İskoç işadamları enerjiye geliyor
2014 te referanduma gidecek İskoçya, Türkiye ile ticari ilişkileri geliştiriyor. Türk-İskoçya Ticaret Konseyi Başkanı Fırat, İskoç işadamlarının yatırım fırsatları için Türkiyeye geleceğini söyledi.
2014 te İngiltereden ayrılmak için referanduma gitmeye hazırlanan İskoçya, Türkiye ile olan ekonomik ilişkileri yakınlaştırıyor. Ülkede iş yapan Fırat Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Vahap Fırat başkanlığında Türk - İskoçya Ticaret Konseyi kuruldu. Fırat, 2011 in son aylarında Ekonomi Bakanlığının Türk Ticaret Konsolosluğu adıyla çalışmalara başlamasının ardından konsey kurma çalışmalarını hızlandırdıklarını dile getirdi. Fırat, İskoçya ile Türkiye arasındaki ticareti ilk aşamada 2-3 milyar daha artırmak için çalışmalara başlayacaklarını söyleyerek İskoçyalı işadamlarıyla Türkiyedeki yatırım fırsatlarını görüşmek için mart ayında bir ziyaret gerçekleştireceklerini kaydetti.
RÜZGÂR ENERJİSİNE GELİYORLAR
Fırat, İskoç işadamlarınn Türkiyedeki enerji projeleriyle ilgilendiğini açıkladı. İskoçyanın rüzgar enerjisi konusunda ciddi çalışmaları bulunduğun hatırlatan Fırat, martta yapılacak ziyarette Türk şirketlerle yenilenebilir enerji konusundaki fırsatların görüşüleceğini söyledi. Fırat, İskoç enerji şirketlerin çöpten enerji üretimi konusuyla da ilgilendiğini anlattı. Türk işadamlarını da İskoçyada iş yapmaya davet edeceklerini söyleyen Fırat, "Halihazırda Diyarbakırdan trafo, Kayseriden ise raf sistemleri ihracatı gerçekleştiriliyor. Biz İskoçyadaki Türk işadamlarının da varlığını artırmak istiyoruz" diye konuştu. Fırat, İskoç viskisinin ambalaj ve kartonunu Türkiyede üretmeye talip olduklarını belirterek Türk Ticaret Konsolosluğu gibi resmi bir kurumun açılmasının da işadamlarına güven vereceğini kaydetti.
GAYRİMENKUL SATACAK
İskoçların mütekabiliyetten yararlanabildiğine ve geçmiş yıllarda Türkiyenin güney sahillerinden ciddi alımlar yaptığına da hatırlatan Fırat, "Ancak bir dönem yabancılara satışın yasaklanması ve bazı şirketlerin taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle güvenleri kırılmış durumda. Gelişen ekonomik ilişkilerle birlikte bu güveni yeniden sağlayarak İskoçlara gayrimenkul satışlarını artırma hedefindeyiz" diye konuştu. Fırat, İskoçların en çok Didim bölgesini tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.
ÖĞRENCİLERE %20 İNDİRİM
Türk öğrencilerin İskoçyada ERASMUS programlarına da kabul edildiğini anlatan Fırat, ayrıca dil öğrenmek için gelmek isteyen Türkler için de Edinburghun dört büyük dil okuluyla anlaşma yaptıklarını, bu okulların Türk öğrencilere yüzde 15-20 arasında indirim yapacağını da açıkladı. (DİLEK TAŞ)
www.sabah.com.tr / ekonomi
13 Şubat 2012