Güneş yazın ısıtıp kışın soğutacak
Dünyada olmayan bir park, iki yıl sonra Antalya’da açılıyor. Özelliği her noktasında güneş enerjisinin bulunması. Yaz aylarında soğutma, kış aylarında ısıtma için kullanılacak panellerle donatılacak Güneş Park, 2 milyon dolara malolacak.
Güneş Park’ın mucidi bir Türk; Time dergisi tarafından ‘dünyanın küresel kahramanı’ olarak nitelendirilen Dr. Ahmet Lokurlu. Sahip olduğu Solitem Group 500 metrekarelik bir park yaptı: Güneş Park. İçinde kafeler, konferans salonları, seyir terası olacak. Ön cephesinde güneşin konumuna göre dönen, aldığı enerjiyi yaz aylarında soğutma, kış aylarında ise ısıtma amacıyla kullanacak paneller yer alacak. Lokurlu “Güneş Park projesi Türkiye’ye örnek olacak. Projeyle Türkiye’nin enerji politikaları oluşturmasını ve yüzünü güneşe çevirmesini amaçlıyoruz” diyor.
13 yıldır üzerinde çalışıyor
Almanya’daki Essen Üniversitesi’nde enerji yönetimi ve proses mühendisliği eğitimini tamamladıktan sonra enerji konusunda uzmanlaşmak için Rusya’nın Minsk kentine giderek ısıtma konusunda dünyanın ileri gelen akademisyenleriyle ortak çalışmalara imza atan Lokurlu, 1998’de başladığı Güneş Park projesinde sona yaklaştığını söylüyor.
Türkiye’nin her yıl enerji ihtiyacı yüzde 8 arttığı gerçeği ortadayken yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerçekten sevindirici. Güneş Park gibi örneklerle temiz enerjide kendi teknolojisini geliştirip dışa milyarlar ödemekten kurtulması da önemli. Lokurlu Antalya’nın yılda 2049 kilowatt / metrekare güneş aldığını, bunun Almanya’nın iki katı olduğunu söylüyor: “Güneş Park Projesi Türkiye’ye örnek olacak. Proje ile Türkiye’nin enerji politikaları oluşturmasını ve yüzünü güneşe çevirmesini amaçlıyoruz.”
Parkın maliyeti 2 milyon dolar. Lokurlu “Günün her saatinde soğutma, sıcak su ve elektrik üretebilecek bu park” diyerek parkın dizaynının güneşi optimal kullanılacak şekilde tasarlandığını anlatıyor. Lokurlu, güneşin ısıtma kadar soğutma özelliği pek bilinmediğini söylüyor: “Kurduğumuz parabolik güneş kolektörleri, güneş ısısını yüksek sıcaklara odaklaştırıyor. Kolektörlerin çalışması, bir ayçiçeğinin güneşle ilişkisine benziyor. Kolektörler güneşin eğimini hassas bir sekilde takip ederek hareket ediyor ve güneş enerjisini en iyi şekilde toplama mantığıyla çalışıyor. Sistemde ızgın ve soğuk ısı depoları var. Bu depoların birinde kolektörde üretilen ihtiyaç fazlası sıcak su, diğerinde ise soğutma makinesinde üretilen ihtiyaç fazlası soğutma suyu depolanabiliyor. Üretilen buhar, soğutuluyor. Bu sistem sayesinde genel olarak tüm sistem ekonomik olarak çalışıyor ve kurulan işletmeye minimum yatırımla maksimum fayda sağlanıyor.”
Bu parkta yok yok
Parkta yüzeyi 200 metrekare olan 72 adet kollektör (güneş paneli) kurulacak. Parkın içinde kafe, restoran ve konferans salonları yer alacak.
Bu sistem ileride süpermarketlerde, gıda endüstrisinde, hastanelerde ve büyük fabrikalarda da kullanılabilecek.
Bu sistemle yazın yaklaşık 250 bin kWh soğutma ve kışın 65.000 kWh ısıtma yapabilecek. Ayrıca yılda tüm binanın ve parkın elektrik ihtiyacını karşılayıp hatta elektriğin bir kısmını başka kullanıcılara sunabilecek.
www.stargazete.com
03.07.2011