakın. Üretim birim maliyetleri bakımından ikisi aynı seviyede. Güneş enerjisinde ise üretim maliyetleri birim başına 5 kat daha fazla," şeklinde konuşuyor."
Amerika’da doğalgaz üretiminin artması imalat sanayiini de olumlu etkileyebilir. Royal Dutch Shell şirketi Yöneticisi Peter Voser de bu görüşte: "Eğer, bol miktarda ucuz doğal gaz çıkarırsak Amerikan imalat sektöründe büyük bir canlanmaya tanık oluruz."
Ulaşım maliyetleri de mısır yerine doğalgazın daha fazla kullanılmasıyla ucuzlayabilir. Şu anda benzindeki katkı maddesi etanol için mısır kullanılıyor.
Steven Sterin’in mali koordinatörlüğünü yaptığı merkezi Dallas’taki Celanese şirketi bu konu üzerinde çalışıyor.
Sterin, "Termokimyasal bir işlemle doğalgaz, kömür veya diğer ALTERNATİFLERİ kullanarak daha ekonomik ve büyük ölçeklerde etanol üretmek mümkün," diyor.
Amerika’da bu süreci uygulamak için yasal değişiklik gerekiyor, ancak Celanes şirketi Çin’de kömürden etanol üretmek üzere çalışıyor.
Petrolün daha uzun yıllar hakimiyetini sürdürmesi bekleniyor, ancak uzmanlar ALTERNATİFLER daha ucuz ve kullanılabilir hale geldikçe bu durumun değişeceğini söylüyor.
www.voanews.com/turkish
25.03.2012