Hem çamur yakacak, hem elektrik üretecek
Bursa Büyükşehir Belediyesi, yerli tramvay, metro ve yerli uçaktan sonra elektrik üreten yerli çamur yakma tesisini de hızla hayata geçiriyor. Bursada 70 milyon liraya mal olacak akışkan yataklı atık çamur yakma tesisi 2,5 megavat saat elektrik üretme özelliğiyle Türkiyede tek olacak.
Başkan Recep Altepe, tesisin tek kazanda 96 ton çamur yakacağını, üretilen elektrik sayesinde tesisin 10 yılda kendisini amorti edeceğini söyledi. Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir şehir olması gayesiyle çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından şimdi de arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için önemli bir adım attı.
Kısa süre önce Buski tarafından projelendirilip Doğu Atıksu Arıtma Tesisinde temeli atılan tesis 2017 yılının ilk aylarında faaliyete başlayacak. İnşaat alanında incelemelerde bulunan ve İhlas haber Ajansına açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, uzun süre fizibilite çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, "Gerçekten özellikli bir proje. Özellikle çevre konusu bizim en çok önem verdiğimiz yatırımlar. Ülke olarak da değer veriyoruz ve çevreye de sahip çıkmaya özen gösteriyoruz. Arıtma tesisi atığı olan çamurların yok edilmesi ve bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu uzun yıllardır büyük bir sorundu. Çamurlar üretiliyor, fakat bu çamurlar bertaraf edilemiyordu. Bunların yakılması da büyük sorun oluşturuyordu. Şimdi artık bu çamuru ürettiğimiz yerde direk olarak yakıp yok edebiliyoruz. Sonunda "yaptığımız yatırım boşa gitmesin, doğru bir yatırım yapalım" diye uzun yıllar bu işin araştırmasını yaptık. Yaptığımız araştırmaların en sonunda Amerika’da bu işin sonuçlandığını burada en verimli çalışan sistemin kurulduğunu ve arıtma tesisi çamurundan aynı zamanda elektrik üretildiğini, çok verimli çalışıp, kolay başlatılıp kolay durdurulabilen sistem olarak yerinde gördükten sonra "Artık Türkiye’de uygulamasına geçelim" dedik. "Bunu biz burada yerli yaparız" dedik. Diğer konularda olduğu gibi önce biraz tartışıldı sonra kabul edildi" diye konuştu.
10 YILDA AMORTİ EDECEK
Bursanın tramvayları, metro vagonları, uçaklarını artık kendisinin ürettiğini hatırlatan Başkan Altepe, "İşte bu arıtma tesisinin, çamurunu yok etme sistemi de artık yerli olarak üretilebiliyor. Burada özellikle bizim 400 ton sıvı çamurumuz var, biz bunu katı maddeye çevirdiğimiz zaman 96 ton yapıyor. Bununda 3 bin 600 kalorisi var. Yani linyit kömürlerinin bazılarından daha da zengin. Bunu biz avantaj olarak kullanıyoruz. Bu akışkan yataklı kazanlarımızda ilk etapta sistemi çalıştırmak için doğalgaz kullanıyoruz. Startı doğalgazla verip kazanımız 850 dereceye kadar yükseliyor. 850 dereceden sonra sistem normal rejime giriyor. Proses çalışıyor ve bundan sonra 3600 cal olan çamur aynı bir kömür gibi yanmaya başlıyor. İçeriye üflenen 600 derecelik hava ile birlikte kendi kendini yakıyor. Ve güzel bir sistem oluşuyor. Burada çamur kendi kalorisiyle yanıyor ve saatlerce, günlerce aylarca bu yanma devam edebiliyor. Kazanın sıcaklığını direk eşanjörlere vererek buhar üretiyoruz. Atık ısıda üretilen buhar burada tribünlere giderek elektrik enerjisine dönüşüyor. 2.5 megavat saat burada günlük elektrik üretiliyor ve tesisin yaklaşık maliyeti 70 milyon lira. Ürettiği elektrikle aynı zamanda 10 ya da 12 yılda kendisini amorti etmiş oluyor" diye konuştu
TÜRKİYENİN DİĞER ŞEHİRLERİNE ÖRNEK OLACAK
Tesisin çok verimli ve kaliteli olduğunu kaydeden Başkan Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevre dostu olan bu uygulamayı diğer şehirlerde de uygulayacağız. Burada en önemli kısmı baca emisyonu. Baca emisyonundaki karbon gibi diğer ağır metaller devamlı ölçülüyor. Buradaki ölçülenlerin AB standartları ve Şehircilik ve Çevre Bakanlığının standart ve kriterlerine uyması gerekiyor. Bu konuda devamlı olarak kontrol sistemimiz var. Oturduğumuz yerden online kontrol sistemiyle birlikte baca gazını ölçüp gözlemleyebiliyoruz. Çevreye zarar vermeyecek şekilde burada yanma sağlanıyor. Gerektiği zaman çok sıkıntı çekilirse doğalgaz takviyesi de yapılmış olunuyor. Bu sistem çevre dostu olan çok verimli bir sistem. İnşallah Ocak ayında burada denemeler başlamış olacak. Denemelerden sonra da üretime geçmiş olacağız. Artık günlük ürettiğimiz 60 ton çamuru burada yakmış olacağız. Bir yandan da elimizdeki diğer çamur rezervini de burada tüketmiş olacağız. Örnek bir uygulama, yüksek bir teknoloji. Bu uygulama daha sonra Tüm Türkiye’ye yayılacak. Ve tüm dünyaya da artık aynı teknolojiyi satacağız. Artık dünyaya döviz vermeyeceğiz. Bizler kazanmış olacağız, yurt içinde kazandığımız dövizlerimiz de yurt dışına gitmeyecek. Bu yüksek teknolojik ürünü burada gerçekleştirmek ve bunu başarmak önemliydi. Şimdiden tüm ülkemiz ve tüm çevre dostları için tüm kurumlarımız için hayırlı olsun diyoruz “ (İHA)
www.milliyet.com.tr
24.06.2016