GLONASS sisteminin yardımıyla yapılacak dünya turu
Her halde uzun bir seyahat yapmaya hazırlanan pekçok kişiler, şu problem ile karşı karşıya geliyorlar: beraberinde GLONASS küresel uydu seyrüsefer sistemini mi yoksa GPS Küresel konuklama sistemini mi almak gerek? ”Delta” yelkenli gemisi ile dünya turu yapmaya hazırlanan Moskovalı yatçılar grubu, Rus küresel uydu seyrüsefer sistemini GLONASS’ı denemek niyetindedir.
Moskovalı yatçılar 3 yıl içinde 30 bin deniz mili kat ederek 27 ülkenin limanlarını ziyaret edecekler. Modern Rus selyrüsefer sistemi onlara bu seyahatte yardımcı olacak. “Delta” yelkenli gemisinin Avrupa, Hindistan, Avustralya, Karayipler bölgesi ve Okyanosya devletlerinin limanlarına girmesini öngören dünya turu UNESCO-YACHTİNG programı çerçevesinde gerçekleştirilecek. Asıl amaç insanlığın kültürel mirası hakkında bilgi edinmek olanağını veren araçlardan biri olarak yelken sporunun propagandasını yapmaktır. Moskovalı yatçılar ÜNESKO’nun kültürel miras listesine alınan 70 i aşkın kültürel ve tarihsel anıtı görebilecekler.
“Delta” yelkenli gemisinin kaptanı Andrey Nevzorov Rusya Günü kutlanacağı 12 Haziranda başlıyacak dünya turunun, dünyada ilk kozmonot Yuriy Gagarin’in uzay uçuşunun 50.ci yıldönümüne adandığını belirterek şunları söyledi:
Moskova, beş denizin limanıdır. 12 Haziranda Kremlin ve Hazreti İsa kilisesine yakın yerden yola çıkarak bir ay sonra Petersburg’a varacağız. Oradan Baltık denizine ve sonra dünya okyanusuna çıkacağız.
Andrey Nevzorov’un söylediğine göre “Delta” yelkenli gemisi Sankt-Petersburg’daki “Almaz” işletmesinde yapılan ve sırf Rusya yapımı donatımla donatılan çok sağlam modern gemidir. Uzunluğu 10 metre, eni 3 metre olduğu halde 4 kişilik merattebatın konfor içinde seyahat yapması için gerekli tüm koşullar vardır. Gemi yelkenle gidecek, rüzgar dinince elektrik motörleri işletilecek. Geminin kaptanı Nevzorov devamla şunları söyledi:
Yelkenli gemide elektrik, gıda gibi tükenebilir. Bunu kontrol altında bulundurmak gerek. Her hangi bir limanda kıyıdaki kaynaklardan elektrik yüklemek olanağı hasıl olunca bu olanaktan yararlanacağız, tabii. Genellikle de güneş pilleri, rüzgar jeneratörü ve dizel jeneratörü kullanılacak. Dizel jeneratörü, tabii son çare olarak kullanılacak. Motör ve aygıtların gürültüsünün yokluğu, yelkenli ile yapılan seyahatın başlıca üstünlüğüdür. Dünya turu parlak güneş aydınlığı olduğu enlemler üzerinden geçecek. İlk hesaplara göre güneş pillerinin ürettiği elektrik enerjisi yeter olacak.
Yatçılar GLONASS seyrüsefer sisteminin çalışmasını test edecekler. Bu sistem geminin bulunduğu yeri bir metreye varıncaya kadar belirlemelidir. Bundan başka harita üzerinde Rus ve Amerikan seyrüsefer sistemlerinin çalışmaları arasında kıyaslandırma yapmak mümkün olacak. Uydu seyrüsefer sistemleri ile uğraşan Rus şirketinin temsilcisi Aleksey Vlasov bununla ilgili olarak şunları söyledi:
Aynı zamanda GLONASS ve GPS sistemlerinin çalışmalarını ve ayrı olarak GLONASS sisteminin çalışmasını denemek olanağının önemi büyüktür. Moskova’da veya Senkt-Petersburg’un dolaylarında başlıca olarak donatım deneniyor. Dünya turu sırasında GLONASS sistemi dünyanın değişik yerlerinde denenebilecek ve Batı’da bu sistemin kullanılması olanağı üstüne belirtilen belirli kuşkuyu ortadan kaldırmak mümkün olacak. “Delta” yelkenli gemisi yabancı ülkelerin pekçok limanlarını ziyaret edecek. Bu da GLONASS ve GPS sistemlerinin aynı zamanda kullanılmasının, ayrı olarak GPS sisteminin kullanılmasından kat kat daha elverişli olacağı kanısının kökleşmesine yardım edecek.
Uzay aygıtları yapımı bilimsel araştırma Enstitüsü müdür yardımcısı Gennadiy Sinyagin her ihtimale karşı “Delta” yelkenlisinin mürettebatına acil radyofarı ve fener şamandırası vererek yeni aygıtların denenmesini rica etti.
http://turkish.ruvr.ru
07 Haziran 2011