İSTANBUL - 5. İSVİÇRE – TÜRKİYE EKONOMİK FORUMU “YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI, ENERJİDE VERİMLİLİK VE FIRSATLAR”
Her sene gündemi takip eden farklı konu ve konuklarıyla dikkat çeken İsviçre - Türkiye Ekonomik Forumu’nun bu yılki ana konusu “ Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerjide Verimlilik ve Fırsatlar ” başlığı altında 5 Kasım tarihinde WOW Istanbul Convention Center’de irdelendi.
Ev sahipliğini Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Vedat Kirişçi’nin üstlendiği forum, İsviçre Büyükelçiliği ve İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu destekleri ile düzenlendi. Forumun açılış konukları arasında İsviçre, Çevre, Ulaşım, Enerji, İletişim Bakanı, Moritz Leuenberger, TC. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye İsviçre Büyükelçisi Raimund Kunz bulunuyor.
TC. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açılışta yaptığı konuşmada, 2023 yılına kadar Türkiyedeki enerji sektörünün büyümesiyle alakalı yapacakları yatırım tutarının yaklaşık 122 milyar dolar olduğunu belirterek şunları söyledi : “ İsviçre firmalarının son yıllarda Türkiye’ye yaptığı yatırımlar artmıştır. Bu rakamı İsviçreli firmalarla beraber rahatlıkla gerçekleştirebileceğimiz kanaatindeyim. Boğazlardan geçen petrolün hem işlenmiş hem de ham hali ile neredeyse 170 milyon tonluk bir kapasitesi bulunuyor. ”
Bu durumun Türkiye için iyi olmadığını belirten Bakan Yıldız konuşmasına ; “ Türkiye ile İsviçre arasındaki karşılıklı temasların artması sevindirici. İkili ticareti artırmak için ortak çalışmalar devam ediyor. 2013 yılına kadar yaklaşık 13 bin megavatlık, 2020 yılına kadar da 20 megavatlık rüzgar enerjisini realize etmeyi düşünüyoruz. Türkiye jeotermalde önemli bir potansiyele sahip ” sözleriyle devam etti.
Konuşmasında ayrıca sübvansiyon rakamlarının hem teşvik edici hem de optimum ve fizibil oranlarda olması gerektiğini belirten Yıldız, bununla ilgili önümüzdeki günlerde, 2005 yılında çıkarttıkları yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı kanunun tekrar düzenlendiğini ve yeni katkılarla beraber özel sektörün önünü açıcı bir yapı içerisinde olacağını söyledi.
İsviçre, Çevre, Ulaşım, Enerji, İletişim Bakanı, Moritz Leuenberger ise yaptığı konuşmada ; “ Türkiye bu sene başında Kyote protokolünü imzalamakla cesur bir adım atmıştır, kutluyorum. Ülkeler olarak geleceğimiz için iklim ısınmasını kısıtlamamız gerekiyor. Ulaşım ve enerji karbondioksit emisyonlarının ana kaynağıdır. Ekonomilerin petrolsüz ayakta kalabilmeleri gerekli. Petrol ile üretmeyeceğiz petrolle ısınmayacağız ve petrolle taşıma yapmayacağımız bir gelecekte buluşmamız gerekiyor ” dedi.
Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Vedat Kirişçi, yaptığı açılış konuşmasında ; “ Panel konularımızı ilgili senenin en ilginç ve önemli başlıklarından seçiyoruz. Global anlamda yenilenebilir enerjinin artan önemi ve bu konu ile ilgili ilk fuar olan RENEX’in düzenleniyor oluşu, bu senenin konusunun belirlenmesinde etkin rol oynadı. İsviçre yenilenebilir enerji konusunda büyük bir know how’a, Türkiye ise bu alanda önemli fırsat ve etkileyici bir potansiyele sahip. Bu sebeple bugün enerji konusunu pek çok açıdan değerlendirme imkanımız olacak. Bu forumu düzenlemekteki en önemli amacımız, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesinde İsviçre’nin bilgi ve tecrübesinden maksimum düzeyde faydalanmasını sağlamak. Bu panelin bir diğer amacı da iki ülkenin bu sektörde faaliyet gösteren iş adamlarını aynı platformda buluşturarak yenilenebilir enerji konusundaki yatırım olanaklarını yaratmasını sağlamak. İsviçre Ticaret Odası olarak, panelimizin açılışında her iki ülkenin enerji konusundaki en üst iki bürokratını bir araya getirerek bu konudaki gelişmelere hız vermiş olmaktan mutluluk duyuyoruz ” dedi.
Açılışın ardından öğleden sonra başlayan forum iki ayrı başlık altında düzenlenen panellerle devam etti. “ Enerji Politikaları, Teşvikler ve Verimlilik ” panelinin ardından “ Özel Sektör Deneyimleri & Finans ” ile forum sona erdi. İlk panelin konuşmacıları arasında; TC. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji İşleri Gen. Müdürlüğü, İsviçre Federal Enerji Bürosu’ndan J.C Füeg, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Vekili Erdal Çalıkoğlu, İsviçre Energieallianz Direktörü Dr. Pia Stebler ile Enerjide Verimlilik ile ilgili ABB yetkilisi bulundu.
“ Özel Sektör Deneyimleri & Finans ” panelinin konuşmacıları arasında ise, rüzgar enerjisi konusuyla Demirer Holding Yön. Kurulu Üyesi Salih Uysal güneş enerjisi konusunda Bursa Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur, ITC Invest Trading & Consulting Yön. Kurulu Başkanı Ali Kantur, “ Yenilenebilir Enerji ve Proje Finansmanı ” hakkında konuşmak üzere TSKB’den, Proje Finansmanı Departmanı Müdürü Meltem Gülsoy ve Credit Suisse İhracat ve Yapılandırılmış Ticaret Finansmanı Başkan Yardımcısı Giovanni Lavanda yer aldı. Forum’un modaratörlüğünü Türkiye Su Enerjisi Birliği Başkanı, DSİ Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Altınbilek üstlendi.
OSEC
Osec İsviçre İş Ağı, İsviçre hükümeti tarafından yurtdışındaki İsviçre ekonomik menfaatlerini teşvik etmek için resmen yetkilendirilmiş bir ajanstır. Kurum, İsviçre’de bireysel sanayii kuruluşları ve kanton ticaret odalarıyla iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Yurtdışında ise her iki tarafın ticaret odaları ve İsviçre’nin resmi temsilcileriyle çalışmaktadır. Buna ek olarak, Osec en önemli ihracat merkezlerinde yer alan İsviçre iş merkezlerinden oluşan bir ağı işletmektedir.
DHA / 05.11.2009