TRTden "Elektrik Payı" açıklaması
TRT Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Bugünün TRTsi elektrik faturalarının net ücreti üzerinden gelir elde etmektedir. Net gelir tercihi de yıllık 100 milyon liralık bir gelir kaybımızı ifade eder" denildi.
TRT, "kurumun önceki yıllara göre faaliyetleri önemli oranlarda artmakta iken; artan faaliyetlerinin tersine gelirlerine ilişkin önemli oranlarda düşüşlerin gerçekleştirildiğini" bildirdi.
TRT Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde çeşitli basın yayın organlarında TRT nin enerji payı miktarlarına yönelik spekülatif çeşitli yayınların yapıldığı belirtildi.
Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi Türkiyede de demokratik rejim açısından vazgeçilmez olan kamu yayıncılığı kavramının anayasa ile teminat altına alındığı, kamu hizmeti yayıncılığının "halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen yayıncılık" olduğu ifade edildi.
TRT nin son yıllarda televizyon alanında ciddi açılımlar ve projeler üreterek yeni televizyon kanalları, radyoculuk ve internet medyası alanında yeni açılımlar ve kanallar açtığı belirtilerek, bugün 14 televizyon kanalı, 6 ulusal, 6 bölgesel, 1 yerel, 2 uluslararası radyo kanalının yanında 32 dilde internet haberciliği yaptığı bildirildi.
Avrupada kamu yayıncılığı yapan televizyonlar için doğrudan yıllık zorunlu bir vergi toplandığının ifade edildiği açıklamada, bunun dışında devletin fazladan bütçeden pay ayırabildiği belirtildi. BBC nin sadece bu zorunlu vergilerden 3 milyar 446 milyon pound kazandığı, buna artı olarak 293 milyon pound da devlet yardımı aldığı kaydedildi.
"Tarihin en düşük katkı payını alıyoruz"
"Tarihin en düşük katkı payını alıyoruz" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, "1985-1988 yıllarında yüzde 3,5, 1992-1999 yıllarında yüzde 2, 1999-2003 yıllarında yüzde 3,5, 2003 yılından itibaren brüt yüzde 2, 2009 yılından itibaren net yüzde 2" oranlarında katkı payı alındığına ilişkin tabloya yer verildi.
Bugünün TRT sinin elektrik faturalarının net ücreti üzerinden gelir elde ettiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"Net gelir tercihi de yıllık 100 milyon liralık bir gelir kaybımızı ifade eder. Yine; Organize Sanayi Bölgeleri TRTye enerji payı ödemekte iken OSBler kapsam dışına alınmış olup mükellef sayımızda da daralma gerçekleştirilmiştir. Son olarak EPDK tarafından alınan bir kurul kararı ile kayıp kaçak bedelleri de TRT payı matrahı dışına alınmıştır. Öte yandan 2009 ve 2010 yıllarında da çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı ile 21 çeşit üründe bandrol ücreti oranlarında önemli oranlarda indirim gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda daha önce yüzde 16 oranında bandrol ücreti ödenmekte olan birçok üründe bu oran yüzde 5-8ler seviyesine çekilmiştir.
Görüleceği üzere, TRT nin önceki yıllara göre faaliyetleri önemli oranlarda artmakta iken; artan faaliyetlerinin tersine gelirlerine ilişkin önemli oranlarda düşüşler gerçekleştirilmiştir." ANKARA (AA)
www.turkiyegazetesi.com.tr
21.12.2011