Muğlada gezi tekneleri masaya yatırıldı
Muğla Valisi Fatih Şahin başkanlığında, Ula ilçesi Akyaka beldesindeki Azmak ve Ortaca ilçesindeki Dalyan kanallarında faaliyet gösteren teknelerin, çevreye duyarlı hizmet vermesi için çalışma başlatıldı. Şahin, Valilik 75. Yıl Salonunda kaymakamlar, daire müdürleri ve sektör temsilcilerinden oluşan heyetle biraraya geldi. Burada yaptığı açıklamada, Muğlanın çok nadide doğal güzelliklere sahip olduğunu, koruma kullanma dengesinin kurulmaması halinde Azmak ve Dalyan gibi güzelliklerin zarar göreceğini ifade etti.
Dalyan ve Azmaktaki teknelerin dönüşümünün çevre için çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Şahin, "Azmak ve Dalyandaki teknelerimiz, çevreye zarar vermeden ve nehirlerimizi kirletmeden çalışırsa lehimize olur. Nesilden nesile bize kadar gelen bu değerleri, biz de gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmalıyız." dedi. Çevreye duyarlı teknelerin hizmet vermesinin kaliteyi arttıracağını ifade eden Şahin, "Bizim denizi, nehirlerimizi ve doğayı kirletmeye hakkımız yok. Otokontrol mekanizmasıyla daha temiz bir Dalyan ve Azmak sunulabilir." şeklinde konuştu.
Dalyan Tekne Kooperatif Başkanı Atilla Gültekin ise, "Burayı hem kullanalım hem de koruyalım. Çevreyi koruyan teknelerle denemeler yaptık. Elimizde şu an gaz ve aküyle çalışan birer tekne mevcut. Kullanmaya başladığımızda gördük ki rüzgâr ve akıntı gücü hesaplanmadan bu tekneler yapılmış. Teknelerin dönüşümüyle ilgili GEKAya sunacağımız bir projemiz var. Devletten, ÖÇKden, GEKAdan veya KOSGEBden yüzde 50 hibe desteği alabilirsek, yavaş yavaş bu dönüşümleri yapabiliriz." dedi.
Kardak Turizmin sahibi Özay Akdoğan da Türkiyede güneş enerjisiyle çalışan ilk tekneyi yaptıklarını söyleyerek, "Avrupadaki vakıflardan proje desteği aldık. Teknemiz tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Motor gücü yükseltilerek, teknelerde güneş enerjisi kullanılabilir. Motor gücü yükseldiğinde maliyetin artacağı da hesaplanmalı." ifadelerini kullandı.
www.timeturk.com/tr
13.03.2013