Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde
Yatırımlar için çok önemli bir gösterge olan ara malı ve sermaye malı imalatındaki artışın desteğiyle sanayi üretiminde yılın ilk ayında arındırılmamış artış yüzde 7.2 ile yüzde 4 olan beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise Ocakta bir önceki aya göre 1.1 arttı.
TÜİK verilerinden Reutersın yaptığı hesaplamaya göre arındırılmamış sanayi üretimi Ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.2 arttı. Reuters anketine göre arındırılmamış artışın yüzde 4te kalması bekleniyordu.
Öte yandan bankacılar, Şubat ayında devreye giren tedbirlerin etkilerini daha az yaşamak isteyen tüketicilerin öne çekilmiş taleplerinin de Ocak ayı sanayi üretimi ve bu dönemdeki diğer makro verilerine de yansıdığını belirtiyorlar. Şubat ayından itibaren ise bu etkinin terse dönmesi bekleniyor.
Ekonomi yönetimi tüketici kredilerindeki hızlı büyümeyi azaltmak ve cari açık üzerinde olumsuz etki eden tüketim harcamalarının kısılmasını sağlamak amacıyla tedbirler almıştı. BDDK, geçen sene konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalarda düzenleme yaptı.
Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre yüzde 7.3lük artışın yüzde 3.56lık bölümü ara malı imalatından yüzde 1.22si sermaye malı imalatından, yüzde 1.91i dayanıksız tüketim malı imalatından, yüzde 0.44ü enerji imalatından ve yüzde 0.13ü dayanıklı tüketim malı imalatından geldi.
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Özellikle yatırımlar için çok önemli bir gösterge olan ara malı ve sermaye malı imalatında yüzde 9lar civarında görülen yıllık artış oldukça şaşırtıcı. Dayanıklı tüketim malı imalatında ise yavaşlamanın devam ettiğini görüyoruz. Sanayi üretim verisinin son 1 yıllık vadede oldukça dalgalanma gösterdiği de göz önünde bulundurulmalı" dedi ve ekledi:
"Büyüme göstergesi olan önemli veriler oldukça karışık geliyor. Özellikle, bu son gelen sanayi üretim verisi, beklentilerin oldukça üzerinde. Kredilerde yavaşlama var, sermaye girişinde yavaşlama sürüyor, tüketim de belirgin şekilde yavaşlıyorken, sanayi üretimi gibi önemli bir büyüme göstergesinin bu denli yüksek gelmesi şaşırtıcı."
Arındırılmamış sanayi üretimi Aralıkta sermaye malı ile dayanıklı tüketim malı imalatında artış ve baz etkisiyle yüzde 5.3 olan beklentilerin üzerinde yüzde 6.9 artarken, yıllık ortalama artış 2013te yüzde 3.05 olmuştu.
TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.3 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.9 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verileri ise bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3.5 artış gösterdi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 3.4 ile ara malı imalatında gerçekleşti.
Öte yandan, büyümeye ilişkin öncü veri olarak kabul edilen sanayi üretimi, PMI, tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı, ihracat verileri gibi tüm öncü veriler karmaşık bir seyir izliyor.
Tüketici güven endeksi, artan siyasi endişeler ve büyüme üzerinde TCMBnin faiz artışı, yüksek politika faizi ve TLdeki değer kaybının yaratmaya başladığı baskının beklentilere yansıması ile Şubatta dört yılın en düşük seviyesine geriledi.
Ocakta 52.7ye gerileyen PMI endeksi ise büyümenin Ocak ayında hız kesse de sürdürdüğünü gösterdi. İhracat ise Ocakta 8.6 artışla 12.47 milyar dolar olarak gerçekleşti.
www.cnnturk.com
10 Mart 2014