Bahçe güneşle sulanır mı ?
Güneş enerjisiyle kuyudan su çıkaran bahçe sulama sistemi için harcanacak 5 bin liranın yaklaşık 2 bin lirasını devlet karşılıyor.
Tanına süre içinde müracaat edilmesi halinde, güneş enerjisiyle kuyudan su çıkaran bahçe sulama sistemi için harcanacak 5 bin liranın yaklaşık 2 bin lirasını devlet karşılıyor. Güneş enerjisi panelleri ve enerji depolanan akülerle tarımsal amaçlı elektrik üreten sistem kuran bir firmanın sahibi Hasan Hüseyin Motuk, bugüne kadar Konya Ovasında özellikle meyve bahçelerine bu sistemi kurduklarını söyledi. Motuk, ayrıca, Konyanın en büyük mesire yeri olan Büyükşehir Belediyesine ait Beyşehir Yolundaki Kent Ormanları Parkını güneş panelleriyle aydınlattıklarını ve büyük bir enerji tasarrufu sağladıklarını belirtti. Sistemin, “ Güneş enerjisini elektriğe çevirip akü tipi bataryalarda toplayıp, bu enerjiyle çalışan dinamoyla kuyudan su çıkarmak ” şeklinde özetlenebileceğini ifade eden Motuk, geçtiğimiz hafta sonunda Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Makine Ekipmanları Hibe Desteğinin, tarım alanlarına kurulacak güneş enerjisi sistemlerini de kapsadığını söyledi.
BİR BAHÇENİN GÜNEŞLE SULANMASI KAÇA MAL OLUYOR?
Bu desteğin, ülkemizde güneş enerjisinin tarımsal alanda kullanımının yaygınlaşması için önemli bir fırsat olabileceğini ifade eden Motuk, şunları kaydetti : “ Bu hibe desteği resmi gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Umarım vatandaşlarımız bu ilk ve süreli olanaktan yararlanır. 2000 metrekare ve yaklaşık 500 meyve ağacı bulunan mütevazı bir meyve bahçesi için güneş enerjisi sistemi, yaklaşık 2500-3000 avroya mal oluyor. Güneş enerjisiyle kuyudan su çıkaran bahçe sulama sistemi için harcanacak 5 bin liranın yaklaşık 2 bin lirasını devlet karşılıyor, 3 bin lirasını çiftçi ödüyor. Kurulan sistemin panelleri 25 yıl, su çıkaran dinamo ise bu kapsamdaki tüm makinelerde olduğu gibi 2 yıl garantili ...”.
Motuk, bu olanaktan yararlanmanın 2 önemli şartının, “ Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olmak ve projenin uygulanacağı su kuyusunun ruhsatının bulunmas ı” olduğunu belirterek, “ Bu hibe olanağının yıl içinde belki devamı gelebilir ancak Resmi Gazetede yayınlandığı günden itibaren 45 gün süre tanındı. Bu hibeden yararlanabilmek için, bugünden itibaren yaklaşık 40 gün içinde Tarım İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor ” diye konuştu. “ Kuyu ruhsatı ve sistem deney raporu sunma ” şartlarının, bu çalışmanın önündeki en büyük engeller olabileceğini ifade eden Motuk, başvuruların önündeki bu muhtemel engellerin hemen kaldırılması gerektiğini vurguladı. www.memleket.com.tr / 22.03.2010