Dünyanın ilk elektrikli feribotu Siemens’in katkılarıyla sulara iniyor
Ulaşım sektörüne sunduğu çevreci çözümleri tüm dünyada yaygın olarak kullanılan Siemens, bu kez, dünyanın ilk elektrikli feribotunun geliştirilmesine katkıda bulundu. Norveç’te bulunan Fjellstrand Tersanesi’nde geliştirilen feribotun 2015 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Toplamda 120 araç ve 360 yolcu kapasitesine sahip olacak olan 80 metre boyundaki feribot, 800 kW gcünde ve 10 knots hız yapabilecek.
20 dakikalık yolculuk için 400 kW enerjiye ihtiyaç duyan feribot, bu enerjiyi limanlarda bulunan şarj alanlarından temin edecek. Yalnıza 10 dakika içinde şarj olabilen feribot, bu sayede fazla bekleme yapmadan seferlerini gerçekleştirebilecek. Norled şirketi tarafından işletilecek olan elektrikli feribot, dizel motorlu ALTERNATİFLERİNE oranla sağladığı yüksek tasarrufla dikkat çekiyor. Aynı kapasiteye sahip dizel motorlu bir feribot yılda yaklaşık 1 milyon litre yakıt gereksinimi duyuyor. Elektrikli feribot, bu yakıt alımını ortadan kaldırırken, 2680 ton CO2 salımının da önüne geçilmesini sağlıyor.
Bugüne kadar, ELFA Hibrid Tahrik Sistemleri ile otomobilden uçaklara, motorsikletlerden kamyonlara kadar pek çok aracın daha tasarruflu hale gelmesini sağlayan Siemens, deniz taşıtlarında Türkiye’de deniz otobüsleri ve arabalı vapurlar haricinde Gelibolu Tersanesi’nde inşaa edilen 75 metre uzunluğundaki ikmal gemisinde de ELFA sisteminin hayata geçmesini sağlamıştı. Siemens ürün ve teknolojilerinin kullanıldığı bu geminin benzerleri, dünyada yalnızca yük taşıma amaçlı değil, sismik araştırmalar, deniz dibine kablo serme ve yangın söndürme gibi farklı ihtiyaçlar için modifiye edilebilmeleriyle dikkat çekiyor.
www.bilgicagi.com
01.05.2013