Güneş enerjisiyle çalışan en çevreci cihazlar …
Onlarsız bir hayat düşünemediğimiz elektronik cihazların enerji tüketimi üzerinde çok büyük etkileri var. Bilgisayarlar ve cep telefonları gibi ileri teknoloji ürünler evdeki enerji kullanımının yüzde 15ini oluşturuyor. Yılda bin 650 kilovat/saat ya da 997 kilogram karbondioksit salımına neden olan cihazlar çevreye büyük zarar veriyor. Peki bu kirliliği nasıl önleyebilirsiniz.
Her yıl biten 2,4 milyar pil çöplüğe atılıyor ve içindeki toksik metaller yer altı sularına karışıyor. Dünyanın yenilikçi şirketleri, çevre bilinci olan cihazlara dönüş yapmaya başladı. Bu cihazlardan bazısını her gün kullanarak daha çevreci olabilirsiniz. Bunların çoğu geleneksel enerji türleri yerine güneş enerjisiyle çalışıyor. Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, işte satın alabileceğiniz ve bazılarını evinizde yapabileceğiniz güneş enerjisiyle çalışan 5 popüler cihaz :
1- Solar fırın : Birçoğumuz yemeklerini pişirmeden yaşayamaz. Et uygun sıcaklıkta pişirilmezse hastalanmanıza neden olur ve temiz içme suyu kaynağı olmayan bir yerde yaşıyorsanız da milyonlarca insan hastalanabilir. Fakat yemek pişirirken gaz ve elektrik yılda ortalama 700 kilovat tüketime ve havaya 426 kilogram karbondioksit karışmasına yol açıyor. Odunla ya da kömürle pişirme de zararlı gazlar ve partiküller yayıyor. Solar fırın yemek pişirmek için güneşi kullandığı için daha saf ve basit. En basit solar fırın, biraz karton, siyah boya, cam ve reflektör gibi daha fazla güneş ışığı yakalaması için belki birkaç yaprak aluminyum folyodan oluşuyor. Bu güneş fırını ısıyı tutan ekmek kutusu gibi, kutunun içine bir tencere yemek koyuyorsunuz, cam kapağını kapatıyorsunuz ve kutuyu güneşte bırakıyorsunuz. Güneşin radyasyonu kutunun içinde hapsoluyor ve içindeki her şeyi kızartmak için yeterli sıcaklığa kadar ısınıyor. Solar fırın dışarıda yemek pişirmenin en çevreci şeklidir.
2- Solio güneş enerjili pil şarj cihazı: Elektronik cihazlarda kullanılan şarj edilebilir piller yaygınlaşınca, çevre bilincinin daha fazla yerleşmesi gerekti. Solionun pil şarj cihazı temiz enerjiyle cep telefonunuzu, MP3 playerınızı, dijital kameranızı ya da PDAinizi şarj edebiliyor. Solio Hybrid 100, herhangi bir pil şarj cihazı kadar iyi çalışıyor. Bataryalarına depoladığı elektriği usb olarak çıkış veriyor. Fakat isterseniz dışarıya çıktığınız zamanlarda şarj ihtiyacınız olucaksa bilgisayarınızın usb çıkışına takarak bataryayı doldurabilir ve ihtiyaç anında kullanabilirsiniz.
3- Samsung Blue Earth Solar Telefon: Cep telefonları çevreyi oldukça kirleten cihazlardır. Şarj edilmeleri havaya önemli miktarda sera gazı yayıyor. Cep telefonları çöpe atıldığında, içinde bulunan arsenik, PVC, alevlenmeyi engelleyen brom, çinko, kurşun ve phthalatedaki (plastiklerin üretiminde esneklik özellikleri katmaya yarayan yumuşatıcı) toksik maddeler suya karışıyor. Yakıp kül haline getirilince de bu maddeler havaya karışıyor. Birçok büyük cep telefonu üreticisi daha temiz cihazlar üretmek için çalışıyor. Bunlardan biri olan Samsung da ilk güneş enerjili full dokunmatik ekranlı cep telefonunu piyasaya çıkardı. "Blue Earth" kod adlı telefon oldukça çevreci parçalar içeriyor. Kullanılan bütün plastik parçalar geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş. Yaklaşık 1 saatlik güneş ışığı ile 10 dakikalık konuşma imkanı sunan telefon, 12 saat güneşten yararlanınca 4 saat chat yapabiliyorsunuz. Samsung firması güneş panelinin telefonun enerji verimliliğini yüzde 34.6 artırdığını söylüyor. Telefonda bulunan "Eco-walk" isimli pedometre, araba kullanmadığınızda adımlarınızı sayarak çevreyi ne kadar koruduğunuzu anlatıyor. Blue Earth telefon, Avrupada 2009 yılının sonunda satışa çıkarılacak.
4- SunDazer Solar Buzdolabı: Buzdolabı olmadan yaşayabilir misiniz ? NASAdan iki bilimadamı buna ideal bir çözüm getirdi: solar buzdolabı. Bu yeni bir konsept değil, fakat NASA tavsiyeli SunDanzer şirketinin solar buzdolabı fikrin en yaygın ve pratik uygulamalarından biridir. Derin dondurucular gibi üstten kapaklı olan sandık tipi buzdolabı, ev tipi buzdolaplarıyla aynı düşük sıcaklığa ulaşıyor. Tek gerçek fark ise SunDanzerin fişi, duvardaki priz yerine güneş paneli sistemine takılıyor. Güneş panellerinin günde 5 saat direkt güneş ışığına ihtiyacı var. Bulutlu havalarda ise, sistem fazla enerjiyi depoluyor, böylece güneş olmadan bir hafta yiyecekleri soğuk tutabiliyor.
5- Woods Solar EZ Çadırı: Çadır, içerisinin aydınlanması için solar yakıtlı LEDleri kullanıyor. Böylece, kampçılar pilli fenerlere ya da ışıklara ihtiyaç duymuyor. Pil ya da kömür kullanmadan, 7 inçlik (17 santimetre) güneş paneli çatıya monte ediliyor. Sistem, 4-6 saatlik direkt, 8-10 saatlik dolaylı güneş ışığıyla çadırda 2-4 saatlik aydınlatma sağlıyor.
www.zaman.com.tr / 01 Aralık 2009